Commis - Bambara / Djoula - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
25540
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-25540,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Commis

Laatst aangepast op 11 januari 2023

CEen oud balafoonstuk dat stamt uit de koloniale tijd toen de Fransen grote delen van West Afrika bezetten. Het wordt hier met een Bambara / Djoula liedje weergegeven. Ten tijde van de Franse bezetting droegen eigenlijk alleen de (blanke) Fransen mannen een pantalon. Binnen de overheid was de enige autochtoon die een pantalon mocht dragen de “Le Commissair”, of zoals de Afrikanen het noemden: de “Commis”. Het was de hoogste ambtenaarsfunctie die ook door zwarte mensen kon worden bekleed.

Lied met een boodschap

Soms waren er zwarte mensen die probeerden wat dichter bij de blanke heersende klasse komen te staan. Toen er iemand terug kwam van een reis naar de stad en zichzelf een pantalon had aangemeten reageerde een Djeli-balfonist met het maken van een toepasselijk verhaal / lied en ontstond dit lied met de boodschap: ‘De pantalon maakt je nog geen Commis’. Het is een metafoor; uiterlijke vertoning, dure (merk)kleding, dure auto’s, TV’s, de nieuwste smartphone, of andere spullen maken je nog geen beter mens.

Comie – ye , Commie – ye,

Commie – ye bète Commie- ye
Commie – ye bète Commie- ye,

pantalon donba, bète Commie- ye

Eigen toevoegingen

Ik heb zelf patroon D gemaakt door het omdraaien van de handzetting van links en rechts van patroon C. Patronen B en E heb ik vrij geïnterpreteerd uit eigen geluidsopnames waar Youssouf Keita het nummer wat vrijer speelt tijdens de workshop. Ik heb de (opbouw van) de melodie aangepast zodat deze nu in 8 maten valt. Ook heb ik zelf een mogelijkheid voor percussie toegevoegd. Let op de flam in patroon A.

Commis

In Konsankuy, in Mali, zaten we met zes of zeven om /onder een Mangoboom tijdens onze lessen. Met de schaduw van de boom mee-schuivend en geprikt worden door scherpe stukjes die uit de boom vielen. Dit was het uitzicht tijdens onze workshop in Mali toen we aan Commis werkten.

Bronnen:

Youssouf Keita & Kassoum Keita, Konsankuy, Mali 2012. Youssouf Keita, Tilburg, juni 2022.

Update geschiedenis
  • 11 januari 2023; Nieuwe PDF, extra melodie toegevoegd en layout verbeterd.
  • 29 juli 2020: PDF; correctie in laatste deel melodie, 2e optie in patroon B toegevoegd
  • 4 december 2019: Nieuw!
No Comments

Post A Comment