Djamanatigui - Bambara / Djoula - Balafoonritmes - Paul Nas
31171
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-31171,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Djamanatigui

Laatst aangepast op 23 maart 2022

Engels Frans

D Djamanatigui is een Bambara ritme uit Mali & Burkina Faso. Het is een eerbetoon aan de leider van een dorp, stad of een gebied. In zijn / haar aanwezigheid wordt door de muziekanten dit nummer ingezet. Het stamt uit de Middeleeuwen; toen is het ontstaan en werd gespeeld ter ere van de ‘Chef de Village’ (dorpshoofd) van Segou in het huidige Mali genaamd Biton Coulibaly. Later werd het breder gespeeld voor andere hoogwaardigheidsbekleders. Oorspronkelijk werd er in West Afrika gespeeld op de equi-pentatonische balafoon. Met het in gebruik nemen van de balafoons met de ‘modern pentatonische verhoudingen’ zijn de muziekstukken ook aangepast aan onze ‘westerse oren’.

Djamanatigui no-e-tee camele-ela

Er is niets beter dan de Djamanatigui

(andere teksten in het lied; hier niet weergegeven: Je bent sterk en vol schoonheid, en niemand kan je evenaren. Alleen de chef is elegant in dit gezelschap)

De overgangen van de 2e en 4e maat in elke melodie kolom; daarin kan jezelf ‘je verhaaltje vertellen’. Oftewel varieren in de overgangen op en manier waarop je een leuk melodietje kan neerzetten. Patroon B wordt vooral ingezet bij een echauffement. Gert Kilian’s Patroon C geeft en begeleidingspatroon aan om te spelen bij de melodie.

Djamanatigui

Tijdens de IDON!-reis naar Guinee in 2004 reden we met eigen auto’s van Banjoul (Gambia) via Senegal naar Guinee. De vier auto’s die we ter beschikking hadden, waren niet allemaal in superconditie. Bovendien waren de wegen slecht en was onze mechanicien onoplettend. Daarom moesten we regelmatig stoppen voor reparaties aan één of meerdere auto’s. Soms haalden we onze trommels dan uit de auto en gingen we met z’n allen muziek maken. Maar soms ook wat chillen en kijken naar de vorderingen…

Bronnen:

Gert Kilian, Montesquie Volverde, France, 2010. Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2017. DVD van Aly Keita & Gert Kilian.

Update geschiedenis
  • 23 maart 2022: Enkele oefeningen toegevoegd en aantekeningen over de speelwijze
  • 15 maart 2022: Nieuw
Geen reactie's

Geef een reactie