Schiermonnikoog 2018 - Blog - Paul Nas, de Balafoon mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
19071
post-template-default,single,single-post,postid-19071,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Schiermonnikoog 2018

Schiermonnikoog 2018

Het was een heerlijk weekend: Schiermonnikoog 2018 bij Djembé Dramé! Ongeveer 120 liefhebbers van West Afrikaanse muziek hadden zich donderdag en vrijdag per boot naar het eiland laten overzetten. Daar wachten hen een mooie groep aan docenten die de verschillende disciplines workshops zouden gaan verzorgen. Er werden weekendworkshops voor Djembé (met verschillende niveaus), Dans en Balafoon aangeboden. Daarnaast konden mensen per dag een uurtje inschrijven voor een extra kennismaking met een instrument. Zo kon voor 3 uur totaal les genomen worden in Talking Drum, Kora en Balafoon. Een uurtje Zang of Pilates, Dans voor percussionisten maakte het weekend compleet.

Naar Schier

Deze keer had ik de grote aanhanger mee genomen. Er waren best veel aanmeldingen en ook was er voor deelnemers van andere lesgroepen een kennismakings workshop voor de balafoon voorzien. Dus ik kon ook mijn eigen tent makkelijk meenemen. Omdat Hanneke ook mee deed dit jaar, konden we samen rijden en onze tentjes naast elkaar opzetten.

Schiermonnikoog 2018
Lesgroep van 7 deelnemers

Ik mag de laatste jaren regelmatig de lessen verzorgen voor de balafoon. Maar liefst zeven leerlingen hadden zich voor de weekend balafoon workshop ingeschreven. Zo was de Amstelveen lesgroep in zijn geheel naar Schiermonnikoog afgereisd: Yvonne, Winnie, Ingrid, Hans, Inger en Bas. Verder waren Anja (De Biltgroep) en dus Hanneke (privé-leerling) van de partij. Voor Claudia, Jackie en Philip was de het een eerste of vervolg kennismaking. Met een aantal leerlingen was ik ook al wat eerder aangekomen op Schier en zo hebben we in de dagen vooraf ook al heerlijk kunnen spelen. Op de camping kon je met je tentje een plaatsje zoeken of één van de luxe ‘Safari-tenten’ (met koelkast!) huren. Ik sloot graag aan bij het clubje met hun Safaritent!

Subtropisch

Terwijl het in de rest van Nederland afzien was, met tropische temperaturen van rond de 35 graden, was het op Schiermonnikoog juist subtropisch aangenaam met steeds zo’n 25 graden; heerlijk! We moesten wel de schaduw opzoeken voor de lessen en samenspelen maar daar was het dan ook prima uit te houden. Naast ons speel-lokaal was er een grasveldje waar je even kon bijkomen en je hoofd leeg maken.

Presentaties

Vanwege de hitte was het dorpshuis gesloten voor grote groepen mensen; de temperatuur zou er gevaarlijk kunnen oplopen! Dus naar het strand; Turid had een bevriende strand-tent-uitbater bereid gevonden om onze presentatie avond daar te houden. Vroeger beginnen en kortere presentaties voorzien. Maar bij de eerstre presentatie van een djembegroep begon de vloer van de strandtent gevaarlijk te kraken en moesten we op het strand zelf onze dingen doen… Dat gaf onverwachts toch weer prachtige beelden met muziek en dans.

Zongokar op het strand
Naar huis

Met het optrekkende vocht op het strand in de avond waren de balafoons toch wat vochtig ingepakt toen ik weer naar huis ging. Eenmaal thuis scheen de zon alweer volop en kon ik mijn instrumenten een zonnebad geven. Het was een heerlijke editie geweest van het Djembé Dramé weekend Schiermonnikoog 2018!

meer foto’s bij Djembé Dramé

No Comments

Post A Comment