Utamaduni African Camp - Blog - Paul Nas, balafoonpassie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
39690
post-template-default,single,single-post,postid-39690,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Utamaduni African Camp

Utamaduni African Camp

Dit jaar voor de eerste keer een workshop gegeven op het Utamaduni African Camp. Het is een heel bijzonder kamp in Denemarken met een 40 jarige geschiedenis!

East meets West

De geschiedenis begint zo’n 40 jaar geleden met het contact tussen enkele Denen en mensen uit het Oost-Afrikaanse land Tanzania van de Sukuma etnische groep. Er zijn toen wederzijdse bezoeken aan Denemarken en Tanzania gehouden. Dit leidde tot een aantal activiteiten in Denemarken waaronder het eerste Utamaduni Camp waar toen enkele tientallen mensen op af kwamen.  De organisatoren volharden en in de loop van enkele jaren groeide het kamp uit naar een week-kamp waar maximaal 600 mensen aan deelnemen. Op een stuk gras in een bosgebied wordt binnen enkele dagen een tentenkamp met alle voorzieningen voor een kamp uit de grond ‘gestampt’. Tenten voor workshops, keuken en afwaskeuken, administratie en info, trommelreparaties, Afrika-winkel, trommel-opslag-tent, toiletvoorzieningen, EHBO en meerdere horeca voorzieningen en zelfs wifi; alles wordt met vrijwilligers gerealiseerd.

Utamaduni Dance Troupe

De drijvende groep achter dit evenement is de Utamaduni Dance Troupe. Een groep dansers en drummers uit heel Denemarken met een zeer hechte band, die ook maandelijks een weekend houden. Ze hebben zeer warme banden met een aantal – in Denemarken wonende – Tanzanianen die bekend zijn met de tradities, de ritmes en de Dansen van de Sukuma.

Een week lang is er een vol programma met dans, zang, percussie en andere cultuur overdracht uit Tanzania en tegenwoordig zijn er ook meer workshops uit West Afrika. Er zijn vele keuze programma’s die parallel worden uitgevoerd, maar er zijn ook momenten dat iedereen kan meedoen een één bepaalde workshop……

East ………..

……….. meets West

Ik ben daar zeer hartelijk ontvangen door Christian, Anna en Tinne, waarmee ik eerder contact had gehad via de mail. Maar ik werd ook zeer warm welkom geheten door Nick & Marie-Louise die al van mij gehoord hadden en mij hun trommel-reparatie-tent als uitvalsbasis  tijdens het Camp aan te bieden. Zij introduceerde mij ook bij de leden van hun eigen dansgroep waardoor ik al snel contact had met veel verschillende mensen. Later kwam ook Baba Kone aan en hij begroette mij gelijk als een vriend van Burkina (waar hij zelf vandaan komt). Hij was er om workshops te verzorgen, dansbegeleiding te doen en trommels te repareren. Hij was er met zijn Deense vrouw Regge en drie Burkinabè zonen; Souleyman (Solo), Faisal en Rasa. Baba heeft mij begeleidt toen ik aan de kamp-deelnemers een presentatie gaf van wat ze van de balafoon workshops konden verwachten. Ik heb Baba begeleid bij de djembé workshop die hij gaf; samen met Solo speelde ik de balafoon tijdens de workshop.

Baba Kone speelt het door hem aangeleerde arrangement voor

Voor mijn eigen workshop introductie bij de balafoon had ik 15 balafoontjes in mijn auto gekregen. Op Byggefest er nog één bijgemaakt dus ik kon 16 mensen tegelijk les geven. Daarnaast had ik talking drums en shakers meegenomen voor het geval dat er veel meer mensen zouden toestromen op mijn aanbod. Gelukkig kwam het elke dag ongeveer uit met mijn 16 balafoons. Het was wel lastig om de concentratie er steeds bij te houden want tegelijkertijd waren er in naburige tenten of op grasvelden trommel- of dansworkshops bezig. We hebben gewerkt aan Wari Vo (‘Jouw materialisme is geen basis voor mijn liefde voor jou’) en Samba Moussoko (over Samba, die de verkeerde levensweg lijkt te kiezen).

Samba Mousso Ko voorgespeeld

Eén grote familie

Een ander bijzonder ding aan dit Utamaduni African Camp was dat alle generaties goed vertegenwoordigd zijn; kinderen, tieners, jonge ouders met kinderen, oudere ouders daarvan en nog enkele senior grondleggers van het kamp waren er de vervulden ook nog steeds een rol.

Op de vrijdag was het kamp open voor alle bezoekers. Er waren vooral veel vrienden, familie en mensen die eerder aan het kamp hadden deelgenomen of dit jaar geen mogelijkheid hadden om de hele week erbij te zijn. Het voelde aan als één grote familie, waarvan ik aan het eind van de week een stukje deel van uit maakte. Dank, om daarbij te mogen zijn!

Utamaduni heeft een uitgebreide website o.a met geschiedenis en archief materiaal en een zangboek met liedjes en geluidsfiles. De website is in het Deens maar een vertaler geeft een hulpmiddel om meer te weten te komen over deze bijzondere club.

Utamaduni African Camp
No Comments

Post A Comment