Wereldrecord met 41 balafoons - Paul Nas
18281
post-template-default,single,single-post,postid-18281,single-format-standard,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Wereldrecord met 41 balafola!

Wereldrecord met 41 balafoons

en

We hebben op 27 augustus een nieuw Wereldrecord gevestigd! Met 25 leerlingen en 16 eenmalige balafoonisten hebben we in totaal met 41 mensen tegelijkertijd een muziekstuk gespeeld met balafoons. De balafoons zijn gelijk gestemd in C#-majeur en zijn door leerlingen meegebracht en aan de overige spelers beschikbaar gesteld. Het was voor (bijna) iedereen een nieuw muziekstuk: ‘Bo Yaro’. ’s ochtends hebben we met leerlingen ann de wat moeilijkere delen van dit stuk gewerkt en ’s middags met iedereen die wilde kennismaken met de balafoon de basis begeleiding en een stukje melodie ingestudeerd.

Bo Yaro is een balafoonstuk van de Bobo ethnische groep uit Mali. Het wordt normaal gespeeld tijdens het werken op het veld om de werkers ritmisch te ondersteunen; een soort arbeidsvitaminen! Het lied dat gezongen wordt, roemt de werkkracht van de jonge Bobo-man (jonge man = Yaro). ‘Als de oogst goed is, is het land goed!’

Ya i Bo Yaro, Mali djie-èra
Ya i Bo Yaro, Mali djie-èra
ya ho marida a
o lo oji-a-o, to-a fè na

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie