Maria Njou Lo - Bwaba / Bobo - Balafoonritmes
31120
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-31120,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Maria Njou Lo

Nieuw op de website op13 maart 2022

Engels Frans

M Maria Njou Lo is een Bwaba (Bobo) ritme uit Burkina Faso dat tijdens het kerstfeest gespeeld wordt. Alle aanwezigen zingen mee. Het is een lied dat eigenlijk ter ere van alle vrouwen wordt gezongen, maar in de tekst richt het zich tot Maria.

In de melodie zitten zeven maten. De begeleidende patronen (A, B en C) worden erbij gespeeld in de volgorde 3 maal de eerste harmonie, 3 maal de tweede en vervolgens weer 1 maal de eerste. Anders gezegd; de eerste harmonie wordt 4 maal gespeeld (waarbij de melodie op de tweede keer inzet) en de tweede harmonie 3 maal. Het liedje is in het Bwamou, de taal van de Bwa(ba)

De melodie kan op zich zelf staand, gespeeld worden; liefst dan met twee handen die met een octaaf verschil spelen zodat een dubbele melodie te horen is. Gevorderden kunnen links een begeleidingspatroon bij de melodie (rechts) spelen.

Maria njou lo, mi leewa lee sin ‘lo wa-a (2x)
Wa na senou Maria njou lo (2x)
Mi leewa lee sin ‘lo wa-a

Maria verschijnt, komt allen verwelkomt haar
onze geliefde moeder verschijnt

Liedje:

 

Maria Njou Lo

Als kind speelde Youssouf Keita vaak in de cathedraal van San in Mali.  De mis werd er opgeluisterd met balafoonspel (bij de zang door het koor). Er werden alle liederen gespeeld uit de balafooncultuur van de Bwaba, dus niet alleen ‘religieuze’ liederen. Als de balafoons meededen, dan werd het steeds een feest, aldus Youssouf. Hiernaast een foto van de cathedraal in Ouagadougou, de hoofdstad van  Burkina Faso. Achter de kathedraal, in de buurt van de parkeerplaats, is een altaar gewijd aan Maria, Ave Maria, met een beeld van de Maagd in een gebeeldhouwde stenen boog.

Bronnen:

Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2014.

Update geschiedenis
  • 13 maart 2022: Nieuw
Geen reactie's

Geef een reactie