Festival CoPerACCION '23 - Blog - Paul Nas Percussion
39131
post-template-default,single,single-post,postid-39131,single-format-standard,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Festival CoPerACCION ’23 Cartagena Spanje

Festival CoPerACCION ’23 Cartagena Spanje

Engels Frans

Dit is een verslag van het bezoek van Youssouf Keita aan het Festival CoPerACCION ’23. Dit festival in Cartagena wordt is nu voor de vijfde keer georganiseerd door Emilio Saura Jimenès, Andrés Navarro García en Alejandro Solano García. Youssouf was er dit jaar speciale gast, nadat vorig jaar Emilio in Burkina Faso voor de eerste keer een workshop bij Youssouf volgde.

Op dinsdag zijn  we verwelkomd door de ouders van Emilio (Angèl & Maria) die met zijn twee vrienden Andrès en Alexandro het festival organiseert. Bij de familie Saura – Jimenez werd gerepeteerd door Youssouf en Emilio, ter voorbereiding op het concert op zondag. Daarnaast gingen we er regelmatig eten; ontbijt om 10.00 uur, diner om 14.00 uur (met soms erna een siësta) of het late eten om 21.00 uur.  Maria kookt graag, en zeker voor haar zoon!

Woensdagmiddag heeft Youssouf – in zijn functie als ‘griot’ – het nieuwe huis van Emilio in Pozo Estrecho ingewijd. Een ceremonie in het Bwamou, met ontbloot bovenlijf uitgesproken en het water als symbool voor het leven waarmee alle positieve wensen voor het verblijf in zijn nieuwe huis werden uitgesproken. Wij mochten getuigen zijn en in onze gedachten onze eigen woorden toevoegen.

Op woensdagavond was er een promotie activiteit voor het Festival CoPerACCION ’23 georganiseerd door een bevriende wijnhandelaar / sommelier. Hij had vijf wijnen uitgezocht en Emilio en Andrès hadden er vijf muziekstukken bij bedacht; Vibrafoon, Cajon, Berimbau, Djembé. Natuurlijk was er ook een rol voor Youssouf met balafoon voorzien. Bij elke wijn werd zeker een inleiding van 10 tot 15 minuten gehouden. Aansluitend werd er geproefd onder het genot van een muziekstuk.

Op donderdagavond waren er promotie activiteiten in het centrum van Cartagena. Op verschillende plaatsen in het centrum werd er muziek gemaakt en folders uitgedeeld. Youssouf en ik hadden ook een taak gekregen en hebben samen op een pleintje gespeeld en gezongen. We kregen wat kleingeld en een biertje aangeboden!

Festival CoPerACCION '23

Op vrijdag begon het festival, ’s middags met workshops voor de zeven studenten van het conservatorium die zich ervoor hadden ingeschreven. De Portugese artiest die de op het programma stond meldde zich (met autopech) af en daarom een geimproviseerde workshop gehouden met twee balafoons (twee mensen per balafoon en rouleren). Ze waren erg enthousiast en ook Andrès (die hen lesgeeft op het conservatorium) heeft een balafoon bij Youssouf gekocht. Er zijn vele zaadjes voor de balafoon geplant het weekend…

Op zaterdag hebben Youssouf en ik een toeristisch bezoek gebracht aan Cartagena. De stad bestond al in de Punische tijd (voor de Romeinen) en Hannibal is vanuit deze streek destijds met zijn olifanten, via de Alpen, naar Rome getrokken (om daar te worden verslagen…)

Cartagena
Cartagena
Cartagena
Cartagena
Cartagena

Op zondag hebben Youssouf en Emilio opgetreden in het Romeins Theater in Cartagena. Het romeins verleden van de stad wordt pas sinds enkele tientalen jaren gewaardeerd en men is er dan nu ook zuinig op. Er mogen maar 50 bezoekers tot het concert worden toegelaten, maar het was niet minder indrukwekkend.

De dagen na het festival wilden we eigenlijk niet veel doen, maar Andrès had bedacht ddat hij ook een nummer met Youssouf’s balafoonspel op het album wilde krijgen waar hij op dat moment mee bezig was. We gingen dus naar de studio en er weer weer gespeeld.

Later hebben we toch ook nog gewandeld, de bergen aan de kust bezocht en gezwommen.

Paul Nas
paul@paulnas.nl
Geen reactie's

Geef een reactie