Oude balafoon opknappen - Blog - Paul Nas, Balafoonpassie.
17051
post-template-default,single,single-post,postid-17051,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
oude balafoon opknappen

Oude balafoon opknappen?

Engels Frans

Jan (deelnemer aan Tuka-Tuka workshop recentelijk) vroeg me of het een goed plan was om een oude balafoon, die hij van zijn buurvrouw had gekregen, op te knappen tot een bruikbaar instrument. We hebben bij mij thuis afgesproken; hij zou de balafoon meebrengen. Toen hij aankwam, had er zelfs twee bij zich! De buurvrouw had nog een andere kleine balafoon (zag er uit als een Gyll uit Ghana) die de buurvrouw ook nog had en zelf wilde blijven gebruiken. Deze had echter twee tonen die nagenoeg hetzelfde waren. Eerst maar daar naar gekeken en tonen opgemeten met ’tuner-Pitched’-app op telefoon; een pentatonische reeks die redelijk op stemming is, met een balk die uit de toon valt. Na enige overwegingen gezien dat je zelfs zonder de balkjes los te maken, er van de betreffende klankstaaf één of twee zijkanten maximaal een halve cm af zou kunnen halen om de staaf op stemming te brengen. Dat kan gewoon met een handschaaf of met een houtvijl. Jan zou dat gaan proberen.

Opknappen?

Zijn ‘eigen’ oude balafoon was er slechter aan toe. Wel pentatonisch, maar halverwege drie klankstaven die eerder ook al gehoord kunnen worden; een balafoon met een melodische knik. Ook het hout lijkt niet op het normaal gebruikte palissander hout; veel te licht! Verder zaten er veel klankstaven los en leek het touw ook niet echt geschikt (maar met veel rek). Als ik Jan was zou ik hem hooguit herstellen als sierbalafoon! Netjes nieuw touw gebruiken en de klankstaven opnieuw vastzetten. De kalebassen losmaken van het rijg-koord waar ze nu allemaal aan vasthangen, schoonmaken en elk van eigen touwtjes voorzien waarmee je ze weer stevig en op hun plaats kan bevestigen. Jan zou het allemaal in overweging nemen. Later liet hij nog weten: “Dank voor je leuke en deskundige uitleg over dit mooie oorspronkelijke instrument”.

2 Reactie's
 • Danielle van Son
  Geplaatst op 08:24h, 30 maart Beantwoorden

  Wat een mooie website Paul! Gefeliciteerd! En veel succes met je bedrijf!
  Groetjes,
  Danielle
  ( jellekabee.nl)

 • Jan Louvenberg
  Geplaatst op 15:24h, 08 mei Beantwoorden

  Hee Paul, leuk geworden en ja het verhaal klopt als een bus. De kleine Balafoon is weer zo goed als hersteld en de oude moet nog worden gemaakt, wel als “sieropbject’ want bespeelbaar maken zal niet meer kunnen. Ik heb restanten geitenhuid van een djembe-vel klaar liggen om er gedraaide ’touwen’van te maken om de staven vast te zetten. Hartelijke groet Jan

Geef een reactie