N’ Gri / Kirin / Wassolonka / Bougouninka - WAP-Pages - Paul Nas
22538
page-template-default,page,page-id-22538,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 
WAP - Pages

N’ Gri / Kirin / Wassolonka / Bougouninka

Laatst aangepast op 12 februari 2008

Engels

N’ Gri is een ritme uit de Wassolon regio in Mali en Guinee, van het Bambara-volk en heeft normaal maar twee bas-trommels. Er zijn verschillende ideeën over de oorsprong en het gebruik van het ritme. Volgens sommigen zou het een ritme zijn dat door magiërs (feticheurs) gebruikt wordt. Anderen noemen het een ritme dat hoort bij het oogst-feest Serge Blanc). Van ene Jeremy begreep ik: dat N’Gri zoiets betekent als ‘sprong’. Eén van de typerende danspassen in het middelste deel van het nummer is een sprong. De solo is zeer specifiek en vertelt de geschiedenis van Kumba Sidibe en haar zwangerschap.
Het heeft een langzaam stijgend tempo dat gedurende het hele muziekstuk gelijkmatig oploopt naar een climax. Er worden 4 fases onderscheiden met de namen: Sensen, N’gri, Kolonbri, en Jebenije. Djembé solo’s worden daarbij steeds intensiever Zo krijgt het ritme een opzwepend karakter.
Een andere naam is Wassolonka (Wassolonga) of Wasulunke betekend ‘van Wassolon’ maar ook een persoon uit Wassolon.
Het ritme is ook bekend als Kirin Op de CD Bamako Foli van Rainer Polak is een lied te horen ‘ n’i den t’i bolo ‘ (Als je geen kind hebt). ‘Wasulun muziek gebruikt de zelfde pentatonische schaal als in de meeste Bambara muziek. De meeste Wasulun zangers weten hoe zij Bamana liederen moeten zingen en omgekeerd.’ (Rainer Polak).
Het ritme is ook wel bekend onder de naam Bubuninca. Volgens Rainer Polak en mis-spelling van Bougouninka (een stadje vlak bij de Wassolon-regio) en betekent dan man / vrouw uit Bougounin’.
N’Gri is een ritme waarbij micro timing een belangrijke rol speelt. Het houdt het midden tussen driekwarts en vierkwarts maat. De patronen zoals aangegeven zijn daarom meer nog dan elders in op de WAP-pages een handreiking en zeker geen vast gegeven.

Bronnen

Lessen van Martin Bernhard en Drissa Koné.
Geschreven materiaal: Ushi Bilmeier / Mamady Keita: ‘A Life for the Djembe’, Serge Blanc: ‘Le Tambour Djembe’, Anton Kamp: ‘West Afrikaanse Percussie’, Rob den Brasem, ‘West Afrikaanse en Cubaanse Drum ritmes’, Stephan Rigert: ‘Djembe rhythmen aus Mali’, Rafael Kronberger: YAPPages.