Crowdfunding succesvol - Blog - Paul Nas Balafoon
28059
post-template-default,single,single-post,postid-28059,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Crowdfunding

Succesvolle Crowdfunding voor Werkplaats

Engels Frans

In de afgelopen jaren ben ik tijdens mijn verschillende studiereizen naar Burkina een aantal keren op bezoek geweest bij de werkplaats van Youssouf Keita. Hij is mijn balafoon leraar in Bobo Dioulasso. Nu heb ik een crowdfunding opgezet voor de aankoop voor grond voor een nieuwe werkplaats.

De eerste keren verbaasde ik me over het feit dat zijn gehuurde terrein maar karig was ingericht. Behalve een stookplaats en een klein opslaghok was er weinig gebouwd op het terrein. Alle materiaal lag buiten en het geheel gaf een rommelige indruk. Ook stond er geen enkele boom. Bomen zijn juist zo belangrijk voor schaduw en een beetje koelte in het droge (en zeer warme) seizoen. Later begreep ik van Youssouf dat de huur van die grond makkelijk kon worden opgezegd. Hij vreesde ook dat zo’n opzegging best eens zou kunnen komen omdat de grondprijzen nogal waren gestegen.

Crowdfunding
Crowdfunding
Oude werkplaats
Oude werkplaats
Werkplaats

Een beeld van de oude werkplaats

Huuropzegging

Toch kwam de opzegging natuurlijk op een erg ongelegen moment. Bovendien heeft Youssouf met de zorg voor zijn eigen kinderen en huishouden in Bobo, ook nog de gedeeltelijke zorg voor zijn vrouw met huishouden in Sikasso. Daarnaast heeft Youssouf enkele mensen met minder kansen om zelfstandig rond te komen onder zijn hoede. Zoals Yaya en Junior, zijn hulpjes die toch min of meer permanent bij hem wonen. En zoals Hakiri zijn vriend die na een herseninfarct eenzijdig verlamd raakte en geen balafoon meer kan spelen of weven. Met die dingen kon Hakiri bijdragen in de huishoudpot voor vrouw en zes kinderen.

Chef du Terre
Aanbod van Chef du Terre

Begin september kreeg hij een aanbod om een stukje grond te kopen tegen een relatief lage prijs. Het ligt aan de rand van Bobo, waar een nieuwe uitbreidingswijk gerealiseerd wordt. Als grondgebied aan een stad wordt toegevoegd, wordt deze in eerste instantie toegewezen door de traditionele ‘Chef’s du Terre’, de burgemeester van de gronden’ in overleg met de locale bezitters van die gronden. In Kiri, zoals die nieuwe wijk heet, was Youssouf een stukje grond toegewezen waarvan hij nu het eerste kooprecht had gekregen. Om dit recht te doen gelden, moest hij wel op korte termijn € 1100,= overdrachtsbelasting aan de staat betalen. Dat is naast de € 800,= die voor de aankoop van de grond nodig is. Het was een kans, maar zonder geld was Youssouf niet in staat die betalingen te doen. Voor de aankoop zelf kon hij wellicht het geld in termijnen betalen, maar de belasting moest binnen twee weken worden overgedragen. Youssouf deed een beroep op mij en via mij op vrienden in Nederland. Met wat geld en een lening zou hij geholpen kunnen worden.

Crowdfunding

Ik besloot in actie te komen en een kleine crowdfunding op te zetten. Ik benaderde ex-Burkina gangers en leerlingen en onze familie en vrienden voor een bijdrage aan deze crowdfunding. De reactie was erg positief en nunis zelfs € 1900,= aan mij over gemaakt. Daarnaast bestelde Winnie (leerling en mede-reizigster van de afgelopen Workshop in Bobo) een balafoon bij Youssouf en had hij daarmee ook weer wat normale verdiensten. Nog een andere leerling overweegt serieus een balafoon te bestellen. Ik besloot zowiezo het totale bedrag van € 1900,= te gaan overmaken als een gift. Inmiddels kan Youssouf aan de slag met met zijn nieuwe terrein en heeft nu een permanente basis voor zijn werkplaats, Ook zijn gezin zal terzijnertijd verhuizen naar dit nieuwe stukje grond.

Resultaat tot 16 oktober 2020: € 1900,= van beoogde € 1900,=!!0%

Deze crowdfunding werd een succes dankzij mijn leerlingen: Yvonne – Winnie – Anja – Jenny – Carl – Hans – Rik – Jan – Ellen – Meta – Bas – Hanneke –  Walter – Christel – Pleuni – Jan – Dirk / dansmaatjes: Mirjam – Claartje – Linda – Josemieke – Anton – Connie – Addie – Godert – Claudia – Linda / familie: Karin – Marie-José – Jeanine

Bedankt Dirk voor het volmaken van het beoogde bedrag bij deze crowdfunding?

‘Bonjour Paul,
MERCI pour votre reponse qui m’a donné les larmes aux yeux , et aussi toutes les bonnes nouvelles que j’ai reçu à travers votre message . Je suis vraiment enthousiasmé par tout ce que tu as écrit, et cela me donne encore plus beaucoup de courage et beaucoup d’ESPOIR dans la vie . MERCI à toi Paul , pour ton amitié sincère .
Kiri n’est pas loin de Bobo , à peu près 6 à 8km , et les gens quI ont l’argent sont entrain de payer les terrains pour revendre .Mais moi je veux acheter pour construire une maison moi et ma famille , et un aussi avoir mon atelier de balafons. J’avais beaucoup d’incertitudes pour mon avenir et beaucoup de desespoirs dans ma vie , malgré les gros efforts de travail . Mais Paul votre bonne nouvelle vient de propulser un ESPOIR en moi dans vie . Je souhaite aussi tout le bonheur pour toi et toute famille.
Winnie vient de m’écrire un message qu’elle veut aider moi pour l’achat de mon terrain , en achetant un ancien balafon du stage . Je veux 500€ , inclu les frais d’envoi et sa housse . Toutes ces aides c’est grace à toi.
Hakiri et sa famille se porte très bien . IL vient 2 à fois dans la semaine chez moi .
Paul je te remercie très sincèrement et infiniment pour tout ce tu fais pour nous . Longue Vie à toi et à tous .
Beaucoup de salutations à toi , Karine et tout les amis des Pays-Bas . 🙏🙏🙏’

– schuiven voor vertaling –

Hallo Paul, 
BEDANKT voor je reactie die tranen in mijn ogen bracht, en ook voor al het goede nieuws dat ik via jouw bericht ontving. Ik ben echt opgewonden over alles wat je hebt geschreven, en het geeft me nog meer moed en veel HOOP in het leven. DANK aan jou Paul, voor je oprechte vriendschap.
Kiri is niet ver van Bobo, ongeveer 6 tot 8 km, en ik wil de grond kopen om een ​​huis voor mij en mijn gezin te bouwen, en dus ook een werkplaats. Ik had veel onzekerheden over mijn toekomst, ondanks het harde werk. Maar Paul, jouw goede nieuws, heeft zojuist een HOOP in mij tot leven gewekt. Ik wens ook al het geluk voor jou en het hele gezin.
Winnie heeft me net een bericht gestuurd dat ze me wil helpen met de aankoop van mijn land, door een van de balafoons van de stage te kopen. Ik vraag er € 500  voor dt is inclusief de verzendkosten en de hoes die ik erbij laat maken. Al deze hulp is te danken aan jou.
Met Hakiri en zijn gezin gaat het erg goed. Hij komt twee keer per week bij mij.
Paul, ik dank je oprecht en oneindig voor alles wat je voor ons doet. Lang leve u en allen die bijgedragen hebben.
Veel groeten aan jou, Karin en alle vrienden uit Nederland. 🙏🙏🙏

Paul Nas
paul@paulnas.nl
2 Reactie's
  • Bas Tigchelaar
    Geplaatst op 18:39h, 17 september Beantwoorden

    Bonjour Youssouf! bonne chance sur votre nouveau site et atelier

  • Yvonne Jacob
    Geplaatst op 20:58h, 17 september Beantwoorden

    Bonjour Youssouf. J’espère que tu auras beaucoup de chances pour développer ton beau travail sur ton nouveau pied-à-terre. Je suis heureuse que tous les amis aient participé au financement. Merci à tous et au plaisir de se revoir bientôt.

Geef een reactie