Maloya - Bambara / Bobo - Balafoonritmes - Paul Nas
29295
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-29295,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Maloya

Nieuw op 21 februari 2021

M Maloya is een balafoonstuk dat door Aly Keita is gemaakt voor zijn CD “Akwaba Inisene”. Maloya betekent “Schande” in het Bambara. Patroon A is een traditioneel Afrikaans patroon. Inmiddels zouden Youssouf en Ali Keita ook een lied op het ritme hebben gecomponeerd. De boodschap daarin zou zijn: ‘Als je ergens van houdt, je ook moet proberen de beste daarin te worden’. Dat geldt voor alle dingen die je doet. Zelfs een dief zou ‘de beste in zijn vak moeten willen zijn’. Van de tekst heb ik tot nu toe pas wat flarden opgepikt uit het tweede deel:

i ke ra fè fè fè so, i ke ra fè
i a ka wa nè, ba ra wa nè
i a ka wa nè, balafon wa nè

De linker hand voor patroon A kan ook gebruikt worden als begeleiding bij de melodie die dan op rechts gespeeld wordt. De rechterhand voor patroon A kan – op links gespeeld – ook gebruikt worden als begeleiding bij de melodie die dan op rechts gespeeld wordt.

Maloya

Bronnen:

Youssouf en Kassoum Keita, Konsankuy, Mali 2012.
De Nederlandse formatie Havelok speelde in februari 2021 Maloya voor NPORadio4.

update geschiedenis
  • 20 februari 2021: Nieuw op de website.
Geen reactie's

Geef een reactie