Nambara Mogo - Bambara - Balafoonritmes - Balafoonpassie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
30481
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-30481,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Nambara Mogo

Laatst aangepast op 2 april 2022

N Nambara Mogo (Namoromogho) is een Bambara ritme uit Mali / Burkina Faso. In het lied wordt gezongen dat leugenaars / oplichters moeten vertrekken. Het is daarmee ook een lied wat gespeeld kan worden als men de politici van het moment niet mee vertrouwd.Van Youssouf Keita leerde ik mijn eerste versie in zijn gekozen harmonie. Later had ik een workshop bij Kanazoë met een andere harmonie. In de PDF heb ik de beide versies naar elkaar toegeschreven.

Youssouf zong:
Temme ka bwanga

dougou la nambara mogo
Temme ka bwanga

dougou la kologo dougou
Temme ka bwanga

dougou la suo tsjila

Tekst bij Moussa Hema:
Teme ca bo, anka

dougou ra, nambara mogo

nambara (= profiteurs), mogo (= mensen), tema (= weggaan),
dougou (= woonplaats), bo (= buiten), anka (= onze)

  • De melodie speelt Youssouf doorgaands in het lage register van de balafoon.
  • Als de solist bas patroon E gaat spelen, stapt de begeleidende balafoon (die normaal patroon A speelt,) over naar patroon B.
  • In sommige versies worden in de melodie twee extra maten vooraf gespeeld, die eindigt met de lage kruisjes, en dan worden de laatste twee maten (die starten met de hoge sterretjes twee maal gespeeld). Daarmee komt de melodie due s uit op 12 maten in plaats van 8.
Nambara Mogo

Entree bij het museum van de muziek in Bobo Dioulasso

Bronnen:

Youssouf & Kassim Keita in Konsankuy, Mali 2012. Seydou ‘Kanazoë’  Diabate, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, januari 2022. Adrian Egger & Moussa Hema; ‘Der Stimme der Balafon’
Aly Keita & Gert Kilian; ‘Le Balafon’

Update geschiedenis
  • 28 november 2021: Nieuw
  • 2 april 2022: Nieuwe PDF nav Workshop met Kanazoë
No Comments

Post A Comment