Complete Renovatie - Blog - Paul Nas, de Balafoon is mijn Passie!
19580
post-template-default,single,single-post,postid-19580,single-format-standard,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Complete renovatie

Complete Renovatie

Engels Frans

In dit blog item ga ik een verslag maken van een complete renovatie van een balafoon voor Lisa, een Ierse vriendin die de passie voor de balafoon heeft ontdekt. Zij is weer een vriendin van Debbie die ik twee jaar geleden bij Tuka-Tuka heb ontmoet en toen een eerste keer bij mij een workshop volgde. Debbie speelt inmiddels regelmatig en Lisa heeft van haar het balafoon-virus opgelopen.

Oud materiaal gebruiken

Ik heb in de afgelopen jaren regelmatig via marktplaats balafoons opgekocht of gekregen van mensen die er geen nut meer voor hadden. Hiervan waren sommigen niet meer zinvol op te knappen. De onderdelen daarvan heb ik echter wel bewaard. Daar heb ik nu een selectie uit gemaakt om voor Lisa een balafoon van 12 a 14 klankstaven te maken. Om te beginnen zal ik een frame moeten maken dat past bij de klanksstavenset die ik heb geselecteerd. Eerst even bepalen hoeveel klankstaven ik uiteindelijk ga gebruiken. In die met de hoogste toon zit een gaatje. Dus eerst maar met Lisa overleggen of ze graag een extra klankstaaf wil (met een gaatje) of dat ze liever een balafoon heeft met alle klankstaven zonder een gaatje! Ze heeft me al gevraagd om de toonsoort en de tonen dezelfde te maken als de balafoon van Debbie. dat is gelijk de toonsoort die ik zelf in mijn lessen gebruik: C#-majeur / A#mineur. Ik heb de hele set even op de grond neergelegd en je kunt de basistonen al horen (zonder dat ze echt mooi klinken nu).

2 oktober:

Lisa heeft gekozen voor de 14-toetsen balafoon (met gat in de laatste klankstaaf); Ik kan aan de slag! Ik ben begonnen de houten delen op de juiste lengte te zagen en de beste stukken van het hout te behouden. Ook kan ik een selectie maken van de kalebassen die ik wil gebruiken. De grootste bepaalt de hoogte van het frame!

3 oktober:

De klankstaven nog even precies gestemd met behulp van de telefoon-app: Best Guitar Tuner. De toon een beetje hoger maken door aan de zijkant wat hout weg te schaven of schuren. Iets lager maken door in het midden, aan de onderkant wat materiaal weg te halen. Daarna heb ik de kalabassen geselecteerd. De grootte en de grootte van de opening bepalen de resonantie-toon van de kalebas. Dus eerst globaal op grootte zoeken en dan fijn-afstemmen door de opening van de kalebas iets aan te passen. De opening groter maken kan met een mesje of vijl. Kleiner maken door wat vloeibaar hout op de randen (in etappes) aan te brengen.

De hoogste kalebas is ongeveer 17 centimeter. Die langste moet dus in het frame, aan de hoogste zijde kunnen worden opgesloten. Na het opsturen, kreeg ik nog een fotootje van Lisa. Ze w erg tevreden met min complete renovatie en haar nieuwe balafoon.

Lisa
Paul Nas
paul@paulnas.nl
1 Reactie
  • Yvonne Jacob
    Geplaatst op 17:03h, 28 januari Beantwoorden

    Knap hoor! I’m impressed

Geef een reactie