Bo Yaro - Videolessen - Bobo - Pentatonische balafoon - Paul Nas
27126
page-template-default,page,page-id-27126,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Bo Yaro Videolessen

Welkom! en Introductie van deze Video-les!
Les 1: Algemeen begeleidingspatroon A en Melodie

In het eerste deel van deze Bo Yaro Videolessen wordt instructie gegeven voor het spelen van Patroon A, wat het standaard begeleidingspatroon is. na ongeveer 6 minuten start de uitleg van de melodie van Bo Yaro en wordt duidelijk gemaakt hoe dit start in patroon A.

Les 2: Solo begeleidingspatronen

In deze video worden enkele solobegeleidingspatronen behandeld.

Les 3: Enkele solo frases

Tijdens de balafoonmeeting van 2019 in Tilburg zijn deze solo frases aan bod gekomen. Hier in deze BO Yaro Videolessen nog eens de uitleg ervan. Deze les is er ook op gericht je te inspiren om zelf te soleren bij het spelen. Een manier om dat aan te pakken is is om één van de MP3- of Looper bestanden af te spelen en zelf te zoeken naar leuke stukjes frase. Als je er eenmaal een gevonden hebt. vastleggen of opnemen en later oefenen om tijdens je balafoonspel ‘spontaan’ te kunnen gebruiken.

Les 4: Combinatie melodie met begeleiding

Er zijn in eerste instantie al snel twee wijzes waarop je aan de slag kan gaan om met één hand te gaan begeleiden en met de andere hand een melodie te spelen:

  • Bij de eerste beschouw je datgene wat je wilt spelen als een aaneenschakeling van (stukjes) patronen die je als patroon aanleert en aan elkaar plakt.
  • Een andere kijk is om vanuit een doorlopende begeleiding met de ene hand met je andere hand langzamerhand de melodie lijn op te bouwen.

Mijn eigen ervaring tot nu toe is dat de twee benaderingswijzen allebei van toepassing zijn. Je moet ergens beginnen en dan is de eerste methode een logische en haalbare start. Als je meer ervaren bent in een specifiek nummer of als balafoonspeler meer ervaring hebt, komt de tweede benaderingswijze meer in beeld. Ook als je een eenvoudige melodielijn met begeleiding links een tijdje hebt gespeeld, wordt het makkelijker om je wtee handen los van elkaar te beschouwen en de rechter hand meer vrijheid te geven van de ingestudeerde melodielijn af te wijken met variaties.

In deze Video laat ik zien hoe je kan aanleren om met de linkerhand een begeleidingspatroon te spelen (in dit geval de linker aanslagen uit het basispatroon A). Met rechts speelt je tegelijkertijd de melodie.