Eerste oogst in Konsankuy - Blog - Paul Nas Balafoon
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
30172
post-template-default,single,single-post,postid-30172,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Eerste oogst in Konsankuy

Van Youssouf kreeg ik een filmpje van de eerste oogst in Konsankuy, Malli. Hij maakte het  tijdens zijn recent verblijf daar (september / oktober 2021). Hij is er geboren en getogen en zijn  familie woont er ook nog voor een groot deel. Nu het einde van de regentijd in zicht is, kunnen de eerste oogsten plaatvinden. Pinda’s en Fonio (een graansoort; hier wordt de Fonio geoogst. Tijdens het oogsten wordt vaak muziek gemaakt door de trommelaars van het dorp. Daarmee wordt een werkritme ondersteund en schiet het lekker op!

In 2012 was ik zelf ik Konsankuy. Toen werden de uien geoogst. Een deel van de oogst werd vers gebruikt en verwerkt onder de mensen van het dorp. De andere helft van de uien werd toen gelijk fijngestampt en gedroogd voor later en voor verkoop elders. Blijkbaar is er iets van een gezamenlijke oogst want de uien werden in bergen verzameld en gezamenlijk te drogen gelegd in de zon. Alle vrouwen werkten mee.

Met zoveel uien die worden gestampt wordt er natuurlijk veel gehuild, in de zin van tranen laten (zonder direct te treuren). Er werd gelachen, gedanst en er was veel plezier.

Eerste Oogst Konsankuy

Op het filmpje zien we enkele muzikanten uit het dorp het ritme van het stampen ondersteunen met trommelmuziek op lounga’s / tama’s,  (of een soort talking drums zou je ze kunnen noemen). Mama Keita (met bril) is inmiddels overleden helaas. Hij was een groots en geëerd zanger onder de Bwaba bevolking. Hij zong ook in de band Super Zamana, de familie-band waarin Youssouf ook nog steeds bij gelegenheden speelt.

No Comments

Post A Comment