Touwwerk hersteld - Blog - Paul Nas, de Balafoon is mijn Passie!
17914
post-template-default,single,single-post,postid-17914,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Touwwerk hersteld

Touwwerk hersteld

Engels Frans

Ik heb het touwwerk hersteld van een Keita Balafoon! Een balafoniste uit Nordhorn (Duitsland) bezorgde mij haar balafoon waarvan het touw gebroken was. Volgens mijn leraar Youssouf Keita is hij gebouwd door zijn broer Seydou Keita uit Ivoorkust. Het betreft een exemplaar met een zg. ‘hangende mat van klankstaven’. Dit zijn volgens Youssouf ‘disign’ balafoons die na veel experimenteren in de familie van bouwers en veel detailverbeteringen is tot stand gekomen. Het zijn volgens mij de beste balafoons die je maar kan krijgen. Veel grote balafoon spelers gebruiken de Keita Balafoon. Op het frame staat dan ook een ‘handtekening’ van de bouwer. De balafoon is een soort menging van de traditionele Bobo balafoons en de Ghane Gyll. Grote kalebassen en een spansysteem om de klankstaven ‘vrij’op te hangen, zodanig dat bij geluiden van hout op hout bijna niet mogelijk zijn.

Maar ja, als het touwwerk daarvan gebroken is komt het het hele geval los te liggen; lapwerk (elastiek en pleisters) helpt dan niet echt….. Ik heb een mooi stevig koord uitgezocht, het touwwerk hersteld en daarmee de nieuwe mat gemaakt. Terwijl de balafoon ‘open’ lag ook gemerkt dat er aan de fijn afstemming van de kalebassen nog op twee plaatsen iets kon worden verbeterd. Gelijk ook maar even aangepakt. Met een ruime week had ze haar instrument weer thuis en klaar voor een optreden met haar maatjes uit Twente.

Hier zie je Seydou Keita in Abidjan  (Ivoorkust) met een optreden op straat bij zijn werkplaats.

Touwwerk hersteld

Voor

Touwwerk hersteld

Na

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie