Lesmateriaal - Paul Nas
17554
page-template-default,page,page-id-17554,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive
 

Lesmateriaal

GEBRUIK VAN SYMBOLEN

/     ✱     Δ     O     X

Ik heb voor het lesgeven een methode ontwikkeld om snel en eenduidig uit te kunnen leggen welke klankstaven op welk moment gespeeld moeten worden. Hiervoor heb ik vijf symbolen gekozen om te gebruiken voor de pentatonische (vijf-tonige) balafoon. Ik heb bewust gekozen voor symbolen en geen noten zodat het hele lesmateriaal in principe voor elke balafoonstemming bruikbaar is. Het gaat om de volgende tekens:  ⁄, ✱, Δ, O, X.

De pentatonische reeks is herkenbaar op elke piano; de zwarte toetsen zijn een voorbeeld van een pentatonische reeks; een groepje van drie tonen waar steeds een hele noot tussenzit, op anderhalve noot gevolgd door een groepje van twee tonen waar weer een hele noot tussen zit. Voor de C#majeur stemming die ik voor mijn balafoons gebruik, betekent dat C# = /, D# = ✱, F = Δ, G# = O en A# = X.

Om het lesmateriaal en mijn symbolen-schrift toe te passen op balafoons met een andere stemming, moet je eenmalig bepalen hoe die stemming aansluit op mijn symbolenreeks: de eerste van het groepje van drie tonen heeft het teken /. De pentatonische reeks kan in principe op twaalf plaatsen beginnen (7 hele noten en 5 halve noten).

In de Tabel kan je op eenvoudige manier opzoeken hoe de plaatsing van de tekens voor andere balafoons geldt.

Awa Dabole notatie
Welke symbolen gebruik ik voor mijn balafoon?

/ O X toonsoort
C# D# F G# A# C# majeur
D E F# A B D majeur
D# F G A# C D# majeur
E F# G# B C# E majeur
F G A C D F majeur
F# G# A# C# D# F# majeur
G A B D E G majeur
G# A# C D# F G# majeur
A B C# E F# A majeur
A# C D F G A# majeur
B C# D# F# G# B majeur
C D E G A C majeur

In de notatie loopt de tijd van boven naar beneden. Op elke rij zie je alle tonen van een balafoon. De gearceerde vakjes worden met de linker hand gespreeld, de omlijnde vakjes met de rechter hand. Boven inelke kolom staan de symbolen voor betreffende kolom nog eens weer gegeven.

Dezelfde tekens zijn gebruikt in mijn Percussie Studio bestanden die ik voor leerlingen heb ontwikkeld. De gebruikte instrumenten zijn mijn opnames van mijn eigen balafoon in C#-majeur, en dus niet direct te gebruiken voor andere balafoons. Hiervoor moeten andere Percussie Studio instrumneten mworden gemaakt met aangepaste pentatonische stemming.

Super handig! Probeer de ‘Loopy Looper’ App voor Android op je telefoon! Voor I-Phone is er bijvoorbeeld ‘ASD’ of ‘Looper’