Awa Dabole - Paul Nas
17471
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17471,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Awa Dabole

Laatst aangepast 27 maart 2021

A Awa Dabolé is een ritme met prachtig lied dat ik hoorde tijdens een jachtfeest in Kolina in Mali. Het werd er gezongen door Oumou Mariko en op balafoon begeleid door Lamin ‘Balani’. Van hem leerde ik het ritme te spelen, later in Bamako. Negen jaar later later leerde ik er een mooier maar lastiger basispatroon bij van Youssouf Keita. Het lied roept op om het feest (Awa) te beginnen (Dabolé)! In het 1e deel wordt aangegeven wat er begint (Dabolé) en welke instrumenten gaan spelen (Kambora). In het tweede deel van het lied worden de spelers met hun instrumenten genoemd:

Awa Dabolee Manou, Awa Dabolee Manou
Awa Dabolee Anga Balanifo Dabolé Manou,  Awa Dabolee
Awa Dabolee Anga Sangbani Kambora Manou, Awa Dabolé
‘naam’ Ka Balani Dabole Manou,  Awa Dabolée
‘naam’ Ka Balani Kambora Manou, Awa Dabolée

Hierbij enkele foto’s van onze reis naar Mali en luister naar mijn eerste kennismaking met dit nummer in Kolina, Mali in 2007. In 2012 heb ik voor het eerst een poging gedaan het wereldrecord samenspelen op aantal gelijkstemde balafoons te verbreken. Hier een filmpje.

Balafoon Meeting 2011

bronnen:

Lamin Balani en Oumou Mariko, Bamako, Mali 2007, Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2016.

Update geschiedenis
  • 27 maart 2021: Layout gewijzigd (minder bladzijdes)
  • 3 november 2019: Melodie logischer opgezet
  • 29 oktober 2019: Patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • 2017: Nieuw
Geen reactie's

Geef een reactie