Schiermonnikoog 2019 - Paul Nas
24952
post-template-default,single,single-post,postid-24952,single-format-standard,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Schiermonnikoog 2019

Schiermonnikoog 2019

en

Wat een heerlijk weekend achter de rug bij Djembé Dramé op Schiermonnikoog 2019! Een lang weekend muziek, workshops optredens en fijne mensen bij elkaar met een gezamenlijke passie voor Afrikaans Percussie en Dans. Lekkere Afrikaanse maaltijden, een enthousiast team van vrijwilligers en natuurlijk Mousse en Turid als de prima gastheer en -vrouw; de drijfveren van het weekend.

Docenten laten veel van zich horen

Op verschillende momenten hebben de docenten het weekend meerdere optredens gedaan. Voor mij waren de balafoonspelers Haruna en Sidiki Dembele en Oumarou ‘Mandela’ Bambara  natuurlijk het meest interessant maar ook Ibou N’Diaye (Sabar, Serouba), Iya Sako (Djembé), Abdoul Aziz Kob (Kora), Merlin Nyakam (Zang / Dans) en Mousse Dramé hebben op verschillende momenten prachtige klanken en ritmes laten horen. Zelf heb ik ook verschillende keren een steentje bijgedragen en bij binnekomst van de grotre groep deelnemers op vrijdagmiddag heb ik met de mensen van Negunya een welkomstsconcert gegeven met balafoon, zang en percussie.

Balafoon stukken

Er waren twee lesgroepen balafoon; één voor de 10 liefhebbeers van een heel weekend balafoon-studie n voor één voor de mensen die naast Djembé of Kora nog een 3-uurs workshop wilden volgen (nog eens 13 mensen extra!). Met de groep van 10 gewerkt aan Diarra Allay, met een pittig begeleidingspatroon aangevuld met een korte melodie-lijn, een lied en enkele solo begeleidingsfrases. De Diarra Allay paginga vindt je hier. Met alle deelnemers samen (23 personen) heb ik gewerkt aan ‘Den Wolo Ka Guele’ ofwel; ‘De vrouw is het belangste in de wereld!” De Deelnemers leerde een basispatroon, de melodielijn, een solobegeleidingspatroon en eel liedje in een workshop van 3 uur! Meer informatie over dit balafoonstuk zie je hier.

Aanloop en verblijf
Kooiplaats
Ik was zelf met de mensen van de balafoonlesgroep Uithoorn (met aanhang) al eerder aangekomen op Schiermonnikoog. Zo voor dat het weekend zelf losbast, nog even tijd te acclimatiseren, lekker in zee te zwemmen en het eiland te verkennen. Er waren twee ‘Safari-tenten’ gehuurd, die een fijne uitvalsbasis vormde. Er stonden mooie picknick-tafels bij en verder heerlijke lounche-stoelen (en dekentjes tegen de avond kou). We hebben samen gekookt en gegeten, het uitvliegen van een Zwaluw-nestje mee-beleefd en genotenn van de emmer met verse vijfen, die Anno had meegebracht!

Afsluiting en presentatie

Op zondagavond hebben alle groepen aan elkaar en geinteresseerd publiek op het eiland, laten zien waar ze aan hebben gewerkt. Ook de twee groepen balafoon hebben zich mooi gepresenteerd. Aan het eind hebben de docenten nog even gezorgd voor een spetterende afsluiting en het balafoonstuk “Fantanmankene” van stevige percussie voorzien. Daarna nog lekker gedanst, eerst nog even in het dorpshuis, maar later, thuis op onze kampeerboerderij, zoals elka avond nog lekker swingen met DJ Joep! Hieronder een filmpje met een kort beeld van alle optredende groepen.

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie