Patouma Nje Nje - Bobo / Bwaba - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
29770
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-29770,bridge-core-3.1.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Patouma Nje Nje

Laatst aangepast op 10 maart 2024

P Patouma was de naam van een een oude (Bobo-) vrouw die nog steeds mooi kon dansen. Om haar uit te dagen nog eens te gaan dansen riep men “Patouma Nje Nje Nje”. (Batouma en Fatouma zijn namen die je in het lied ook makkelijk zou kunnen gebruiken).
Op feesten wordt dit nummer vaak in een drieluik gespeeld met Wa Ere en het Gne Ni ritme (met een ander lied erbij). De begeleiding met andere percussie is bij alle nummers gelijk. Gne Ni zich richt op het ongeluk, de pech, armoede, alles wat slecht is in de wereld, corruptie, jaloezie, etc. Wa Ere roept vervolgens op het leven te leven en te vieren, en Patouma  is een feestnummer met dans en plezier. Door het drieluik wordt vanuit de ‘ongelukspositie’ de mensen meegenomen, opgetild naar er toch samen een feestje van maken. Het wordt voornamelijk door de volwassen gedanst, dus niet zo zeer de jeugd. In het drieluik, wordt bij  Patouma gemoduleerd, of moet een transformatie plaatsvinden naar ▲ / O ipv ✱ / ▲. In de overgang van het ene naar het ander stuk wordt gezamenlijk eerst de melodie van het lopende stuk nog een maal gespeeld, en vervolgens gezamenlijk de melodie van het aansluitende stuk.

Patouma Nje Nje Nje,

Patouma Nje Nje Nje,
Patouma a wa ba rou zama

Patouma Nje Nje Nje

(het publiek roept),

of
Batouma a ba hana ba bara

Batouma Nje Nje Nje

(alle vrouwen, mannen roepen),

of
Fatouma a [NAAM] lo,

Fatouma Nje Nje Nje

([NAAM] roept),

Patouma Nje Nje

IDON!, de band waarin ik 10 jaar speelde, maakte in 2005 een reis van Gambia naar Guinee en terug. De Trommelaars en danseressen gingen allemaal mee. Zelf met auto’s rijden door het rode zand van West Afrika! Na een dag rijden zaten we soms wel allemaal onder het rode zand. Hier een foto van bijna alle vrouwen in onze groep. Er waren zes danseressen bij! Een reisverslag vind je hier.

Bronnen:

Youssouf & Kassoum Keita, Konsankuy, Mali 2012, Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, 2017.

Update geschiedenis
  • 10 maart 2024: Layout verbeterd
  • 1 september 2023: Compacter gemaakt, enkele ’tussen-patronen’ laten vervallen, kleine verbetering in de tekst
  • 22 december 2022: Variatie op Patroon B toegevoegd (met meer harmonie wissels
  • 29 juli Patroon C3 toegevoegd
  • 30 maart 2021: Nieuw op de website
No Comments

Post A Comment