Aly & Youssouf Keita meeting - Blog - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
32312
post-template-default,single,single-post,postid-32312,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Aly & Youssouf Keita meeting

Omdat Youssouf naar Nederland zou komen had ik al een Balafoonmeeting gepland als hij er zou zijn. Zijn broer Aly Keita , die in Berlijn woont, wilde zijn broer graag opzoeken in Tilburg en koos ervoor om bij de Balafoonmeeting aan te sluiten. Voor mijn leerlingen en mijzelf was dat natuurlijk een super kans om een gezamenlijke workshop te krijgen tijdens de Aly & Youssouf Keita meeting op 19 juni 2022. We konden terecht in de kapel van het Hooge Veer, een ontmoetingsruimte voor de bewoners van het complex daar, een mooie locatie en erg praktisch: bij mij thuis om de hoek!

Ik had met Aly en Youssouf voorbereid dat ze de groep zouden inleiden in een paar bijzondere ritmes en speelwijzes. Tijdens zo’n Balafoonmeeting zijn er zowel beginners al zeer ervaren spelers dus iets nieuws is dan voor iedereen gelijk en weer even zoeken… De workshop bood ook voor (enig geoefende) N’Goni spelers genoeg om  mee te doen en te leren. Daarnaast waren er  ook enkele percussionisten aangemeld, die de workshop heerlijk ondersteunden met douns, shakers en djembé!

We hebben gewerkt aan Nji Namou, een 9/8 nummer dat Youssouf zelf heeft gemaakt, dat geïnspireerd is op Koredouga (een veel gebruikt Malinees  ritme). Twee korte patronen die in twee groepen verdeeld lastig waren samen te brengen en een melodie.

Als tweede stuk hebben we gewerkt aan Dondory, een muziekstuk dat stta op  Aly zijn eerste album ‘Akwaba Iniséne’. Het stuk is geschreven bij de oude sage die bekend is bij de Bwaba over het ontstaan van de balafoon. Er zijn verschillende versies van dit verhaal in omloop, maar ze betreffen altijd een jager die op een dag geen jachtbuit binnen kan halen. Hij wordt bezocht door een bosgeest en doet een dutje tegen een dode boom (die pallissander blijkt te zijn!). Youssouf vertelde het hele verhaal erbij dat nu bij de balafoon ritmes is opgenomen.

Als derde oefening speelde we (Mi Who) Yi Be We maar dan met een andere harmonie. De balafoonspelers in Afrika zijn gewend om een muziekstuk op verschillende plaatsen op de balafoon te spelen. Daarbij blijft de motoriek hetzelfde maar de melodie van het lied verandert. Soms verwarrend, maar een mooie oefening om de motoriek die je speelt goed te voelen en alles parallel te verschuiven naar links of rechts. De meest voor de hand liggende verplaatsing is dan naar de mineur of majeur variant van het ritme. De pentatonische reeks is eigenlijk voor twee toonsoorten goed bruikbaar; een majeur toonsoort en een mineur toonsoort. Zo heeft de balafoon die we voor onze lessen gebruiken de majeur toonsoort C#-majeur. Daarnaast is hij ook bruikbaar voor de toonsoort A#mineur. Als een nummer in de ene is aangeleerd, kan je hem naar de andere transponeren.

Na de Aly & Youssouf Keita meeting, vertrokken we naar mijn huis om daar na te kletsen. Iedereen had wat te eten en/of drinken meegebracht en Aly had met Youssouf zijn fameuze pindasaus gemaakt. Hij houdt er erg van zelf te koken!

Onverwacht (nou ja..) gaven Youssouf en & Aly nog een concert in mijn huiskamer! Prachtige bekende en onbekende stukken werden weergaloos gespeeld. De twee broers genoten er zichtbaar zelf ook van; het was al 20 jaar geleden dat ze samen echt hadden opgetreden (los van een workshop in Konsankuy waar ze wel samen werkten maar geen optreden hadden gedaan.

Koken met Aly

Koken met Aly; zijn pindasaus!

Impressie van concert door Youssouf & Aly Keita

2 Comments
 • Yvonne
  Posted at 09:55h, 08 oktober Beantwoorden

  Verbluffend dat tempo! Zo leuk om weer te zien!
  Leuk verslag Paul.

 • Hein Oxenaar
  Posted at 11:50h, 08 oktober Beantwoorden

  goed bezig Paul ; heerlijk lijkt me dat … van die topmuzikanten in huis !

Post A Comment