Kè Bendo - WAP-pages - Paul Nas Percussie
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
23274
page-template-default,page,page-id-23274,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
WAP - Pages

Kè Bendo / Djadandu / Yaradi

Laatst aangepast op 8 augustus 2012

Djadandu is een ritme dat oorspronkelijk bestond uit een enkele zeer karakteristieke djembé-partij (djembé-partij 1). Een andere naam die ook wel bij deze partij genoemd wordt is Yaradi.
Kè Bendo is een lied dat ontstond in de 60-er jaren toen de vrouwen van Guinee voor het eerst in de geschiedenis zich tegen mannen durfden te verzetten. In die tijd was het voor mannen in West Afrika (die het zich financieel konden permitteren) nog veel gebruikelijker dat zij er meer dan één vrouw op na hielden. Het huwelijk met een tweede of derde vrouw kwam vaak tot stand na de dood van een broer of goede vriend. De weduwe en haar kinderen kregen zo opnieuw een economische zekerheid. Tijdens de heerschappij van dictator Sekou Touré werd bepaald dat de eerste vrouw in het vervolg toestemming moest geven voor een tweede of derde huwelijk van haar man.
Famoudou Konaté heeft bij het ritme Djadandu een aantal partijen (inclusief Doundoun-partijen) bedacht en gekoppeld aan het Kè Bendo lied. Het lied zelf werd door de Kissi-vrouwen uit Kissidougou gezongen voor hun mannen als waarschuwing. Zij vragen zich af wat zij zouden moeten doen (of betalen) om hun mannen te weerhouden vaker dan één keer te trouwen.

De mannen: E ! Kè Bendo (de mannen….),
De vrouwen: Oh Laila ! (wat nu weer?),
De mannen: Muso fila ta lu, ( …twee vrouwen huwen….)
De vrouwen: Wo ma nyin !, Wo ma nyin ! (dat is niet goed)

(i.p.v.filu, kan saba (3), nani (4), lolu (5) of wörö (6), gezongen worden)

Aan het eind zingen de manen een (kelen) vrouw huwen

De mannen E ! Kè Bendo,
De vrouwen Oh Laila !,
Muso kelen ta lu, Wo ka nyin !, Wo ka nyin ! (dat is goed!)

N’ nye mun de kèli i nyè? N’ nye mun de föli nyè?

Wat moeten we voor jullie doen? Wat moeten we jullie betalen?

Bronnen

Lessen van Paul Janse en Famoudou Konaté.
Geschreven materiaal van Famoudou Konaté en Rafaël Kronberger.