Balafoon tijdens Byggefest - Paul Nas - De Balafoon is mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
31537
page-template-default,page,page-id-31537,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Balafoon tijdens Byggefest Bouwfestival 2023

Het Grobund Byggefest is een jaarlijks terugkerend bouwfestival in Ebeltoft in Denemarken. Dit jaar wordt het festival gehouden van 10 – 16 juli. Op deze pagina kun je zien wat mijn activiteiten met de balafoon tijdens het Byggefest inhouden.

Bij dit 7-daagse festival kun je van alles bouwen van hout. Er zijn flinke hoeveelheden hout in allerlei soorten en maten beschikbaar. Ook is er gereedschap aanwezig dat je vrij kunt gebruiken. Of je nu iets functioneels maakt of een kunst object, groot of klein, vast of om mee te nemen, het kan allemaal. Je kunt je inschrijven voor de veganistische maaltijden of gebruik maken van de restanten keuken, waarin voedsel beschikbaar is dat door vrijwilligers opgehaald is bij supermarkten (wat daar niet meer verkocht wordt). ‘S avonds is er muziek en mogelijkheid om te dansen. Byggefest: Een heerlijke sfeer van gemoedelijkheid en elkaar helpen!

Ik maak een Balafoon

De afgelopen twee keer dat ik zelf bij het festival was, heb ik steeds een nieuwe balafoon gemaakt. De eerste keer was dat met hulp van verschillende bezoekers aan het festival die één of meerdere dagen meehielpen. In dat jaar; 2019 hebben we een balafoon gemaakt voor het muziekcentrum van Grobund en deze is daar nog steeds voor iedereen te gebruiken. De tweede keer heb ik Maximiliaan (een liefhebber die zich vooraf had opgegeven) geholpen om een balafoon te bouwen naar zijn eigen wens. Afhankelijk van interesse van deelnemers  ga ik weer zelf, of met/voor iemand anders, een balafoon bouwen.

Maak je eigen Balafoon

Het is dus mogelijk om onder mijn begeleiding en met mijn hulp een balafoon te bouwen. Dat kan maximaal met 1 of 2 mensen. Het is dan wel nodig dat we vooraf contact hebben over je wensen en de mogelijkheden. Dan kan ik me daarop voorbereiden met materiaal en specifiek gereedschap dat niet aanwezig is op het festival. Je kunt kiezen voor een traditionele stemming, of een pentatonische (mijn persoonlijke favoriet) of westerse diatonische. Je kunt kiezen voor een balafoon van 10, tot 21 klankstaven. Het werk bestaat uit het maken van een frame en het zagen, schaven, vijlen en schuren van de klankstaven om ze te stemmen. Daarnaast bestaat het werk uit het snijden en vijlen van kalebassen om ze te stemmen. Tenslotte de montage van de klankstaven en de kalebassen met touw aan het frame. Heb je interesse? Stuur me dan een mailtje (paul@paulnas.nl) of een app (via 0031649752139 via Signal of Whatsapp).

Balafoon tijdens Byggefest
Construisez votre propre Balafon
Construisez votre propre Balafon
kennis maken met de Balafoon bespelen

Ik neem ook altijd enkele balafoons mee om mensen tijdens de festivalweek te laten kennismaken met het bespelen van de balafoon. Dit jaar verzorg ik een workshop voor alle geïnteresseerden tijdens het festival op de woensdag om 14.00 uur. Deze workshop is gratis. Later in de week kunnen mensen aan die workshop mee deden nog oefenen wat ze geleerd hebben.

De algemene informatie vind je op www.byggefest.dk

 

Tot ziens op het Byggefest!

Balafoonhoek

Blog items over het Byggefest in de afgelopen jaren

Voor de derde keer zijn we op pad gegaan voor het  één-weeks-festival ‘Grobund Byggefest ’23’ in Ebeltoft in Denemarken. Zoals gebruikelijk bied ik er een balafoon-bouw workshop aan waarbij mensen mij kunnen helpen of zelf een (eenvoudige) balafoon kunnen maken. Ik had een informatie-pagina op......

Misschien heb je wel eens gedacht: “Het lijkt me leuk om mijn eigen balafoon te maken!”. Tot nu toe kon dat eigenlijk alleen in Afrika als je daar wat langere tijd zou verblijven in een land als Ivoorkust, Mali, Guinee, Senegal of Burkina Faso. Maar......

Al voor de vakantie in Denemarken had ik me aangeboden een workshop Balafoon-frame-maken te verzorgen, tijdens het Byggefest 2019 in Ebeltoft. Toen we er eenmaal waren bleek het een 6-daags, kleinschalig bouw-festival, met muziek; op de drukste tijd waren er 300 bezoekers. Overdag gingen de......