Faratuben; Originele Bobomuziek - Paul Nas
24489
post-template-default,single,single-post,postid-24489,single-format-standard,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Africa meets Langå

Faratuben; Originele Bobomuziek

en

Update: Ik heb Kassim zien spelen in Denemarken!

Toen ik van Youssouf, Kassim’s nummer in Denemarken kreeg, kon ik hem bellen en afspreken voor hun concert ‘Langa meets Langå’. Wij naar het dorpje Langå; het bleek een superklein evenementje te zijn waar misschien 30 buurtbewoners op af kwamen. Naast Faratuben speelde ook ‘African Footprint International’ met Ghanese traditionele ritmes voorzien van modern instrumentarium. Leuke middag en ook bijgekletst met Kassim.

Kassim Keita
Africa meets Langå
Bericht 26 mei:

Toen ik laatst met Youssouf Keïta, mijn leraar in Burkina Faso appte, melde hij dat zijn neef Kassim deze zomer drie maanden in Denemarken is! Kassim heb ik leren kennen in 2012 in Mali toe hij daar samen met Youssouf les gaf in hun geboortedorp Konsankuy. Naderhand heb ik hem nog een paar keer ontmoet o.a. tijdens een jaarfeest in het dorpje Borokuy (Burkina) waar hun band Super ZamaZa speelde. En vervolgens in Sikasso waar hij en zijn vrouw Fatumata speciaal vanuit Bamako naar toe waren gekomen om ons te ontmoeten. Kassim is nu al 5 keer uitgeroepen tot de beste balafoon-speler van Mali. A ls een echte ‘Djeli’ speelt hij de balafoon terwijl hij zingt en hele verhalen verteld tijdens het spelen.

Kassim in Denemarken

Maar wat doet Kassim deze zomer in Denemarken. Ik was erg benieuwd omdat ikzelf dit jaar met vakantie ga in Denemarken (zie Blog-item Grobund). Kassim speelt bij de hybride band ‘Faratuben’ die een combinatie is van Malinese en Deense muzikanten. Ze maken ‘Bwa’en ‘Bobo’ nummers in een modern jasje. Sory Dao is hun zanger en Kassim de balafonist. De CD ‘Sira Kura’ is te beluisteren op Spotify. Er staan twee nummers op die ik eerder op de balafoon leerde spelen met Youssouf.

Scandinavische Toer

Deze zomer toert Faratuben door Denemarken en andere Scandinavische landen en in juli (als ik er ben) spelen ze in de buurt van Århus! Ik ga  zeker kijken maar misschien kunnen ze ook nog wel komen naar het Grobund Byggefest; ik herinnerde me dat er ergens stond dat programma suggesties nog steeds welkom waren. Dus ik nam contact op met Tore, van het Festival, en waar ik al contact mee had gehad voor mijn balafoon-frame-bouw-workshop. Hij luisterde naar hun CD en zag de Youtuvbe filmpjes er werd enthousiast. Ze proberen Faratuben naar het Festival te krijgen. Als dat lukt is hun optreden (samen met mijn balafoon-workshop) een mooie promotie voor de balafoon in Denemarken!

Sira Kura

Ondertussen hun CD ‘Sira Kura’ eens wat beter beluisterd. Youssouf had al eens gezegd dat het nummer ‘Zaantje Nge Nou’ er op zou staan. Tot mijn verbazing staat er ook een nummer op dat ik afgelopen jaar van Youssouf geleerd heb: ‘Sina Ma Mi Bwonba’. Dit gaat over een tweeling die samen twee runderen hebben. Er wordt veel meer tekst gezongen dan Youssouf ons leerde. Daar kan ik nog eens mee aan de slag.

Fartuben

Faratuben

Faratuben

Faratuben

Faratuben

‘Terete’ (De openingsdans)

Faratuben ‘Pari’ – Live

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie