Fantan mankene - Chemou - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
19192
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19192,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische Balafoon

Fantan Mankene

Laatst aangepast op 28 maart 2023

F Fantan Mankene (Fantan Mankane, Fantamankene) is een ritme van de Chemou uit de omgeving van Orodara in Burkina Faso. Muziek voor een zieke vrouw. Daarom doet de familie doet een beroep op de muzikanten om voor haar te spelen. “De arme is ziek; zoals de hele wereld het nu weet. Haar moeder is ziek, zoals iedereen weet. Als je aan wat rundvlees (lamsvlees / geitenvlees / vis) kan komen, moet je het haar geven! CD tekst van Landa van Haruna Dembele: “Hier vertelt de griot een grappig verhaal over een “fantan” (= ongelukkige in het Dioula). Deze zegt: “Hoe kunnen twee ongelukkigen zich krediet verschaffen? Als dat gebeurt, wie blijft er dan met de schulden zitten?.

Melodie 1, versie 1:

Fantan Mankene baj’ looke,

Fantan Mankene beya ye
Fantan Mankene beya ye,

Fantan ba Mankene.

Melodie 1, versie 2:

Fantan Mankene bee y’a lon,

Fantan ba Mankene

Melodie 2

N’i ye misi soro i ye n’son,

N’i ye saga soro i ye n’son
N’i ye ba soro i ye n’son,

N’i ye jege soro i ye n’son

Mogelijk arrangement: Vaste spelers voor begeleiding en balafoon 1 (A + melodie). Balafoon 2 wisselt tussen A, B, C, Melodie 1 en 2 (met of zonder zang afgewisseld) en solo. De uitvoering van Dogo Fara: ‘Fantan Mangkané’ (met C als basis) is ook een mooi uitgangspunt voor je arrangement.

Als je het liedje vrij-hertaalt naar het Nederlands, krijg je bijvoorbeeld: Die vrouw mankeert het één of één, die vrouw mankeert het één of ander als je fruit hebt breng het dan, als je iets lekkers hebt, breng het dan, als je medicijnen hebt, breng het dan, als je iets gezonds hebt, breng het dan.

Fantan Mankene

Deze oude boom in West Afrika dient niet alleen als wegwijzer. Er staan ook allerlei teksten op die verwijzen naar ziektes. Mogelijk een wensboom waarop een beroep kan worden gedaan, ook voor de genezing van zieken. Een gebruik dat we in andere delen van de wereld ook kennen.

Bronnen:

DVD Aly Keita & Gert Kilian, lessen van Gert Kilian, Haruna Dembele (ook op zijn CD ‘Landa’) en Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2016. Er is een mooie versie van het nummer van Dogo Fara. Ik heb me daardoor laten inspireren om de patroon indeling per 28 maart ‘23 aan te passen. Wat vroeger patroon A was, is nu patroon E (intro voor melodie).

Update geschiedenis
  • 28 maart 2023: Ingrijpende wijziging! Patroon indeling omgegooid en melodie-lijnen aangepast.
  • 25 november 2021: PDF layout aangepast en compacter gemaakt
  • 2 februari 2021: Zangtekst aangepast (wordt makkelijker!) en enkele tekstuele aanpassingen nin de inleiding.
  • 16 oktober 2019: Melodieen verwerkt tot één melodielijn, patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • 8 mei 2019: Nieuw!
No Comments

Post A Comment