Bouw je eigen Balafoon - Blog - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
31440
post-template-default,single,single-post,postid-31440,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Bouw je eigen Balafoon

Misschien heb je wel eens gedacht: “Het lijkt me leuk om mijn eigen balafoon te maken!”. Tot nu toe kon dat eigenlijk alleen in Afrika als je daar wat langere tijd zou verblijven in een land als Ivoorkust, Mali, Guinee, Senegal of Burkina Faso. Maar nu kan dat ook in Nederland; Bouw je eigen balafoon,  in Tilburg (en een deel thuis als je wilt).

Recentelijk heb ik een partij Padouk-hout gekocht met uitstekende klankeigenschappen. In Kameroen en ook in de zuidelijke gebieden van Afrika wordt veel Padouk-hout gebruikt voor klankstaaf-instrumenten. Het is in Mali en Burkina minder beschikbaar, dus daar heeft het werken met Palissanderhout vaak de voorkeur. Tot nu toe heb ik me wel bezig gehouden met het om-stemmen en reviseren van balafoons, uitgaande van de al aanwezige klankstaven. Soms gebruikte ik voor een reparatie een klankstaaf die eerder op een andere balafoon had gezeten. Maar nu ik over voldoende, geschikt klankstaven hout beschik, kan ik ook vanaf nul beginnen met het maken van een balafoon. Toen Youssouf Keita in Juni ’22 in Tilburg was, heb ik met hem mijn plannen doorgenomen en heeft hij me nog aanvullende kennis gedeeld. Hij was zeer enthousiast over de kwaliteit van de Padouk en we hebben samen een eerste set hout geselecteerd. Hiervan heb ik in Denemarken, tijdens het ‘Byggefestival’ (houtbouw-festival) een balafoon gemaakt met Maximiliaan, die zijn balafoon onder mijn begeleiding heeft gemaakt (zie het blog-item daarover hier).

Vanaf 15 september ben ik aan het werk in het atelier van het Kessels Instrumentenmuseum in Tilburg. Ik ga er werken aan balafoon-bouw en -restauratie. Het is mogelijk om onder mijn begeleiding je eigen instrument te maken. Dat kan dan gedeeltelijk bij mij op locatie (het Kessels instrumenten museum ligt tegenover het centraal station van Tilburg). Maar een deel van het werk is ook goed in je eigen huis uit te voeren; er zijn vaak maar eenvoudige gereedschappen voor nodig om thuis te kunnen werken. op afspraak zien we elkaar en kunnen we een volgende stap doornemen.

Construisez votre propre Balafon

Klankstaven stemmen

Bouw je eigen balafoon

Frame maken

Construisez votre propre Balafon

Montage


Max speelt op de balafoon die we deze week hebben gemaakt!

1 Comment

Post A Comment