Oprichting van Yiri Kan - Blog - Paul Nas, Balafoon-passie!
37899
post-template-default,single,single-post,postid-37899,single-format-standard,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Yiri Kan, de stem van het hout

Oprichting van ‘Yiri Kan’, De Stem van het Hout

Engels Frans

Al een paar jaar verteld Youssouf Keita, mijn balafoon-leraar in Burkina Faso, over zijn droom om een Stichting ter bevordering van de balafoon-muziek in Bobo Dioulasso te realiseren. Hij is al een paar jaar voorzichtig bezig geweest met voorbereidingen voor de vestiging en realisering van zo’n centrum. Hij heeft al veel mensen aangesproken om hen te enthousiasmeren voor het project. Zo is onder bekende balafoonspelers in Burkina en Mali al ondersteuning gevonden en zijn mensen bereid tot een ambassadeursfunctie of een bestuursfunctie in de nieuwe stichting. Ook is Youssouf al bezig geweest met het uitkijken naar een geschikte locatie voor zo’n centrum. Daarnaast heeft hij de ‘Corona-tijd’ gebruikt om van alle etnische groepen in Burkina, Mali en Ivoorkust balafoons te bouwen om te kunnen gebruiken in het centrum. Ook met de andere balafoonbouwers in Bobo Dioulasso heeft hij gesproken en steun gevonden voor het nieuwe project: Abdoulay uit Bolemakote, Sadama Diabaté, Da Sié, Foussini Hema, Bionoma. Dus nu de oprichting van ‘Yiri Kan’; de stem van het hout!

Op dit moment liggen de papieren voor de oprichting van de Association ‘Yiri Kan’ bij de notaris. De onrust in Burkina heeft de afwerking ervan wat vertraagd, maar de officiële documenten worden elk moment verwacht.

Afgelopen januari heeft Youssouf er ook met mij over gesproken. Ik heb verschillende keren met hem van gedachte gewisseld over belangrijke zaken en keuzes voor de association. Zo heb ik het belang benadrukt om de jongere generatie er gelijk bij te betrekken. En ook te kijken naar in het buitenland wonende muzikanten die het project kunnen ondersteunen. Youssouf vond ook dat ik mogelijk een rol kon spelen in de promotie en realisering van het centrum en heeft me gevraagd om vice-president (vice-voorzitter) te worden. Ik ben zeer vereerd met die vraag. Ik vind dat in Burkina zelf de belangrijkste dingen moeten worden geregeld en besloten, maar ik wil graag als westerse balafonist mijn bijdrage leveren aan zo’n mooi project. In de komende tijd ga ik proberen in Nederland, en in andere landen wonende balafonisten, enthousiasme en middelen te vinden voor het ondersteunen van ‘Yiri Kan’; Letterlijk: “De Stem van het Hout

Yiri kan

Yiri Kan is ook de titel van een korte film van Konate Issaka uit 1989 uit Burkina Faso

‘Yiri Kan’, De Stem van het Hout

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie