Studiereis Burkina Faso - Paul Nas
22206
post-template-default,single,single-post,postid-22206,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
Atelier Youssouf Keïta

Studiereis Burkina Faso

Ook dit jaar heb ik weer in januari een studiereis Burkina Faso gedaan. Het is fantastisch om jaarlijks in een zeer aangename temperatuur me twee weken voornamelijk met de balafoon bezig te houden. Dit jaar zijn Anja en Hans met me meegegaan en met drieen hebben we weer veel geleerd en mooie dingen meegemaakt. Ik had afgesproken met mijn leraar in Bobo Dioulasso; Youssouf Keïta voor 10 dagen, maar hij had ook  nog een bruiloft in Niamey, Niger waar hij moets optreden. Daarom hebben we de eerste dagen les gehad van zijn vriend en collega griot Haruna Dembele.

Naar ‘La Pailotte’

Op de middag dat we aankwamen in Bobo, overleed onverwachts de buurman van het erf naast ons Hotel Zion. Al snel kwamen er tientallen mensen langs om hun medeleven te betuigen. Op het erf van Zion hoorde we af en toe dat er hartverscheurend gejammerd werd wat soms overging in een klaagzang. Uit respect voor de buren besloten we in overleg de eerste dagn dan ook elders onze lessen te volgen. Haruna nam ons mee naar het Hotel van zijn broer: Hotel ‘Dia Eden la Pailotte’. Opname klaagzang:

Haruna Dembele
Oude meester op bezoek

Met Haruna hebben we twee prachtige stukken bestudeerd; Douga – Koko en Sian Wa. Oude stukken met een mooie traditie. Balafoonstukken die mogelijk nooit eerder zijn opgetekend. Haruna is een gedegen en geduldig leraar gebleken voor Anja en Hans. Ikzelf had al eerder bij een workshop op Schiermonnikoog bij Djembé Dramé les van hem gehad en wist al dat het een fantastisch docent is.

Een oude balafoonspeler uit de omgeving werd getrokken door het geluid van ons oefenen van een nummer dat hij ook vroeger speelde. Hij kon de verleiding niet weerstaan nog even de stokken in de hand te nemen. Het gaf hem duidelijk veel plezier!

Douga - Koko
Hakiri’s schoolfonds

Van Hakiri Koïta kregen we in 2016 en 2017 respectievelijk balafoonlessen en N’Goni lessen. Kort na de laatste workshop met hem kreeg hij een herseninfarct en werd halfzijdig verlamd. Geen balefoon of N’Goni  meer spelen, niet meer weven, zijn andere beroep uitoefenen. Een groot muziekant is zo verloren geraakt en zijn leven is nogal uitzichtsloos geworden. Youssouf probeert hem en zijn gezin te helpen. Met het levensonderhoud en wat nog meer mogelijk is. Vanuit Nederland is daar via onze balafoon-netwerk een aanvulling op ontstaan: Een schoolfonds voor zijn kinderen. Van familie en vrienden van de vaste kern van Burkina gangers is genoeg geld ingezameld en tioegezegd om het schoolgeld voor zijn 5 kinderen in de komende jaren te betalen. We zijn met onze lesgroep bij Hakiri op bezoek gegaan om het fonds kenbaar te maken en het schoolgeld voor het lopend jaar over te dragen.

Laptops

Hans had afgeschreven laptops van zijn werkgever de gemeente Onderdevenen meegekregen om voor een goed doel in te zetten. Weggeven? Aan wie? We bedachten misschien iets voor een school? Maar gezien de manier hoe dat daar georganiseerd wordt kozen we in overleg met onze locale contacten voor een gift aan Youssouf, die ze beschikbaar stelt aan een Cyber-café, die ze vervolgens (naast gebruik voor het Cybercafé) met korting beschikbaar stelt voor (armere) school-kinderen uit de buurt van het cybercafé.

10 dagen les gehad

en behalve dat ook nog het één en ander meegemaakt opgezocht of georganiseerd. Heerlijke lessen van Haruna en Youssouf Keïta gehad. Een biertje gedronken in een café-op-de-hoek: het ‘Cabaret’ en daar nog balafoon gespeeld ook. Familie bezoek bij Moumouni, Hakiri en Youssouf. een een leuek afscheidsavond waar we 4 van de pas geleerde nummers hebben gespeeld. Daarna gingen de ‘echte’ balafola aan de slag en hebben we genoten van een mooi optreden van onze leraren met hun familie- en vrienden-muziekanten.

Paul Nas
paul@paulnas.nl
1 Reactie
  • Yvonne
    Geplaatst op 14:46h, 18 februari Beantwoorden

    Het klinkt als alweer een mooie tijd. Wat een feest om ook van Haruna les te krijgen; ik heb voor het eerst balafoon gespeeld in diezelfde zomer op Schier! Ik kijk er nu al naar uit om volgend jaar met jullie mee te gaan! Lijkt me geweldig….

Geef een reactie