Lesmateriaal - Paul Nas, de Balafoon is mijn Passie!
17554
page-template-default,page,page-id-17554,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

Lesmateriaal

enfr

Symbolen, Bladmuziek, Percussie Studio en de Looper

Symbolen

Ik heb voor het lesgeven een methode ontwikkeld om snel en eenduidig uit te kunnen leggen welke klankstaven op welk moment gespeeld moeten worden. Hiervoor heb ik vijf symbolen gekozen om te gebruiken voor de pentatonische (vijf-tonige) balafoon. Ik heb bewust gekozen voor symbolen en geen noten zodat het hele lesmateriaal in principe voor elke balafoonstemming bruikbaar is. Het gaat om de volgende tekens:

 

/     ✱     Δ     O     X

 

De pentatonische reeks bestaat uit de grondtoon (symbool = /), gevolgd twee tonen die precies een hele toonfstand hoger zijn (✱ en Δ). De volgende toon heeft anderhalve toonafstand (O), dan weer een hele naar de laatste toon (X). Om weer bij de grondtoon uit te komen nog eens andrhalve toonafstand.  De reeks is is herkenbaar op elke piano; de zwarte toetsen zijn een voorbeeld van een pentatonische reeks; een groepje van drie tonen waar steeds een hele noot tussenzit, op anderhalve noot gevolgd door een groepje van twee tonen waar weer een hele noot tussen zit. Heb je een balafoon is C#majeur stemming (zoals ikzelf in mijn lessen gebruik) betekent de volgende indeling: C# = /, D# = ✱, F = Δ, G# = O en A# = X. Maar heb je een balafoon in Amajeur, dan geldt A = /. In de tabel kan je makkelijk opzoeken welke symbolen passen bij de verschillende tonen van je balafoon.

Lesmateriaal
Bladmuziek
Awa Dabole notatie

Voor elk balafoonmuziekstuk heb ik de bladmuziek uitgeschreven aan de hand van de symbolen die ik gebruik. Elk patroon bestaat uit één of meerdere kolommen. In de notatie loopt de tijd van boven naar beneden. Op elke rij zie je vakjes als zijde klankstaven van een balafoon en daarin aangegeven welke balk moeten worden aangeslagen. De gearceerde vakjes worden met de linker hand gespreeld, de omlijnde vakjes met de rechter hand. Boven in elke kolom staan de symbolen voor betreffende kolom nog eens weer gegeven.

Percussie Studio

Percussie Studio is een gratis, handig programma om muziekstukken in te maken en af te spelen. Je kan snelheid aapassen of patronen elimineren die je wilt bestuderen. Ik heb voor alle muziekstukken die ik publiceer Percussie Studio bestanden gemaakt. Standaard staat daarin de balafoonstemming zoals ik die in de les gebruik. Voor mensen met anders gestemde pentatonische balafoons, is het mogelijk de instrumenten in percussie Studio te vervangen voor instrumenten in jouw stemming. Enkele andre stemmingen zijn in het online archief van Percussie Studio (gratis) te downloaden. Mis je de stemming van jou balafoon, neem dan gerust contact op. www.mooseware.nt

Lesmateriaal
Looper

Meespelen met een Looper is een zeer handig leermiddel. je kunt het patroon dat je oefent mee laten lopen, of alleen de ondersteunde percussie. Je kan snelheid aanpassen, je kan tenpatronen spelen of melodielijnen of solo’s. Er bestaan mooie Looper programma’s voor op detelefoon. Ik gebruik zelf de ‘Loopy Looper op mijn Android telefoon. Voor Apple schijnen ‘ASD’ of ‘Looper’ goed te werken. Ik speel vervolgens af op een blue-tooth box; je spoeelt mee met je eigen orkest! Voor het gebruik van de looper heb ik wav-bestandjes gemaakt die zijn te vinden in het verzamelbestand ‘Audio-files’. Downloaden,  uitpakken en op de goeie plaats neerzetten zodat je looper ze kan vinden.