Les nemen in Burkina Faso - Leerlingen - Paul Nas & Balafoon
17877
page-template-default,page,page-id-17877,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Les nemen in Burkina Faso

Engels Frans

Altijd al willen les nemen in Burkina Faso?

‘Het land van de integere mens’

BBurkina Faso heeft een open en verdraagzame cultuur. De naam van het land is opgebouwd uit woorden van drie hoofdtalen en betekent letterlijk: ‘Het land van de integere mens’. Het is een arm land maar de mensen zijn er net zo gelukkig als de mensen hier in Nederland. Er is weinig toerisme en daarom veel authenticiteit en is er weinig aangetast door dat toerisme. Het vervoer en het eten is goed en vanuit Brussel vlieg je rechtstreeks op Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso

De Balafoon is het hart van de cultuur en toeristen die willen les nemen in Burkina Faso worden enthousiast onthaald. Maar ook de djembé en de Ngoni zijn instrumenten die je er veel kan horen en waarvoor lessen kunnen worden georganiseerd. Medereizigers die niet speciaal voor muziek workshops gaan kunnen makkelijk allerlei andere activiteiten organiseren. Dat kan uiteenlopen van Brons gieten tot vrijwilligers werk doen op een schooltje.

Een gedreven maar geduldig leraar

YYoussouf Keita stamt uit een muzikale familie; een griot-familie waar de passie en kennis van de balafoon wordt doorgegeven van vader op zoon. Zijn broer Ali Keita koos ervoor om de wereld te gaan verkennen en overal concerten te geven, Youssouf bleef in Afrika om daar zijn muziek te maken en zijn balafoons te bouwen.

Met zijn broers bleef hij zoeken naar innovaties bij de bouw van de balafoon. Zijn balafoons worden nu gebruikt door de beste balafoonspelers op aarde en je kan er direct één bij hem bestellen of meenemen na een workshop.

Hij geeft zowel groeps- als individuele lessen op afspraak. Hij geeft rustig les en laat zich mede leiden door de al aanwezige kennis van ritmes en pedagogische vaardigheden van zijn leerlingen.

In januari / februari kan je bij hem terecht voor een workshop op maat. Op een prettige manier laat hij je kennisnemen van verschillende ritmes van Bobo, de Dioula, de Bwaba en andere etnische groepen die de balafooncultuur omarmen.

Een heerlijke plek in ‘Bobo’

HHotel Zion in Bobo Dioulasso is een kleinschalig hotel – restaurant – café . Gelegen in het Kwinima-quartier is het net wat hoger gelegen dan het centrum van de stad en heeft daardoor minder last van het (fijn)stof dat een drukke stad in West Afrika met zich meebrengt. Een eenvoudig maar goed georganiseerd hotel; het heeft zeven kamers waarvan twee een douche op de kamer hebben. De andere kamers maken gebruik van gezamenlijke voorzieningen die voor Afrikaanse begrippen goed schoon worden gehouden. Er is een zonne-terras waar je ook onder de sterren kan overnachten. Als je het op tijd aangeeft, worden er verse maaltijden naar wens bereid, maar je kunt ook van een menukaart bestellen. Er is een barretje en een optreed-plaats die ook gebruikt wordt voor workshops. Er komen regelmatig artiesten langs om wat te spelen, er zijn concertjes en er mag de hele dag muziek gemaakt worden. Adama en Odile zijn twee Burkinabé die er de dagelijkse gang van zaken uitvoeren. Ze zijn toegewijd aan hun werk en staan de hele dag voor je klaar. Altijd met een lach en contact makend met de gasten; kortom een heerlijke plaats om te zijn in Bobo en om te gaan les nemen in Burkina Faso.