Lesmateriaal - Paul Nas, de Balafoon is mijn Passie!
17554
page-template-default,page,page-id-17554,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
 

Lesmateriaal

Engels Frans

Symbolen, Bladmuziek, Percussie Studio en de Looper

Symbolen

Ik heb voor het lesgeven een methode en lesmateriaal ontwikkeld om snel en eenduidig uit te kunnen leggen welke klankstaven op welk moment gespeeld moeten worden. Hiervoor heb ik vijf symbolen gekozen om te gebruiken voor de pentatonische (vijf-tonige) balafoon. Ik heb bewust gekozen voor symbolen en geen noten zodat het hele lesmateriaal in principe voor elke balafoonstemming bruikbaar is. Het gaat om de volgende tekens:

 

/     ✱     Δ     O     X

 

De pentatonische reeks bestaat uit de grondtoon (symbool = /), gevolgd twee tonen die precies een hele toonafstand hoger zijn (✱ en Δ). De volgende toon heeft anderhalve toonafstand (O), dan weer een hele naar de laatste toon (X). Om weer bij de grondtoon uit te komen nog eens anderhalve toonafstand.  De reeks is is herkenbaar op elke piano; de zwarte toetsen zijn een voorbeeld van een pentatonische reeks; een groepje van drie tonen waar steeds een hele noot tussen zit, op anderhalve noot gevolgd door een groepje van twee tonen waar weer een hele noot tussen zit. Heb je een balafoon is C#majeur stemming (zoals ikzelf in mijn lessen gebruik) betekent de volgende indeling: C# = /, D# = ✱, F = Δ, G# = O en A# = X. Maar heb je een balafoon in Amajeur, dan geldt A = /. In de tabel kan je makkelijk opzoeken welke symbolen passen bij de verschillende tonen van je balafoon. De stemming van de balafoons die ik voor mijn lessen gebruik is in C# majeur / A# mineur pentatonisch. Inmiddels zijn er vele balafoons in Nederland met deze specifieke stemming. Mocht je nog een balafoon willen aanschaffen en mijn lesmateriaal gebruiken dan is het kiezen voor die stemming zeker erg handig.

Lesmateriaal
Lesmateriaal
Bladmuziek
Awa Dabole

Voor deze pagina heb ik het lesmateriaal van ‘Awa Dabole’ als voorbeeld gebruikt. Van dit ritme zijn ook videoinstructies beschikbaar.

Voor elk balafoon muziekstuk heb ik de bladmuziek in het Nederlands, Engels en Frans uitgeschreven aan de hand van de symbolen die ik gebruik. Elk patroon bestaat uit één of meerdere kolommen. In de notatie loopt de tijd van boven naar beneden. Op elke rij zie je vakjes als zijde klankstaven van een balafoon en daarin aangegeven welke balk moeten worden aangeslagen. De gearceerde vakjes worden met de linker hand gespeeld, de omlijnde vakjes met de rechter hand. Boven in elke kolom staan de symbolen voor betreffende kolom nog eens weer gegeven.

Percussie Studio

Percussie Studio is een gratis, handig programma om muziekstukken in te maken en af te spelen. Je kan snelheid aapassen of patronen elimineren die je wilt bestuderen. Ik heb voor alle muziekstukken die ik publiceer Percussie Studio bestanden gemaakt. Standaard staat daarin de balafoon stemming zoals ik die in de les gebruik. Voor mensen met anders gestemde pentatonische balafoons, is het mogelijk de instrumenten in percussie Studio te vervangen voor instrumenten in jouw stemming. Enkele andere stemmingen zijn in het online archief van Percussie Studio (gratis) te downloaden. Mis je de stemming van jou balafoon, neem dan gerust contact op. www.mooseware.nt

Lesmateriaal
Looper

Meespelen met een Looper is een zeer handig leermiddel. je kunt het patroon dat je oefent mee laten lopen, of alleen de ondersteunde percussie. Je kan snelheid aanpassen, je kan patronen spelen of melodielijnen of solo’s. Er bestaan mooie Looper programma’s voor op de telefoon. Ik gebruik zelf de ‘Loopy II’ op mijn Android telefoon. Voor Apple zijn er ook looper-apps. Ik speel vervolgens af op een blue-tooth box; je speelt mee met je eigen orkest! Voor het gebruik van de looper heb ik wav-bestandjes gemaakt die zijn te vinden in het verzamelbestand ‘Audio-files’. Downloaden,  uitpakken en op de goeie plaats neerzetten zodat je looper ze kan vinden.