Maloya - Bambara / Bobo - Balafoonritmes - Paul Nas
29295
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-29295,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Maloya

Laatst aangepast op 30 april 2022

Engels Frans

M Maloya is een balafoonstuk dat door Aly Keita is gemaakt voor zijn CD “Akwaba Inisene”. Maloya betekent “Schande” in het Bambara.

‘Maloya is (ook) een muziekgenre van Réunion, meestal gezongen in Réunion Creole, en traditioneel begeleid door percussie en een muzikale strijkstok. Maloya is een nieuwe vorm die zijn oorsprong vindt in de muziek van Afrikaanse en Malagassische slaven en Indiase contractarbeiders op het eiland. Maloya werd als zo’n bedreiging voor de Franse staat beschouwd dat het in de jaren zeventig werd verboden.’ (Bron Wikipedia). In Mozambique betekent Maloya “bezwering, hekserij”, Madagascar Maloya betekent “praten, vermommen” en andere taal in Afrika betekent Maloya “verdriet, pijn, ongemak”.(bron: Waasi ‘Tikaf’ Nguvu).

Patroon A is een traditioneel Afrikaans patroon. Inmiddels zouden Youssouf en Ali Keita ook een lied op het ritme hebben gecomponeerd. De boodschap daarin zou zijn: ‘Als je ergens van houdt, je ook moet proberen de beste daarin te worden’. Dat geldt voor alle dingen die je doet. Zelfs een dief zou ‘de beste in zijn vak moeten willen zijn’. Van de tekst heb ik tot nu toe pas wat flarden opgepikt uit het tweede deel:

i ke ra fè fè fè so, i ke ra fè
i a ka wa nè, ba ra wa nè
i a ka wa nè, balafon wa nè

De linker hand voor patroon A kan ook gebruikt worden als begeleiding bij de melodie die dan op rechts gespeeld wordt. De rechterhand voor patroon A kan – op links gespeeld – ook gebruikt worden als begeleiding bij de melodie die dan op rechts gespeeld wordt.

Maloya

Bronnen:

Youssouf en Kassoum Keita, Konsankuy, Mali 2012.
De Nederlandse formatie Havelok speelde in februari 2021 Maloya voor NPORadio4.

update geschiedenis
  • 22 april 2022: PDF compacter gemaakt
  • 8 april 2021: Patroon A uitgesplitst, van B en C een eenvoudige variant gemaakt
  • 26 maart 2021: Informatie over Maloya als muziekstijl van Reunion toegevoegd.
  • 14 maart 2021: Handzetting in melodie aangepast en patroon B1 en B2 aangepast.
  • 7 maart 2021: Melodie-lijn voor handwissels toegevoegd
  • 20 februari 2021: Nieuw op de website.
Geen reactie's

Geef een reactie