Fanta Djarabi - Bambara - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
26385
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-26385,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Fanta Djarabi

Laatste aanpassingen op 26 otober 2021

F Fanta Djarabi is een Djoula balafoonstuk dat door vele balafoonspelers in Burkina Faso, Mali en Ivoorkust gespeeld wordt. Mahama Konaté met Farafina (eind vorige eeuw) was onder andere een belangrijke vertolker.
Bolibana is de naam van een wijk van een stad die in vele steden in West Afrika voorkomst (o.a. Bobo Dioulasso, Abidjan). Het betekent “la fin de Cours” ofwel zoiets als het einde van de rit, Veel van die wijken worden begrenst door een rivier of een lagune. In die zin dus ook het einde van een tocht die je zou kunnen maken. Het lied bezingt een mooi meisje uit die wijk, genaamd Fanta, een mooi en populair meisje, waar je zo maar verliefd op zou kunnen worden. De zanger in het lied denkt dat anderen van hem denken dat hij rare dingen doet vanwege zijn ‘crush’ op Fanta.

1e: Deni Kelen bé Bolibana,

ngo Fanta Djarabi, be Bolibana

2e : Ee Fanta a bi Bolibana,

Djarabi Fanta a bi Bolibana,

Bobo Fanta a bi Bolibana,

F’lani Fanta a bi Bolibana, etc
(het zou een meisje van genoemde rassen kunnen zijn, maar ook overal vandaan kunnen komen)

3e Nge na tsjogo tsjogo, soungourouni

nge na tsjogo tsjogo a ti tièn fo
Jammer genoeg kan een meisje zoals Fanta, niet aan iedereen de waarheid vertellen (en tegen elke man zeggen dat ze ook van hem houdt)

Het ritme heeft twee begeleidingspartijen (A en B), die altijd samen worden gespeeld, de tweede hooguit onderbroken door een melodie frase. De balafoon-solist kan de zangers laten wachten met zingen van melodie 2 door steeds de hoge variant te blijven spelen (want de zang start na de lage). Na een break wordt de dansvariatie in gezet en worden patroon C1 en C2 gespeeld.


Fanta Djarabi zoals uitgevoerd door Farafina Lili (met Mahama Konaté)

Fanta Djarabi gespeeld door Youssouf Keita op pentatonische balafoon in C#majeur.

Bobo Dioulasso Burkina Faso, Januari 2020

Video-les 1: Welkom!, introductie en Patroon A

Video-les 2: Patroon B

Video-les 3: Melodie 1, 2 en 3 (en relatie met Patroon B)

Fanta Djarabi

In West Afrika rijden heel veel brommers en motoren rond. De laatste jaren ook driewielers in allerlei uitvoeringen; taxi, goederen transport vervoer, enz. Ook deze zagen we rijden.

Bronnen:

Youssouf Keita & Hakiri Koita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2020

Update geschiedenis
  • 26 oktober 2021: lay out gecomprimeerd
  • 10 juni 2020: aansluitingen van de drie melodie lijnen naar patroon B toegevoegd.
  • 3 juni 2020: kleine aanvulling in de tekst over het zingen bij melodie 2 en een lay-out correctie in ht laatste blok van melodie 2.
  • 18 maart: kleine correctie PDF, patroon C1; het onderste kruisje één vakje omhoog geplaatst
  • 19 februari: Track 5 van album ‘Miriya’ van Farafina Lili toegevoegd: Farafina Djarabi. In PDF enkele tekst verbeteringen in de blokschema’s en percussie notatie toegevoegd.
  • 12 februari: 172 bpm bestanden toegevoegd en 201bpm verwijderd.
  • 10 februari: Nieuw!
No Comments

Post A Comment