Foula Faré / Yoleli - WAP-Pages - Paul Nas Percussie
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
23448
page-template-default,page,page-id-23448,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
WAP - Pages

Foula Faré / Yoleli

Laatst aangepast op 31 oktober 2006

Foula Faré (Yoleli / Fulafaré) is de dans van de Peuhl. De Peuhl is een nomadenstam, die leeft in een gebied dat zich uitstrekt van Noord Guinee tot ver in Niger. Er zijn natuurlijk meerdere dansen van de Peuhl en er zijn dan ook meerdere ritmes benoemd met deze naam. Ik ben al drie versies tegen gekomen. De eerste gaat volgens de overlevering over het bij elkaar roepen van de dieren. De Peulh is een volk wat leeft van de veestapel en met hun beesten trekken ze door het land. De dieren lopen vrij rond en worden ‘s avonds verzameld. De herders geloven dat door het spelen van dit ritme de dieren zich makkelijker verzamelen voor de nacht, bij de herders.

Bronnen

Schriftelijk materiaal: versie 1: o.a. John Boeyen (van Oumar Dioubate), Rafaël Kronberger, Drew Ravey (van Mohamed Bangoura) R.J. Perz – Edwards (van Fode Camara en Mamady Sano)
Media: versie 1: CD House of Roots van Africa Sabou Njouma (Foula Fare), versie 2: CD Drums of Mali van Mamoudou Kante (Peuhl Dance)