Equi-heptatonische Balafoon opgeknapt - Blog - Paul Nas Balafoon
19656
post-template-default,single,single-post,postid-19656,single-format-standard,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
equi-heptatonic balafon

Equi heptatonische Balafoon opgeknapt

en

Voor Monique Derksen heb ik haar Guinese balafoon nagekeken. Deze heeft zij destijds gekocht via Arafan Touré. Een prachtig instrument! Het is een zogenaamde equi heptatonische balafoon. In deze stemming is het octaaf verdeeld in 7 gelijke stukken. De tonen komen dus niet uit op de tonen zoals wij die in de westerse muziek veel gebruiken. Het betekend dat je elk melodietje op elke plaats op de balafoon kan beginnen zonder dat dat invloed heeft op de loop van de melodie. Vergelijkbaar aan de equi-heptatonische balafoon, bestaat ook de equi pentatonische balafoon. Daarbij zijn uit de equi heptatonische toonladder, twee klankstaven verwijderd

De klankstaven klonken nog prima en goed afgestemd op elkaar. Elke zevende klankstaaf klonk weer een octaaf hoger. Ook zaten ze nog redelijk goed op het frame. In overleg met Monique heb ik daar niets aan losgemaakt. Er ontbraken 4 kalebasjes. Van de andere kalebassen kwamen er een aantal niet meer overeen met de bovenliggende klankstaaf. Ook waren een aantal van de vliesjes die de gaatjes in de kalebassen bedekken, verdwenen of gescheurd. Het beoogde zoem-effect gaat dan verloren en bovendien werkt de resonantie niet meer tussen klankstaaf en kalabas.

Flinke schoonmaakbeurt

De kalebassen losgemaakt, gewassen en leeg geschraapt, gedroogd en van nieuwe vliesjes voorzien. Ook nieuwe touwtjes aangebracht en daarmee de kalebasjes op hun juiste plaats gemonteerd. Daarmee is de balafoon weer in goede staat gebracht. Ik bespeel zelf niet de heptatonische balafoon, maar alleen maar de pentatonische. Met lessen op dit instrument kan ik Monique dus helaas niet helpen…. Wie wel? Lynne Jessup schreef er ooit wel een goed boek over ‘The mandinka Balaon”

Equi-Heptatonische balafoon

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie