Fantan mankene - Chemou - Balafoonritmes - Paul Nas
19192
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19192,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 
Pentatonische Balafoon

Fantan Mankene

Laatst aangepast op 16 oktober 2019

F Fantan Mankene (Fantan Mankane, Fantamankene) is een ritme van de Chemou uit de omgeving van Orodara in Burkina Faso. Muziek voor een zieke vrouw. Daarom doet de familie doet een beroep op de muzikanten om voor haar te spelen. “De arme is ziek; zoals de hele wereld het nu weet. Haar moeder is ziek, zoals iedereen weet. Als je aan wat rundvlees (lamsvlees / geitenvlees / vis) kan komen, moet je het haar geven! CD tekst van Landa van Haruna Dembele: “Hier vertelt de griot een grappig verhaal over een “fantan” (= ongelukkige in het Dioula). Deze zegt: “Hoe kunnen twee ongelukkigen zich krediet verschaffen? Als dat gebeurt, wie blijft er dan met de schulden zitten?.

Melodie 1, versie 1: Fantan Mankene baj’ looke, Fantan Mankene beya ye
Melodie 1, versie 2: Fantan Mankene bee y’a lon, Fantan ba Mankene
Melodie 2 N’i ye misi sogo soro i ye n’son, N’i ye saga sogo soro i ye n’son
N’i ye ba sogo soro i ye n’son, N’i ye jege sogo soro i ye n’son

Deze oude boom in West Afrika dient niet alleen als wegwijzer. Er staan ook allerlei teksten op die verwijzen naar ziektes. Mogelijk een wensboom waarop een beroep kan worden gedaan, ook voor de genezing van zieken. Een gebruik dat we in andere delen van de wereld ook kennen.

Dogo Fara op Album Walia

Patroon A voor beginners

Presentatie tijdens Balafoon Meeting ’17

Eindpresentatie workshop Gert Kilian

Les DVD Aly Keïta & Gert Kilian

Bronnen:

DVD Aly Keita & Gert Kilian, lessen van Gert Kilian, Haruna Dembele (ook op zijn CD ‘Landa’) en Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2016.

Update geschiedenis
  • 16 oktober 2019: Melodieen verwerkt tot één melodielijn, patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • 8 mei 2019: Nieuw!
Geen reactie's

Geef een reactie