Geblinddoekt - Blog - Paul Nas, de Balafoon is mijn Passie
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
18470
post-template-default,single,single-post,postid-18470,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Geblinddoekt

Balafoonsolo geblinddoekt

Op 24 maart 2018 heb ik tijdens een benefietavond voor Artsen Zonder Grenzen met Hanneke Duijkers en Anton Sluijtman een bijdrage geleverd in de vorm van een balafoon-optreden. Anton begeleidde met percussie, Hanneke en ikzelf speelden balafoon. Het was de inleiding op een dansavond met Wereldmuziek, die georganiseerd was door Gregoor van Zummeren in Wijkcentrum Heyhoef in Tilburg (waar hij zelf ook Yoga-lessen verzorgt. We hebben enkele nummers gespeeld uit ons repertoire en afgesloten met een geblinddoekt gespeelde solo op het nummer “C’est ne pas Bon” van Amadou & Mariam. Het was een eerbetoon aan deze twee Malinese muzikanten die beide blind zijn maar toch aansprekende en mooie Malinese muziek maken die ook in de rest van de wereld aanspreekt.

Geblinddoekt
Hoe spelen blinden eigenlijk balafoon?

Het bracht me ook tot de vraag hoe spelen blinden eigenlijk balafoon. In Burkina Faso heb ik het wel eens gezien. Ik wilde het ook wel eens zelf ervaren hoe dat voelt. Ik had daarvoor ook een balafoon in D-majeur stemming meegenomen. Deze stemming wordt in het betreffende lied ook gebruikt. Het nummer “C’est ne pas Bon” is zuiver pentatonisch en dat maakt het ook relatief makkelijk om te soleren. Ook al sla je misschien een keer niet helemaal op de bedoelde klankstaaf, in een melodie-lijntje is da niet storend en kan zelfs worden gezien als een fraaie solo-lijn! Leuk om eens te doen en daarmee te laten zien aan iedereen die speelt op de pentatonische balafoon dat soleren leuk is en niet altijd moeilijk. Ik besef me wel dat het spelen van een patroon, waarbij precisie veel belangrijker is, een stuk lastiger is. Ik heb veel respect voor blinden die toch (blijven) balafoon spelen. Op onderstaande foto zie je een bara speler die blind is. In het achterliggend filmpje is hij de balafonist en zanger in een ‘Cabaret’ in Bobo Dioulasso, Burkina Faso. In het filmpje daar weer onder kan je zien dat ik het ook  probeer …. Probeer zelf ook eens geblinddoekt te soleren op een nummer wat je kent!

No Comments

Post A Comment