Tuintonenfestival '22 - Blog - Negunya Balafoon optreden
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
31832
post-template-default,single,single-post,postid-31832,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Tuintonenfestival ’22

Negunya Balafoon was present bij het Tuintonenfestival ’22 in Watergang op een mooie zomerse dag op 11 juni 2022. Speciale gast was Youssouf Keita; Balafoon bouwer en speler geboren Malinees, nu wonend in Burkina Faso. De afgelopen jaren zijn verschillende leerlingen, en ikzelf in Bobo Dioulasso, waar hij woont voor een workshop geweest. Hij was voor een verblijf voor werk en vakantie tijdelijk in Nederland, te gast bij Nederlandse Balafola.

Watergang is als het Giethoorn van Noord Holland, een mooi dorpje op het water met leuke huizen en huisjes, mooie tuinen en een verkeersluwe (doodlopende) straat. Verschillende dorpsbewoners stellen hun tuinen open voor dit festival, waar muziekmakers van allerlei soorten terecht kunnen om hun muziek te laten horen. Via Ineke (die ook in een samba-band meedeed) waren we terecht gekomen bij dit Tuintonenfestival ’22  en het pakte erg leuk uit. Niet alleen Youssouf was een aanvulling maar ook een hele percussie sectie was voor de gelegenheid toegevoegd zodat naast Ineke nu ook Robert, Marcin en Joep de bara’s, djembé en sabar speelden.

Binnen Negunya zelf zijn naast Ineke ook nog andere – dan balafoon – spelers vertegenwoordigd. Inger, Winnie en Bas (die die die dag helaas niet kon) spelen de N’Goni. Inger speelt bovendien (naast N’Goni en balafoon) af en toe een dwarsfluit bij de stukken; een super aanvulling op de balafoon muziek!

Bijna de hele lesgroep Balafoon Uithoorn was vertegenwoordigd; alleen Ingrid was nog op vakantie. Meaghan, Yvonne, Hans, Anne Marie, Winnie en ik zelf  speelde deze keer in alle West Afrikaanse, Pentatonische balafoon stukken uit Burkina Faso en Mali.

Het repertoire deze keer bestond uit: Awa Dabole, Bo Yaro, Samba Mousso Ko, Landa, Pa Oui Bobo, Fanta Djarabi, Senale Malin, Tyowa Bayo en Mi Who Yi Be We.

Het was een heerlijke dag! Zomerse temperaturen, twee sets gespeeld, er ook mooie andere bands en een fijne sfeer. Heerlijk!

Foto’s en Film van onze groep en Soraya Cardoze; dank!

Youssouf speelt Paul zingt
1 Comment
  • Yvonne
    Posted at 20:41h, 13 juni Beantwoorden

    Leuk verslag Paul, van een heel bijzondere dag.

Post A Comment