Burkina's Strijd tegen terreur - Blog - Paul Nas, Balafoonpassie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
40288
post-template-default,single,single-post,postid-40288,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Burkina's strijd tegen terreur

Burkina’s Strijd tegen terreur

In dit blog item wil ik Burkina’s strijd tegen terreur laten zien. Het land organiseert zich steeds beter tegen de islamitische terreurgroepen die het land proberen te destabiliseren. Veel jongeren hebben zich gemeld voor het leger en worden getraind en uitgerust. Er zijn steeds meer locale Vrijwilligersgroepen actief (onder andere de ‘VDP’ en ‘FDS’) en ook zij worden beter voorbereid op verdedigen van dorpen en samenwerking met het leger.[

  • In Burkina zijn de eerste dorpen zijn bevrijd van terroristen. De president zelf begeeft zich aan het front en er worden van hem in een bevrijd dorp TV-Beelden gemaakt om mensen te laten zien dat ze kunnen terugkeren. Inmiddels zijn vele dorpen weer bevolkt en zijn veel mensen uit de vluchtelingenkampen teruggekeerd naar hun dorpen.
  • De sinds december ’23 lees ik vooral succesvolle acties van het leger tegen terroristen. Ze worden opgespoord of gesignaleerd met behulp van ‘drones’, waarmee ook raketten kunnen worden afgeschoten. Aansluitend komen snelle interventie batalions in actie om overlevende terroristen na te jagen.
  • Aan verschillende kanten van de grenzen tussen Mali, Burkina en Niger wordt samengewerkt zodat vluchtende terroristen niet veilig aan een andere kant van een grens gaan.
  • Er worden veel jongeren geworven voor het leger. Na de bevrijding van het land kunnen ze kiezen om in het leger te blijven of een beroepsopleiding krijgen. De VDP (Volontaires pour la Defense de Pays)  burgergroepen wordt beter opgeleid en bewapend. Onder de nieuwe president wordt meer samengewerkt met het leger. Na een opstarten van de VDP was er de angst dat die een eigen leven gingen leiden en tot meer onrust en verdeeldheid konden leiden. Nu wordt echter goed samengewerkt in de bevrijding van dorpen en het beschermen van de bevrijdde dorpen.
  • Er wordt met aandacht  voor gewonde soldaten en hun families gezorgd.
  • Ook in Mali past men vergelijkbare nieuwe strategieën toe die succesvol zijn. Het gebied rond Kidal, dat zowat 10 jaar onder controle geweest is van terroristen , is bevrijd. Ook zijn er twee tunnelcomplexen van kilometers lang ontdekt en veroverd . Hier konden terroristen zich terugtrekken buiten het zicht van autoriteiten met gezinnen, wapens, goed, motoren en auto’s. In Mali is gekozen om het leger zelf uit te breiden met jongeren (ook zonder opleiding). Ze krijgen een opleiding van 6 maanden voordat ze aan de slag gaan.

Burkina’s Strijd tegen terreur

Ontwikkelingen in de strijd van Burkina Faso tegen terreur, per dag.

Op Youtube vertoont de RTB (Radio Television Burkina Faso) tegenwoordig ook filmpjes gemaakt vanuit helicopters of drones met verslagen van aanvallen op terroristen

Burkina's strijd tegen terreur

President Ibrahim Traoré aan het front

25 februari 2024

Bron: AIB

Artikel hier

Duizenden terroristen lanceren gelijktijdige aanvallen, de strijdkrachten reageren effectief 

Dit weekend vonden er hevige gevechten plaats in Pensa, Natiaboani, Kongoussi, Ouahigouya en Tankoualo toen duizenden terroristen gelijktijdige aanvallen lanceerden op FDS- en VDP-posities. Dankzij de vechtlust van de jongens en de luchtsteun werden veel criminelen gedood, werd hun uitrusting verbrand of teruggevonden, afhankelijk van het gebied.

Dit weekend hebben de terroristen, in perfecte synchronisatie, verschillende posities van de strijdkrachten over het grondgebied van Burkina Faso aangevallen, zo vernam de AIB zondag uit veiligheidsbronnen.

De eerste terroristische aanslag vond plaats op vrijdag 23 februari 2024 rond 18.00 uur in Pensa (noord-midden) tegen een VDP-post. Nadat de patriotten hadden gereageerd, vluchtten de moordenaars op motorfietsen. Maar ze worden discreet gevolgd door de luchtvectoren totdat ze onder een grote boom stoppen. Vervolgens wordt er een raket op hen gedropt, waarbij de meerderheid en hun uitrusting worden verbrand, terwijl de overlevenden elkaar zoeken.

De meeste terroristische aanslagen vonden plaats op zondag 25 februari 2024.

Al heel vroeg vielen enkele honderden terroristen op motorfietsen, ondersteund door voertuigen met zware machinegeweren, het Natiaboani-detachement in de oostelijke regio aan. De gevechten waren hevig en het detachement werd overweldigd door de komst van versterkingen aan vijandelijke zijde. Er zijn bijna duizend terroristen bij betrokken. Een grote groep maakt zich los en betreedt het detachement. De criminelen worden tegengehouden door een raket uit de lucht en slaan op de vlucht. De jacht op de voortvluchtigen begint. Rond 06.00 uur werd een colonne vluchtende motorfietsen gezien en getroffen door een krachtige raket.

Ongeveer dertig minuten later verstopte een andere groep zich met hun pick-up en motorfietsen onder een grote boom, in de veronderstelling dat ze geen problemen meer hadden. Ze worden verpulverd in hun schuilplaats. Een andere raket treft een tweede pick-up vol munitie en de inzittenden, net op het moment dat hij zich tevergeefs onder een boom probeerde te camoufleren.

Tegelijkertijd vielen ten noorden van Kongoussi minstens duizend terroristische strijders de tijdelijke positie aan van het 16e Snelle Interventiebataljon tijdens een missie in het Yalka-gebied. De luchtvectoren zien na de gevechten een lange colonne van enkele kilometers vluchtelingen. Ze worden zorgvuldig gevolgd totdat ze onder een grote boom stoppen om de balans op te maken. Daar worden de terroristen met geweld getroffen door een raket. De overlevenden vluchten en laten hun acolieten verbrand achter in een groot vuur. Maar de luchtvectoren zullen de jacht op de moordenaars voortzetten.

Twee groepen vluchtelingen komen samen onder een boom om hun reis voort te zetten.

Een ander front, dezelfde realiteit. Op 25 februari 2024, rond 07.00 uur, werd het Toessin Mixed Marching Battalion in het Ouahigouya-gebied het doelwit. Bataljons voor snelle interventie die terugkeerden van Sollé’s escorte, werden gewaarschuwd, verlieten Ouahigouya (Noord) en achtervolgden de voortvluchtigen. Ze neutraliseren er zoveel mogelijk in intense gevechten onder toezicht van luchtvectoren. De laatste aanval vond plaats rond 15.00 uur, toen duizend terroristen op weg waren naar het Tankoualou-detachement in het oosten. De luchtvectoren lanceren raketten naar de moordenaars die zich voor de ingang van de basis hebben verzameld en die proberen deze binnen te komen. De terroristen zullen met hun logistiek in een laaiend vuur branden.

De overwinning is definitief voor de strijdkrachten en de territoriale heroveringsoperaties gaan rustig door.

20 februari 2024

Bron: AIB

Artikel hier

Neutralisatie van Hassane Idrissa Boly, GSIM-leider

Hassane Idrissa Boly, operationeel directeur van de zogenaamde Steungroep voor Islam en Moslims (GSIM) in de Boucle du Mouhoun, werd op 20 februari 2024 samen met 26 van zijn collega’s geneutraliseerd door de Fighting Forces. Op 20 februari 2024 stonden hordes terroristen de patriotten in de weg om te voorkomen dat ze de ‘herovering van Douroula’-operatie zouden voortzetten. Er volgt een gevecht met de strijdkrachten met deze leden van de GSIM tussen Magnimasso en de Léry-brug, beter bekend als de Thomas Sankara-brug. In totaal werden 27 criminelen gedood, onder wie Hassane Idrissa Boly, ongeveer 33 jaar oud.

27 januari 2024

Bron: AIB

Artikel hier

Oostelijke regio: Terroristen in twee pick-ups verpulverd

Op zaterdag 27 januari 2024 zagen ze twee pick-ups met terroristen en munitie op de weg Tiasseri-Soam, waarschijnlijk met het oog op een aanval op een positie van de strijdkrachten. Rond 9.30 uur vuurden de voertuigen in de lucht een raket af op de leidende pick-up. Het voertuig kantelde samen met de criminelen. Het tweede voertuig probeerde de botsing te ontwijken, maar knalde uiteindelijk tegen een boom langs de kant van het spoor. Het gekantelde voertuig, dat waarschijnlijk de munitie bevatte, vloog uit zichzelf in brand en brandde tot de grond toe af. De overlevenden slaagden er echter in om weg te komen. Een gevechtshelikopter kwam vervolgens in actie om ze allemaal uit te schakelen.

10 januari 2024

Bron: Burkina24.com

Artikel hier

Bijna 400 terroristen geneutraliseerd aan het eind van het jaar

Lucht- en grondoperaties uitgevoerd door de Strijdkrachten tussen 23 december 2023 en 2 januari 2024 in de regio’s Oost en Midden-Oost hebben geleid tot de neutralisatie van verschillende terroristen, waaronder Dicko Oumarou, alias Abou Mohamado, de meest invloedrijke terroristenleider in de provincie Tapoa, meldde AIB op woensdag 10 januari 2024, onder vermelding van veiligheidsbronnen.

Eind 2023 voerden de strijdkrachten hun grond- en luchtoperaties op tegen de terroristen die de rust van de werkende bevolking verstoorden. In de regio’s Oost en Midden-Oost zijn de resultaten van de strijd tussen 23 december 2023 en 2 januari 2024 zeer bevredigend, volgens bronnen zeer dicht bij de operaties waarmee AIB contact opnam. Deze bronnen melden dat alleen al op 23 december 2023 minstens 83 terroristen werden gedood tijdens de vernietiging van zes bases in het Nouhao-bos (Centrum-Oost). Er wordt ook melding gemaakt van de vernietiging van logistiek van de vijand.

De volgende dag, 24 december 2023, werden ongeveer 208 aanvallers geneutraliseerd door de gevechtstroepen na een hinderlaag op een bevoorradingskonvooi in Diapaga (Oost). Onder hen waren de terroristenleiders Salamana, hoofd van een terroristische factie in Kpentchangou, Abou Hassane, actief in de terroristische basis Tasséri, en Abou Zahri, actief in het Namoungou-gebied.

De oogst was ook vruchtbaar, met ongeveer 67 terroristische strijders die op 1 januari 2024 door de bevriende strijdkrachten werden gedood tijdens een nieuwe hinderlaag op het Diapaga bevoorradingskonvooi in de Kantchari gemeente. Dankzij deze operatie kon het Burkinese leger een van zijn grootste vangsten doen, namelijk de neutralisatie van Dicko Oumarou, alias Abou Mohamado. Hij was de plaatsvervanger van Barry Idrissa Hassane, alias Mouslim, de leider van de terroristische groepen in de regio’s Oost en Midden-Oost. Sinds 2018 leidde Abou Mohamado de terroristische groeperingen in het gebied Saborga Kora in Arly Park, waar hij verschillende aanslagen plande tegen de FDS, de VDP en de burgerbevolking in het gebied.

8 januari 2024

Bron: Burkina24.com

Artikel hier

Maandag decimeerde een raket de terroristen in Yaktibo (Ouargaye, Midden-Oosten) die net waren aangekomen om een belangrijke vergadering bij te wonen. Eerder dit weekend, in de wijk Barani (Kossi, Boucle du Mouhoun), neutraliseerden luchtraketten criminelen op enkele kilometers van hun basis.

Op maandag 8 januari 2024 zagen vectors van het Burkinese leger een colonne terroristen het bos van Nouhao verlaten in de richting van Taktibo, zo’n twintig kilometer verderop. Ze volgden de criminelen tot hun stopplaats onder een grote boom, waar ze wachtten op andere metgezellen. De piloten wachtten tot het begin van de bijeenkomst om zoveel mogelijk moordenaars te pakken te krijgen. Eerder in het weekend ondergingen moordenaars in het Barani-gebied hetzelfde lot. Legerinformanten kregen lucht van de aanwezigheid van terroristen onder een grote boom, zo’n tien kilometer van hun basis.  De operaties om de territoriale integriteit te herwinnen gaan door.

1 januari 2024

Bron: Burkina24.com

Artikel hier

Op maandag 1 januari 2024 hebben de gevechtseenheden samen met de luchtlandingsvoertuigen een pak slaag gegeven aan terroristen die een humanitair konvooi aanvielen in de richting van Kantchari (Oost).

Op maandag 1 januari 2024 vielen aanvallers een konvooi aan dat werd geëscorteerd door de snelle interventiebataljons in het Sakoani-gebied in de richting van Kantchari. Dankzij de vastberadenheid van de grondtroepen werden de terroristen verslagen en gedwongen te vluchten. De radars van het leger lokaliseerden de voortvluchtigen in de richting van Tialboanga, een basis die op 28 december 2023 was vernietigd. Terwijl ze aan het debriefen waren onder dikke bomen, werden ze geraakt door een raket, waarbij verschillende mensen omkwamen. De overlevenden die in de buurt bleven en degenen die zo’n vijftien kilometer verderop vluchtten, leden ook zware verliezen in hun schuilplaatsen, dankzij gerichte aanvallen van straaljagers.

29 december 2023

Bron: Burkina24.com

Artikel hier

Na luchtaanvallen plus grondacties uitgevoerd door de speciale strijdkrachten van het leger bij Boulsa in Namentenga in de regio Centre-Nord, werden op vrijdag 29 december 2023 ongeveer dertig terroristen geneutraliseerd, ongeveer twintig motorfietsen vernietigd, wapens vernietigd of teruggevonden, radio’s teruggevonden, munitie teruggevonden en diverse uitrusting teruggevonden. Dit zijn de resultaten van de operatie uitgevoerd op vrijdag 29 december 2023 in Boulsa in de regio Centre-Nord.

27 – 28  december 2023

Bron: Topinfosplus 

Artikel hier en hier

Verschillende aanvallen op terroristische locaties

In de laatste week van december heb ik verschillende berichten gezien van aanvallen van het Burkinese leger en de VDP (op geleide vrijwilligers die met, het leger samenwerken).

Bij verkenningsvluchten werd op donderdag 28 december 2023 een terroristische basis ontdekt in het bos van Tia (Boucle du Mouhoun), op 12 km van Bondoukuy. Onder bomen schuilende terroristen werden vanuit de lucht aangevallen. Grondeenheden van het 10e Snelle Interventie Bataljon grepen onmiddellijk in om het bos te omsingelen. De basis en alle logistiek werden vernietigd.

Ook werden die dag meerdere terroristen gesignaleerd in de buurt van Tialboanga, 7 km van Sakoani in het Matiacoali-gebied (Gourma, Oost). Een raket uit de lucht schakelde hen en hun motoren uit.

 

Op woensdag 27 december 2023 heeft het leger van Burkina Faso verschillende doelwitten aangevallen, waarbij tientallen terroristen zijn gedood in het gebied rond Soam, dat zwaar geteisterd wordt door criminelen, meldt de AIB.

Na de kerstaanvallen op de grote terroristenbasis in Soam (in de buurt van Matiacoali, Oost) gingen de radars van het Burkinabische leger door met hun observaties in de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 december 2023.

In de ochtend van woensdag zagen ze verschillende terroristen op motoren de oevers van een rivier bereiken, niet ver van Soam. Vanuit de lucht werden ze onder vuur genomen. De omvang van de vlammen en de luide knallen die een uur lang volgden, suggereren dat het een logistieke basis was.

Ook op 27 december 2023, rond het middaguur, vonden drones twee terroristen in Boulgou samenkomen met twee anderen uit Soam. Ze werden vergezeld door een driewieler vol munitie en explosieven. De VDP schakelde hen vanuit de lucht uit.

s Avonds, rond 17.00 uur, kwamen verschillende terroristen op motoren samen op Soam en stopten onder een grote boom. Er waren ongeveer zestig mensen. Ze werden effectief verslagen, terwijl anderen onder nabijgelegen bomen loerden en vluchtten. Maar de piloten gingen achter hen aan.

Tegelijkertijd zagen luchtlandingstoestellen ongeveer veertig terroristen Belga verlaten in de richting van Dargo, zo’n dertig km van Boulsa. Ze ontmoetten elkaar onder een boom voor een gebouw voor een vergadering. Maar het zou de laatste keer zijn voor velen van hen, want ze werden verrast door een raket.

24 december 2023

Bron: Topinfosplus

Artikel hier

Op zondag 24 december 2023 rond 5 uur ’s ochtends is er een terroristische aanslag gepleegd op het detachement van de gendarmerie in de plattelandsgemeente Gorgadji, in de provincie Séno, in de Sahel. De zwaarbewapende terroristische aanvallers kwamen in groten getale aan boord van verschillende voertuigen en motoren.

Deze aanval werd krachtig afgeslagen door de gendarmes en de VDP van de genoemde gemeente, waarbij de vijand op de vlucht werd gejaagd. Tijdens de gevechten werden verschillende terroristen geneutraliseerd. Ter plaatse werden meer dan een dozijn lichamen van terroristen geteld. Verscheidene andere lichamen werden door de vijand meegenomen toen ze vluchtten.
Belangrijke gevechtsuitrusting werd in beslag genomen van de terroristen, waaronder de volgende:

wapens (12.7 machinegeweren, kalasjnikovgeweren, raketwerpers), munitie en toebehoren voor wapens (ladingen, magazijnen, riemen), motorfietsen, tweerichtingsradio’s, mobiele telefoons, Diverse andere uitrusting
De Forces combattantes patriotiques liepen een aantal lichte verwondingen op. Van de burgers liepen één (01) vrouw en één (01) kind schotwonden op die door het medisch personeel van het detachement werden behandeld. Hun toestand is stabiel.

19 december 2023

Bron: Burkina24.com

Artikel hier

Drie terroristische bases en een trainingskamp vernietigd 

Ouagadougou, 19 december 2023 (AIB) – In de afgelopen dagen hebben de gevechtstroepen, met de steun van luchtvoertuigen, ten minste drie terroristische bases vernietigd in de regio Boucle du Mouhoun, waardoor ze een grote hoeveelheid oorlogsmateriaal, voedsel en medicijnen in beslag konden nemen. In Comin – Yanga, in het Midden-Oosten, hebben luchtlandingstoestellen meerdere dagen lang een trainingskamp van terroristen geobserveerd, voordat de strijdkrachten ingrepen om degenen die voorbereidingen troffen om onschuldige mensen aan te vallen, te neutraliseren.

Naar aanleiding van terroristische invallen in het departement Bondoukuy in de Boucle du Mouhoun, hebben eenheden van het 10e Snelle Interventie Bataljon (BIR) riskante en gedurfde offensieven gelanceerd om de vijand op te jagen, zo vernam AIB dinsdag van veiligheidsbronnen. In de gebieden Zanzaka en Hité hebben ze twee terroristische bases vernietigd en bruikbaar oorlogsmateriaal teruggevonden. Maar in de nacht van 18 op 19 december 2023 voerde het bataljon verschillende infiltraties uit in Hité en bestormde het een grote terroristische basis.

Tijdens de inval werden ongeveer vijftien terroristen gedood en logistieke middelen in beslag genomen, waaronder een grote hoeveelheid munitie, machinegeweren en drie gevechtsvoertuigen die een jaar eerder van het leger waren gestolen. Twee dappere soldaten raakten gewond tijdens deze risicovolle missie en worden momenteel behandeld.

Aan het Centrum-Oost front hielden legerradars al enige tijd een terroristisch trainingskamp in de gaten, gelegen op zo’n twintig kilometer ten westen van Comin -Yanga, tussen Comin – Yanga en Natiaboani. Ze zagen criminelen elke ochtend urenlang intensief trainen, vermoedelijk met het oog op het plegen van aanslagen in de nabije toekomst. Na enkele dagen observatie besloten de piloten een einde te maken aan die training.

Toen, op de ochtend van dinsdag 19 december 2023, werd een groep criminelen het doelwit tijdens hun pauze en ter plekke geneutraliseerd, waarbij hun trainingskamp volledig werd vernietigd door een sterk geladen raket. De overlevenden dachten dat ze ontsnapt waren zonder te weten dat eenheden van het 11e Snelle Interventie Bataljon, ingevlogen per helikopter, onderweg waren. De criminelen werden al snel tot de laatste man opgejaagd, zowel door aanvalshelikopters als door eenheden op de grond.

Een commando-eenheid nam de leiding om verschillende terroristen te kunnen uitschakelen, waaronder trainers en stagiairs. Na een opmerkelijke klus werden de troepen per helikopter teruggebracht om hun volgende missies af te wachten.

14 december 2023

Bron: Burkina24.com

Artikel hier

Gevechtstroepen heroveren verschillende plaatsen ten noorden van Djibo

Dankzij operatie Tchefari-Lii hebben drie snelle interventiebataljons, de eenheden Guépard en Phantom, en een commando van de Special Forces van het leger, met luchtsteun, na hevige gevechten Baraboulé en alle andere plaatsen ten noorden van Djibo tot aan de Malinese grens veroverd. Enkele honderden terroristen werden geneutraliseerd, voertuigen die gestolen waren van het leger en brandstoftanks gestolen van burgers werden in beslag genomen door de BIR en andere werden vernietigd tijdens de gevechten. De gevechtstroepen hebben een grote hoeveelheid oorlogsmateriaal en vee teruggevonden.

8 december 2023

Bron: RTB via youtube

Duitsland doneert militair materiaal aan Burkina Faso

Op 8 december heeft Duitsland militair materiaal officieel overgedragen aan Burkina Faso. De Duitse afgevaardigde gaf aan dat zijn land graag wil bijdragen aan de strijd tegen het terrorisme. Er werd vooral materiaal gedoneerd dat ondersteunend is aan het leger onderweg. O.a. gepantserde trucks, waterzuiveringsinstallaties, hijskraan, opleggers met containers.

6 december 2023

Bron: Burkina24.com van

Konvooi Djibo

Bevoorradingskonvooi bereikt Djibo: meerdere terroristen onderweg geneutraliseerd

Op 6 december 2023 was een terroristische groepering van plan om een bevoorradingskonvooi aan te vallen in de stad Djibo. De initiatiefnemers van de groep werden verrast en neergehaald door vectoren vanuit de lucht. Maar dat is nog niet alles! Er vonden ook andere operaties plaats.

Op 5 december ontdekten zoekacties een groep terroristen in een bos bij Pensa. Deze groep werd ook in de gaten gehouden. Een andere groep sloot zich daarbij aan, zonder te rekenen op de doeltreffendheid van de middelen van het Burkinese leger. Ze werden allemaal met succes gevangen genomen en geslagen.

Op 6 december was er ook een bijeenkomst van terroristen in paren gepland onder een grote boom. Deze onderging hetzelfde lot als de vorige. In de namiddag van dezelfde dag werd een andere groep ontdekt in de buurt van Mentao. Deze had ook hetzelfde doel: het stoppen van het bevoorradingskonvooi.

Deze zoveelste terroristen parkeerden onder enkele grote bomen om te voet naar een gebouw te trekken. Maar ze werden gepakt door aanvallen. Na deze successen, zoals gemeld op de nationale televisie (RTB), vervolgde het konvooi uiteindelijk zijn weg naar Djibo, tot grote vreugde van de lokale bevolking. De operaties gaan door.

3 december 2023

Bron: Topinfosplus van
Agence d’information du Burkina (AIB)

Het leger spaart het leven van een terrorist en vertrouwt hem een missie toe

Op zondag heeft het leger van Burkina Faso verschillende terroristen in Moara-Grand (Nayala) verpletterd, waarbij slechts één misdadiger werd gespaard zodat hij zijn collega’s kon vertellen dat ze hun wapens moesten neerleggen of levend verbranden, vertelden veiligheidsbronnen ons op maandag.

In de vroege avond van 3 december 2023 vielen tientallen terroristen de vreedzame bevolking van Bo aan, op 5 km van Biba in de provincie Nayala. De moordenaars wilden ook het vee van de hardwerkende inwoners stelen. Gealarmeerd spoorden luchtverkenners hen op tot Moara-Grand. Op dat moment dachten de bandieten dat door zich te camoufleren onder hoge bomen, de piloten hen niet zouden zien. Maar ze hadden het mis! Ze werden gewelddadig geslagen in hun schuilplaatsen en velen stierven ter plekke. Sommige uitrusting werd teruggevonden. Sommige overlevenden vluchtten door de bush tot ze uitgeput waren en besloten zich toen weer te verstoppen. Ze werden allemaal opnieuw gebombardeerd door de luchtmaarschalken, die desondanks besloten om het leven van één enkele misdadiger te sparen. Zijn missie is om de boodschap van het volk van Burkina Faso en de strijdkrachten over te brengen aan de hordes terroristen: “Er is nog tijd om de wapens neer te leggen, anders zullen ze branden in een laaiend vuur, net als hun kameraden”. Hoe dan ook, de heroveringsoperaties gaan door, meldt de AIB die veiligheidsbronnen citeert.

27 november 2023

Bron: Burkina24 van
Agence d’information du Burkina (AIB)

Meer dan 400 terroristen geneutraliseerd in Djibo (voorlopig aantal)
Meer dan 400 terroristen werden op zondag 26 november geneutraliseerd tijdens een tegenoffensief van de strijdkrachten van Burkina Faso tegen bijna 3.000 terroristen die op 27 november 2023 de stad Djibo in het noorden van het land probeerden in te nemen, aldus AIB.
Een colonne van bijna 3.000 terroristen heeft zondagavond massale aanvallen uitgevoerd op de stad Djibo. Gedurende enkele uren boden de strijdende troepen fel verzet tegen de vijand. De gevechten waren vooral hevig bij het plaatselijke militaire kamp. De gecombineerde actie van grondtroepen en luchtvoertuigen bracht de criminelen een verpletterende nederlaag toe.
Volgens voorlopige cijfers zijn er meer dan 400 terroristen gedood of verbrand. Dit cijfer omvat alleen de stoffelijke resten die aan de rand van het kamp en de stad werden gevonden. Het aantal aanvallers dat gedood werd toen ze door de rimboe en langs de sporen vluchtten, wordt nog steeds berekend. De generale staf feliciteert de dappere strijdkrachten al met deze prestatie.

26 november 2023

Bron: Topinfosplus van
Agence d’information du Burkina (AIB)

Verscheidene terroristenleiders geneutraliseerd, een van de grootste nederlagen van de vijand

In Koulpelogo werd een terroristische aanval afgeslagen. De luchtvectoren werden daarom geactiveerd. Na een veegactie werden minstens 63 lijken van terroristen geteld. Onder hen waren verschillende geneutraliseerde terroristenleiders. Volgens de nationale televisie (RTB), die de informatie verstrekte op 26 november 2023, is dit een van de grootste nederlagen van de vijand in het ‘Land van de Integer Mens’.

20 november 2023

Bron: Topinfosplus van
Agence d’information du Burkina (AIB)

Een belangrijke terroristische basis weggevaagd in Kongloré, honderden terroristen geneutraliseerd

Na de vele terroristen die de vorige dag in Kongloré (Koulpélogo, Midden-Oosten) werden gedood, heeft het leger van Burkina Faso intensieve aanvallen uitgevoerd op een grote basis in het gebied. Veel criminelen werden gedood en een groot aantal logistieke voorwerpen werden door grondtroepen teruggevonden, zo vernam AIB op maandag 20 november 2023, verwijzend naar veiligheidsbronnen.

De afgelopen uren zijn de nationale strijdkrachten doorgegaan met hun represailles tegen de terroristen die een VDP stelling in Kangloré, vlakbij Ouargaye, hebben aangevallen. Na gisteren een tiental criminelen te hebben uitgeschakeld, hebben de luchtvoertuigen de hele nacht hun observaties voortgezet totdat ze een grote terroristische basis ontdekten met honderden terroristen te voet en op motoren.

Zonder de handschoenen uit te trekken, bombardeerden de piloten in hun straaljagers het gebied intensief. Het tuig en hun logistiek werden in enorme vlammen verteerd. Na een pauze ontsnapten enkele overlevenden en verstopten zich onder een grote boom.

De vliegtuigen wachtten tot er meer waren. Dan verschijnt er plotseling een raket uit de lucht die recht op hen afkomt. Ze werden allemaal gedood. Andere sluipmoordenaars gaven er de voorkeur aan hun machines in te drukken om zichzelf te redden. Maar onderweg worden ze door de bliksem getroffen.

15 november 2023

Bron: Topinfosplus van
Agence d’information du Burkina (AIB)

Soldaten verijdelen grote terroristische aanslag

Gewapende pick-ups, motoren en kisten met munitie waren al klaargezet door terroristen in Koutoukou, die zich later bij hun landgenoten in Kéréboulé zouden voegen om een dodelijke aanval op de strijdende troepen te lanceren.
De luchtmacht van het leger hield hen echter al enkele uren in de gaten. De criminelen werden zaterdag vlak voor hun aanval gedecimeerd, zo vernam AIB uit bevestigende bronnen.
Sinds gisteren, 17 november 2023, beraamden gewapende terroristische groeperingen een bloedige aanval op de strijdkrachten en de bevolking in de Sahel-regio.
Gealarmeerd begonnen de legendarische en zeer discrete luchtverkenners hun bewegingen te volgen, door gewapende pick-ups, motoren en andere logistiek in te zetten.
In de ochtend van 18 november 2023, toen de voertuigen op weg waren om te tanken in het noorden van Koutoukou, vlakbij de Malinese grens, werden ze voorzichtig geraakt.
Overlevende terroristen haastten zich naar schuilkelders om te proberen kisten met munitie te redden. Ook zij werden gedood. De aanvallen gingen door en waren gericht op brandstofvaten die in de struiken verborgen lagen. De terroristische basis barstte in vlammen uit en werd verteerd door een reeks explosies. Tegelijkertijd hielden andere vliegtuigen ongeveer veertig terroristen op motoren in de gaten. De criminelen wachtten om zich aan te sluiten bij de eerste groep in Kéréboulé, zo’n dertig kilometer van Nassoumbou.
Ze doken onder een schuur om aan de radar te ontsnappen. Maar te laat werden ze geraakt door een raket en uitgeroeid.
Andere overlevenden probeerden hun voertuigen te redden, maar dat lukte niet door de explosies van de munitie. Zij en hun logistiek werden ter plekke vernietigd.
Tegelijkertijd verliet ’s nachts een andere terroristische groep in een pick-up met een machinegeweer en meerdere motoren het drielandengebied en reed Burkina Faso binnen.
Ze stelden zich op bij een verlaten gouddelverij in de buurt van Tin Samane. In de vroege ochtenduren vernietigden de luchtvoertuigen eerst hun arsenaal voordat ze jacht maakten op de overlevenden. Ze werden allemaal uitgeschakeld.
Volgens onze informatie zijn alle terroristische groepen die de afgelopen uren in de Sahel in beweging waren, geneutraliseerd, terwijl de operaties doorgaan.
Topinfo Plus met Agence d’information du Burkina

25 oktober 2023
Bron: Burkina24.com

Achtergrond artikel over de VDP (Vrijwilligers voor de verdediging van het land)

Territoriale integriteit heroveren: in de frontlinie met de strijdkrachten!

In de strijd tegen terrorisme en voor een goede dekking van het land werd een oproep gedaan aan vrijwilligers om een bijdrage te leveren. Daarom werd een Brigade van Vrijwilligers voor de Verdediging van het Vaderland (BVDP) opgericht. Afgestudeerden, ambtenaren, economische spelers, monteurs, boeren, kwekers, enz. gaven alles op om de territoriale integriteit te herstellen. We stonden aan het front, naast de gemilitariseerde burgers en de Defensie- en Veiligheidstroepen (FDS) die elke dag strijden voor de terugkeer van de vrede in Burkina Faso. Onder het mom van een VDP brachten we een paar uur door met het temmen van een pas heroverde stad in de regio Centre-Nord.

Vroeg in de ochtend van vrijdag 20 oktober 2023, na een verslag over de gebeurtenissen van de dag door de bataljonscommandant, gingen we op weg om een dorp te verkennen dat was heringedeeld zodat de bevolking haar gang kon gaan.

We zitten in het gemengde marsbataljon in de regio Centre-Nord. Adelaar, Condor, Ratel, Wagner, Tigre, Chaka, Tchefaris, Fangafing en Tassouma zijn de eenheden waaruit dit bataljon van FDS en VDP bestaat. Volgens de commandant van het bataljon, kapitein BK, komt elke benaming overeen met een gevoerde en gewonnen strijd.

meer

Na een briefing over de aard van de missie, zetten we onze helmen en vesten op, uitgerust met onze meldingsuitrusting. De instructies waren dat we bij het minste schot op de grond moesten gaan liggen en onze partner nooit uit het oog mochten verliezen. Het was een missie met een hoog risico, omdat terroristische groeperingen het gebied al hadden geteisterd.

We zaten achter de gevechtsmotor van onze partner (Scorpion 22) en brachten onszelf in het systeem. Met een kalasjnikov over zijn schouder en meer dan vier magazijnen vol munitie verzekert onze partner ons dat alles goed zal gaan en dat we zijn instructies tot op de letter zullen volgen.

Angst overvalt ons lichaam, een burger zonder militaire training die zich tussen soldaten bevindt… aan het front. Onze ademhaling wordt sneller en sneller. Maar gezien de armada die voor de missie is ingezet, hoeven we ons geen zorgen te maken. In colonnes van twee verkennen de teams de slagaders van de steegjes om een heroverde zone te verkennen en te consolideren. Om voor de hand liggende redenen hebben we besloten om de naam van de heroverde stad in de regio Centre-Nord achter te houden.

Toen we door de stad Kaya reden, staken de plaatselijke bewoners, vooral de schoolkinderen, hun handen op ter aanmoediging en zegening. Tegelijkertijd riep een leerling van ongeveer 10 jaar hardop langs de kant van de weg: “Moge de Heer met jullie zijn”.

Rond 10 uur ’s ochtends keerde het leven terug in het dorp, dat meer dan twee jaar verlaten was geweest. Inwoners keren geleidelijk terug naar hun huizen, die al maanden verlaten waren.

Sinds ongeveer een maand hervatten de mensen schoorvoetend hun activiteiten. In één oogopslag is ongeveer ¼ van de bevolking teruggekeerd naar het land van hun voorouders. Winkels gaan open, veehouders laten hun dieren grazen en de plaats herrijst uit de as.
Klaslokalen en gebedshuizen zijn echter nog steeds gesloten. Sociale basisvoorzieningen worden hersteld. De littekens van de terroristische aanvallen zijn nog steeds zichtbaar langs de wegen. Wrakken van voertuigen, na de explosie van een geïmproviseerd explosief, bezaaien de weg en er zijn sporen zichtbaar van gedynamiteerde bruggen.

Naast de defensie- en veiligheidstroepen nemen vrijwilligers actief deel aan deze operatie. Het is moeilijk om het verschil te zien tussen de FDS en de VDP. Ze zijn één en ondeelbaar. En hun missie blijft dezelfde: de vrede in het land herstellen. De teams werken schouder aan schouder en hebben zich tot doel gesteld alle vijandelijke troepen te neutraliseren.

Toegewijd en toegewijd willen deze strijders elke bedreiging uitroeien en de vijand overwinnen. In leeftijd variërend van twintigers tot vijftigers, worden ze perfect gecoördineerd om een effectieve dekking van het gebied en de terugkeer van de bevolking naar de heroverde gebieden te garanderen.

Meestal op motoren, gaan deze vrijwilligers door alle hoeken en gaten van het dorp. Iedereen van buiten het dorp wordt ondervraagd. Om de kilometer wordt een tapijt gelegd om het gebied te controleren. Bomen, achtertuinen, struiken, alles wordt nauwkeurig uitgekamd met maar één doel voor ogen: de vijand opsporen tot aan zijn laatste bolwerk.

Het is ongeveer twee jaar geleden sinds Salima Ouédraogo (niet haar echte naam), een grondnotenverkoopster, het dorp verliet. Ze prijst de moed van de strijdkrachten die het mogelijk maakten haar dorp te heroveren. “We moesten onze toevlucht zoeken in Kaya en alles hier achterlaten. Op dit moment is het inderdaad niet meer zoals vroeger. Maar beetje bij beetje komen de activiteiten weer op gang. We danken God”, vertrouwt ze ons toe.

Twee jaar lang had de bevolking het gebied verlaten om veiligheidsredenen. Maar sinds bijna een maand is er, dankzij de aanwezigheid van de strijdkrachten, weer leven in het gebied.

“Alles wat we doen is omdat de bevolking van Burkina Faso gelooft in deze wens om het nationale grondgebied terug te winnen. We zullen blijven werken aan de hervestiging van de dorpen. De mensen ter plaatse zijn gemotiveerd, ze willen werken. We werken samen met alle krachten die deel uitmaken van deze groepering. Er komt een tijd dat het Burkinabese volk zal zien zonder dat we er zelfs maar over praten (over de effectiviteit van de herovering van het grondgebied)”, zegt kapitein BK.

 

Hij wijst erop dat, gezien de moeilijke leefomstandigheden en operaties, “als je niet echt een vrijwilliger bent, je geen VDP kunt worden”. Ambtenaren, winkeliers en studenten hebben besloten zich op te offeren voor de toekomst van de natie.

De Brigade des volontaires pour la défense de la Patrie (BVDP) rekruteert burgers en zet ze in door het hele land. Na 45 dagen validatie van de verschillende modules in het nationale trainingscentrum van de BVDP, worden deze vrijwilligers geschikt bevonden om nationale VDP’s te worden.

Deze burgervrijwilligers leren de militaire basis om onveiligheid te bestrijden. Op dit moment zijn er drie wervingsgolven van vrijwilligers uitgevoerd, samen met andere speciale golven, en er zijn nu meer dan 15.000 vrijwilligers in Burkina Faso. Al deze VDP zijn ingezet in gemengde bataljons in de regio Bagré, Ouahigouya en Kaya.

In het gemengde marsbataljon in het centrum-noorden zijn enkele VDP opgeleid in de gezondheidszorg en werken ze momenteel als verpleegkundigen. Salam Kindo (niet zijn echte naam) is een VDP en daar is hij trots op. Hij werd uitgekozen om zijn vaardigheden in de gezondheidszorg te versterken.

Hij had geen gezondheidskennis in het burgerleven. Nu werkt hij als verpleegkundige. “Ik had geen enkele basisopleiding op het gebied van gezondheid voordat ik VDP werd. Nu kan ik de leiding nemen, ik kan een infuus aanleggen en ik weet hoe ik eerste hulp moet verlenen aan een gewonde”, zegt hij.

Hij zegt trots te zijn dat hij iets geleerd heeft en dat hij een oorlog voert die nuttig kan zijn voor de gemeenschap, zelfs nadat deze crisis voorbij is. Hamadou Sawadogo (niet zijn echte naam) was in het burgerleven monteur op een tweewieler. Toen de veiligheidssituatie verslechterde, kon hij zijn werk niet meer doen. Daarom besloot hij zich aan te sluiten bij de strijd om het nationale grondgebied terug te winnen.
“Ik kan niet langer als monteur werken omdat het land bedreigd wordt. We kunnen niet meer werken zoals we willen. In plaats van al mijn tijd door te brengen met weglopen, besloot ik me in te zetten voor de verdediging van het land. Hier (in het kamp) zorg ik voor het onderhoud van de uitrusting. Dus ik doe nog steeds mijn werk,” zegt hij.

Sayouba Ouédraogo (niet zijn echte naam), een trainer in landbouwtechnieken, sloot zich aan bij de eerste golf VDP. Nu hij ruim in de vijftig is en een gezin heeft, besloot hij zich aan te melden om zijn land te laten overleven. “Ik werkte vroeger op verschillende plaatsen, maar door de onveiligheid kan ik niet meer fatsoenlijk werken. Ik besloot te vechten voor de toekomst van mijn kinderen.

Als deze oorlog voorbij is, kunnen de kinderen in vrede leven. We hebben iedereen nodig in deze oorlog. Elke keer als we horen dat een dorp is aangevallen, kunnen we als gezinshoofd ’s nachts niet slapen. Je zegt tegen jezelf dat zij het misschien vandaag zijn en dat wij op een dag ook slachtoffer zullen zijn”, benadrukt hij.

Naast het werk van de nationale VDP’s zijn er de gemeentelijke VDP’s die verantwoordelijk zijn voor het bewaken van hun plaats. Issaka Sanfo (niet zijn echte naam), eind vijftig, is sinds vier maanden betrokken bij deze strijd. Hij is een van de ongeveer dertig burgers die zich hebben ingezet om hun dorp veilig te maken.

Gewapend met een Kalashnikov en tijdschriften houdt deze oudere burger de veiligheid van zijn gemeenschap nauwlettend in de gaten. “We patrouilleren in onze gemeenschap. We zijn uitgerust met wapens… Ik kan zeggen dat met de betrokkenheid van de VDP de veiligheid begint te komen. Vaak geven gewapende terroristische groepen hun aanwezigheid aan met geweervuur, maar wij staan klaar en nemen posities in”, zegt hij.

Deze vrijwilligers zijn zo toegewijd aan het aanpakken van onveiligheid dat ze een aantal initiatieven hebben ontwikkeld om de strijd praktischer te maken.
initiatieven om de strijd praktischer te maken. In de regio Centre-Nord hebben ze
motorfietsen om het hanteren van hun wapens te vergemakkelijken.
omgaan met hun wapens. Sommige Burkinabè zijn ook begonnen met het maken van hun eigen wapens, die net zo effectief zijn als die uit moderne fabrieken.

Amadou Sanou, commandant van de Groupement de Forces du Secteur Nord (GFSN), herinnert ons aan de onmisbare rol van de VDP’s in zijn zone.
onmisbare rol van de VDP’s in zijn verantwoordelijkheidsgebied. “We kunnen alleen maar trots zijn op wat zij
(VDP’s) bijdragen. Het is prijzenswaardig. Als de VDP’s er niet waren geweest, denk ik niet dat we hier nog zouden zijn.
We zouden hier (in Kaya) nog steeds zijn,” zegt hij, met zijn ogen vol hoop op een mooie
mooie toekomst…

Jules César KABORE

No Comments

Post A Comment