Kawa - WAP-Pages - Paul Nas Percussion
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
23617
page-template-default,page,page-id-23617,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
WAP - Pages

Kawa

Laatst aangepast op 5 september 2014

Kawa is (net als Söli Woulen) een masker dat ‘mensen van de schaduw’, marabous of (kwaadaardige) fetisj-tovernaars aantrekt. Kawa is bewapend met de boro, een zak, die hem in staat stelt zowel tovenaars op te sporen als hen ermee te slaan. Zijn taak is moeilijk, omdat de tovenaars zichzelf verdedigen. De Kawa-danser is een ingewijde in kennis van de planten en de geheimen van dag en nacht. Met hun magische krachten beschermen zij tegen ziektes, kwade geesten en slechte mensen. Net zoals veel andere Malinke maskers is de Kawa uitsluitend mannelijk, en danst alleen, begeleid door het handenklappen van de vrouwen. (tekst van CD-boekje bij ‘Mögöbalu’ van Mamady Keïta).
Het ritme, dat afkomstig is uit de Faranah regio, wordt vaak ondersteund door de balafon, een talking drum en / of Malinke-fluit (aldus Serge Blanc).

Eéé, ééé, ni ibara börö ta thié woli man dii !
(Hé!, Als je de börö hebt genomen, zal je taak niet gemakkelijk zijn!)

Bronnen

Schriftelijk materiaal: Ushi Billmeier & Mamady Keïta, Serge Blanc, Rafaël Kronberger (ook djembé solo 1) en Moritz Köppen.