De Zongofamilie - Voorstelling - Paul Nas Balafoonpassie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
37396
page-template-default,page,page-id-37396,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Welkom bij de Zongofamilie!

Dit programma wordt niet meer uitgevoerd

Jan & Paul

Reis mee naar Afrika!

De Zongofamilie is een interactieve muziek Afrika voorstelling voor o.a. leerlingen uit het basisonderwijs. Kinderen worden ‘meegenomen’ naar een dorpje in Afrika. Ze ontmoeten de familie Zongo en beleven hoe deze familie de dag doorbrengt. De kinderen gaan helpen in het huishouden (letterlijk!) en voeren klusjes uit zoals water halen en handen wassen zonder kraan. Vervolgens gaan ze een feest voorbereiden dat in het dorp zal plaatsvinden en daarbij gaan alle aanwezige kinderen samen muziek maken op Afrikaanse instrumenten.

De familie Zongo

is een bestaand gezin in Ouezindougou, Burkina Faso. Met vader, twee moeders, een ezel en de zeven kinderen waaronder Mounie Zongo. Zij verbouwen hun eigen voedsel en wonen in een ‘kring’van hutjes die om een grote Mangoboom heen staan. De familie is representatief voor een groot deel van de Afrikaanse bevolking. De kinderen leren door het ontmoeten van deze familie hun vooroordelen en clichés los te laten.

Jan Wilms en Paul Nas

zijn enthousiaste Nederlanders die graag vanuit hun eigen ervaring aan kinderen de muziek en cultuur van West-Afrika willen overbrengen. Met deze interactieve Afrika voorstelling bezorgen zij de kinderen en zichzelf een prachtige dag.

Ouezindougou

Het programma in 2 onderdelen

1. een verhaal over de familie Zongo:

De kinderen worden wakker in een hut in het dorpje Ouezindougou, Burkina Faso. Paul vertelt over het gezinsleven, hoe woont de familie Zongo, wat wordt er zoal gegeten en hoe eten ze? Hoe verbouwt men het voedsel?
Hierna gaan de kinderen klusjes (spelletjes) doen: water dragen, Afrikaans handen wassen en vegen. Er is een intermezzo met liedje en balafoon begeleiding. Vervolgens maken de kinderen kennis met een Afrikaanse school: leren woordjes, bekijken foto’s etc. ‘s Avonds komt oom Bouba thuis van een lange reis en natuurlijk wordt er dan feest gevierd.

2. een muziekworkshop:

Er wordt een percussie-muziekstuk ingestudeerd waaraan ook Afrikaanse dans en zang zijn toegevoegd. Verschillende Afrikaanse instrumenten komen aan bod: djembé, tama of pratende trommel, shakers, grote trommels.
Het geheel wordt afgesloten met de thuiskomt van oom Bouba en de uitvoering van het muziekstuk.

De inhoud van het programma is aangepast aan de verschillende leeftijden van de kinderen. Voor de jongere groepen zijn het verhaal en de muziekinstructie wat eenvoudiger dan voor de oudere kinderen.

Kleuterprogramma

Voor de kleuters is er een apart kleuterprogramma, met gelijk concept (verhaal + muziek) maar met een geheel eigen kleuter- trommelavontuur. De kinderen gaan samen op reis om iemand te helpen en beleven onderweg al trommelend van allerlei avonturen. Spannend !!

Gezamenlijke afsluiting

Indien gewenst kunnen we de dag beëindigen met een gezamenlijke afsluiting. Alle kinderen verzamelen zich in de aula of buiten op de speelplaats evt. samen met ouders, en kijken terug op de dag vol avontuur. De muziekstukken worden gespeeld, er wordt een lied gezongen.

Altijd dolle pret !!

 

Tijdens de voorstelling worden grote foto’s getoond over het dagelijks leven in West Afrika. Kinderen wordt gevraagd ze te vergelijken met hun dagelijkse activiteiten

De Zongofamilie

Muziekinstrumenten die gebruikt worden:

Zongo Balafoon

Balafoon

Zongo Tamaa

Talking Drum

Zongo Djaka

Djaka Djaka

Zongo Djembé

Djembé

Zongofamilie: Shaker

Shaker

Zongofamilie: Doun Doun

DoenDoen

Deze instrumenten worden gebruikt in de workshop. De 60 leerlingen gaan in groepen een van deze instrumenten bespelen. een eenvoudig patroon, maar als alles samen speelt, dan komt er een heerlijk Afrikaans ritme te voorschijn! Met een lied dat er bij gezongen wordt, wordt het een echt feest

Er is geen specifieke voorbereiding nodig,…

–  maar in overleg kan het project worden voorbereid en uitgebreid:

De Zongotas

In de tas zitten een aantal Afrikaanse gebruiksvoorwerpen, bv voor de inrichting van een thematafel. Met deze spullen kunnen de docenten en leerlingen al vóór de projectdag aan de slag. Dit is een uitstekende manier om de kinderen al vooraf kennis te laten maken met het dagelijkse leven in Afrika.

Zongo Tas
Fotoboek

Met mooie grote foto’s van “gewone” Afrikaanse mensen en situaties. Per thema (wonen, school, werken, e.d.) zijn foto’s afgebeeld die samen bekeken en besproken kunnen worden door docenten en leerlingen. De kinderen proeven van de sfeer en maken kennis met het leven in een Afrikaans land. Veel foto’s zijn ook daadwerkelijk in Burkina Faso genomen en natuurlijk is er ook afbeelding van de familie Zongo te vinden. Sommige foto’s komen terug in de voorstelling. Voor gebruik met het digi-bord hebben we een Powerpoint gemaakt.

Klik hier voor het digitaal fotoboek

Reacties:

Gonneke Jonkman op schreef:

“De Startbaan uit Sassenheim begon hun cultuurproject over Afrika met de Zongofamilie. En dat was meteen een fantastisch begin. De speelzaal zag er prachtig uit. Het verhaal was leuk, de activiteiten waren leuk en de muziek was prachtig. En wat hebben we met z’n allen lekker muziek gemaakt! De complimenten, ook over de goede organisatie.
Bedankt.”

Jozien op schreef:

“Net thuis van een hele dag Afrikaanse invloeden, kan ik niet anders zeggen dan dat het een super dag was. Zó leuk dat jullie ook de oudere kinderen mee konden krijgen, dat de kleuters zich helemaal mee lieten nemen en dat jullie alle groepen er tussenin ook fantastisch konden motiveren. Als aan het einde van de dag aan je gevraagd wordt: “Gaan jullie nu terug naar Afrika?” en je bijna verstekelingen in de bus hebt omdat kinderen nog geen afscheid willen nemen, dan heb je toch echt iets goed gedaan! Jan en Paul, heel erg bedankt voor een zeer geslaagde dag.
Groeten van (jullie zoveelste) tante Bouba, Jozien Peters leerkracht op basisschool de Dillenburg in Ede.”

Anja op schreef:

Bedankt voor het spetterende optreden! Groetjes Anja.”

Vanessa op schreef:

“Beter laat dan nooit!!!! Zoals beloofd een klein berichtje in jullie gastenboek dus.
Tijdens het zoeken naar een knutselidee kwam ik toevallig op jullie leuke site terecht en meteen was ik enthousiast over de workshop rond Burkina Faso! Kwam dit even goed uit omdat we rond Burkina Faso werkten!
Op de afgesproken dag toverden jullie onze eetzaal om in een geweldig dorp gelegen in Burkina Faso! Ook de aangepaste kledij vonden de kinderen geweldig! Ze zaten al helemaal in de juiste sfeer nog voordat ze in het dorp kwamen.
Na het zingen, handen wassen, water halen, enz. enz. was het tijd om een geweldig feest voor te bereiden. Er werd gezongen en muziek gemaakt en vonden het helemaal geweldig! Vooral tante Bouba vonden ze top 
Iedereen, zowel leerlingen, collega’s als directie vonden het een zeer geslaagde workshop! Zeker de moeite waard! We zouden jullie zo laten terugkomen! Bedankt voor de geweldige dag op onze school!
Groetjes,

De leerlingen, juffen en meester van sb De Vlinderboom in Belgie!”

Silvia Hondelink op schreef

“Jan en Paul, bedankt namens onze school, De Rietlanden in Den Bosch, voor de geweldige dag die jullie verzorgd hebben op 12 maart 2013! Wij zijn een school voor speciaal onderwijs, dus het was even spannend hoe de kinderen op de workshop van jullie zouden reageren, maar het resultaat was super! Onze kinderen vinden het vaak toch wel lastig om een uur hun aandacht ergens bij te houden, maar tijdens jullie workshop bleken bijna alle kinderen het zelfs anderhalf uur vol te kunnen houden! De kinderen hebben genoten, vooral door de afwisseling van vertellen, kijken en zelf doen. En ja zeg nou zelf, welk kind vindt het nou niet leuk om te mogen spelen op Afrikaanse muziekinstrumenten! Nogmaals, bedankt voor jullie komst! Zowel wij als de kinderen hebben erg genoten!

Leerkracht SO De Rietlanden, Den Bosch

(Ps: En de eerste foto van een kind met zijn gezin zittend op de grond macaroni etend met de handen uit één kom, had ik al snel binnen!En ja, toch ook de discussie binnen onze klas, dat sommige kinderen het niet mochten van hun ouders. Het kind dat dit wel mocht, glunderde van oor tot oor!)”

Hetty op schreef:

“Vorig schooljaar heeft de Zongofamilie een erg leuke percussiemarathon op onze school verzorgd. De hele dag klonken percussieklanken door de hele school en hebben alle kinderen minstens een half uur meegespeeld. Tevens waren er een aantal ouders die de hartslag verzorgd hebben, door drie uur lang mee te spelen! Het was een erg geslaagde dag, waarop de kinderen door middel van sponsoring een mooi bedrag bij elkaar hebben gekregen voor een paar projecten in Burkina Faso. Een aanrader.
Hetty”

“Beste Zongofamilie,
In januari 2009 hadden wij bij ons op school een Afrikaweek. Ieder jaar staan we stil bij onze zusterschool in Gambia: Marent Nursery School. Als afsluiting hebben jullie toen een voorstelling gegeven voor alle kinderen van de school. Indrukwekkend! Iedereen was laaiend enthousiast. Wat een sfeer werd er gemaakt. Het staat nog op mijn netvlies. Wij gaan jullie zeker in de nabije toekomst uitnodigen om onze Afrikaweek weer kleur te geven.
Johan van Bergen, schoolleider obs De Biezenkring, Dongen”

Thea op schreef:

“Hallo Zongofamilie.

Bedankt voor het optreden bij ons op school. We hebben er enorm van genoten.

Vriendelijke groeten, Thea”

Mieke Hartstra op schreef:

“Bij de opening van het nieuwe schooljaar hebben we de kinderen getrakteerd op een een voorstelling van de Zongofamilie. Het was een swingende start van het jaar en iedereen kreeg er energie van. Vooral het interactieve gedeelte, samen muziek maken en een instrument mogen bespelen, was zeer inspirerend. Een aanrader en voor herhaling vatbaar.
Mieke Hartstra, cultuurcoördinator, SBO Noorderlicht, Tilburg.”

Yvonne de Vries op schreef:

“Het is voor onze school een hele tijd geleden dat wij de Zongofamlie op bezoek hadden.
Het was een groot feest voor de kinderen. Door de manier waarop het gymlokaal was omgetoverd, kwam je meteen terecht in de sfeer van Afrika. De kinderen zijn actief betrokken bij het verhaal. Top!
De Zongofamilie was een succes. We zijn tevreden over de afspraken die we met Paul Nas hebben gemaakt, alles is goed verlopen.
Een aanrader!
Yvonne de Vries, bouwcoördinator van bs. de Korenaar in Eindhoven”

Marion van der heijden op schreef:

“Als kinderen een hele dag lopen te stralen, ná schooltijd aan hun ouders enthousiast vertellen wat ze hebben meegemaakt en wat ze hebben mogen doen en zelfs nog een tijd na deze dag praten over hun belevenissen, dan weet je dat het een succes geweest is.
Juist de actieve manier om kinderen bij het spel te betrekken sloeg goed aan. We waren ook erg tevreden over de manier waarop de afspraken vooraf gemaakt werden en de communicatie die erop volgde. Een aanrader!
Wij hebben de rest van de dag gevuld met activiteiten en spelonderdelen, gekoppeld aan Afrika.
Marion,
leerkracht basisschool BoschAkker, Eindhoven”

Anneke Tappel op schreef:

“De Zongofamilie was voor al onze kinderen één groot feest omdat:
*de voorstelling boeiend en vol passie werd gebracht
*de kinderen de vrijheid en ruimte kregen om zelf aan de slag te gaan
*er gewerkt werd met authentiek materiaal en goede muziekinstrumenten
*het hele speellokaal werd omgetoverd in een prachtig Afrikaans tafereel
*ieder kind zijn eigen bijdrage kon leveren aan een geweldige, sfeervolle afsluiting
De Zongofamilie in school was een succes voor ieder kind, leerkracht en ouder!

Anneke Tappel
leerkracht obs Meander “De Hoogstraat” te Leersum”

Jolanda op schreef:

“Nou goed bezig mannen. Veel plezier en groetjes aan Oom Bouba!”

Percussie marathon
Percussiemarathon

Een fantastische dag voor de leerlingen van uw school én een geweldige actie om geld in te zamelen in één !!

Het principe:

Er wordt één dag (of korter) getrommeld voor het goede doel, door alle of een aantal leerlingen van de school onder begeleiding van de Zongofamilie. Een basisritme “de hartslag” wordt continu doorgespeeld door een aantal “doordouwers” en andere kinderen komen groepsgewijze meespelen. De kinderen trommelen gesponsord, d.w.z. ze vragen aan vader, moeder, opa, buren etc een bepaald bedrag voor hun trommelactie.

Ontwikkelingsproject Burkina Faso

De Zongofamilie ondersteunt een ontwikkelingsproject in het dorpje Ouezindougou.  Samen met onze Afrikaanse partner GAPILD (Bouba Berehoudougou) worden lokale initiatieven ondersteund: graanbank, waterputten, landbouwproject voor de vrouwen. Regelmatig bezoeken we zelf het dorp. Realisatie van het project: Hoe kunt u helpen?
Voor het realiseren van de projecten blijft geld nodig. Scholen kunnen hulp krijgen bij het opstarten van een eigen actieprogramma dat aansluit bij de doelen van dit project, zoals bv de Percussie marathon. Neem hiervoor contact met ons op.

De ZongofamilieDe Zongofamilie
Jan

Jan Wilms

06 229 220 51

Paul

Paul Nas

06 49752139

Jan & Paul

Jan Wilms & Paul Nas

Paul Nas en Jan Wilms

zijn ieder vanuit hun eigen en verschillende professionele achtergrond, betrokken bij zowel de Afrikaanse Muziek als bij de ondersteuning van lokale ontwikkelingsprojecten in Burkina Faso.
Door veel te reizen in verschillende landen van het Afrikaanse continent kunnen ze vanuit hun eigen ervaring de Afrikaanse cultuur laten zien en er boeiend over vertellen. Zij hebben een zeer ruime kennis van –  en ervaring met het maken van West-Afrikaanse muziek, dans en percussie, workshops en optredens.
Maar het belangrijkste is dat ze enthousiast en flexibel zijn in het uitvoeren van het project en in het werken met kinderen én docenten.