Ma Waa Debwenu Baria A - Bwaba - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
32546
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-32546,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Ma Waa Debwenu Baria A

Laatst aangepast op 4 januari 2023

M Ma Waa Debwenu Baria A is een Bwaba ritme uit Mali / Burkina Faso, gecreëerd door Youssouf Keita. Zijn vrouw Bintou kreeg en herseninfarct en hij bad tot zijn god en zijn voorouders dat zij zou opknappen want hij was wanhopig bij het idee dat zij niet meer gezond zou worden. Hij beloofde dat hij een muziekstuk zou maken als zij herstelde. Mede door snel transport naar het ziekenhuis werd de diagnose snel gesteld en kon zij gelijk de juiste behandeling ondergaan. Vanuit Nederland hielpen verschillende balafola met wat steun om goede zorg in te kopen en wat fysiotherapie. Nadat zij gedeeltelijk herstelde, maakte Youssouf dit lied in de Bwaba traditie. Tijdens ons verblijf in Bobo konden we zelf zien dat Bintou goed uit de voeten kon en haar leven goed had opgepakt.

Ma Waa Debwenu, Baria, Baria A
A Fo Ma Samou
O Dou Ba, Li-o Wah, Wuree Wah

Dank aan onze God en voorouders, Dank, Dank U wel
voor uw edelmoedigheid / vrijgevigheid
en zegeningen, voor ons, voor jou en mij

Wat betreft het aansluiten van solo begeleidingspatronen na het spelen van de melodie: Als je direct, of na zes tellen wilt invallen, dan gebruik je de eerste helft (1e maat, [X ▲]-harmonie) van het patroon om te starten. Als je na drie tellen wilt invallen, dan gebruik je de tweede helft (2e maat, [O /]-harmonie) van het patroon om te starten.

Ma Waa Debwenu Baria A

Tijdens de zomer van 2022 was ik in staat om verschillende partijen Padouk hout te kopen via een veilig. Hiermee kreeg ik de mogelijkheid om balafoons te gaan maken vanaf het begin. Het enige waarvan ik ik nog wat moet zien te vinden zijn kalebassen. Youssouf heeft al gemeld dat hij ze wel kan opsturen.

Bronnen:

Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2022.

Update geschiedenis
  • 5 maart 2023: Engelse en Franse versie toegevoegd én een video presentatie van het muziekstuk
  • 4 januari 2023: Geluidsfiles gecorrigeerd.
  • 10 oktober 2022: Nieuw
No Comments

Post A Comment