Ni Folikadi - Djoula - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
39518
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-39518,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Ni Folikadi

Laatst aangepast op 16 december 2023

N Ni Folikadi is een populair Djoula liedje met de eenvoudige betekenis: ‘Deze muziek is leuk / mooi!’ Oorspronkelijk wordt het lied begeleid op de Diatonische, Guineese Balafoon. Ook door andere etnische groepen wordt het meestal gewoon in het Djoula gezongen. Het wordt ritmisch ondersteund met het Djansa / Dansa ritme. Youssouf hoorde dat bij de tonen van het liedje alleen van de pentatonische reeks gebruik gemaakt wordt. Dat gaf hem de mogelijkheid er een begeleidingsritme voor de pentatonische balafoon voor te maken. Enkele patronen en een melodie-lijn.
De pentatonische reeks is bruikbaar voor twee toonsoorten; een majeur en een mineur. Bijvoorbeeld de balafoons die we in de lessen hier in Nederland gebruiken zijn bruikbaar voor C#-majeur en voor A#-mineur. Ni Folikadi is een liedje dat wordt gezongen als majeur-liedje. Als het getransponeerd wordt (op de pentatonische balafoon naar mineur), klinkt het stuk wezenlijk anders en daarmee volgens Youssouf eigenlijk niet goed transponeerbaar.

Ik richt me tot achtereenvolgens:
Né Yé Sara Balé Maon nou na

(de ‘Grand famille’)
Né Yé Sindyi Ma nou na

(het gezin)
Né Yé Sara Faké Maon nou na

(de vader)
Né Yé Sara Ba Mousso nou na

(de moeder)
Né Yé Sara Demisen nou na

(de kinderen)
Né Yé Sara [naam] nou na

(naam invullen)

Dit (muziekspel) is fijn! Voor….
Eya Eyaee, Ni Folikadi Balé Maon
(Herhaal de eerder genoemde)

Ni Folikadi Patroon A

Ni Folikadi Melodie

Ni Folikadi Patroon C1

Onze workshop op Schiermonnikoog, viel samen met een werkbezoek van Koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan de Waddeneilanden. Het leek ons leuk om tijdens hun bezoek aan Schier wat balafoonmuziek voor hen te maken. Helaas paste het niet echt meer in hun tour.

Ni Folikadi

We speelden op de markt tijdens hun passage, ze moeten ons hebben gehoord, maar ze zagen ons eigenlijk niet spelen. Youssouf was toch vereerd: tijdens deze reis had hij gespeeld voor de President van Kenia en de Koningin van Nederland!

Bronnen:

Youssouf Keita, Schiermonnikoog, mei 2023.

Update geschiedenis
  • 16 december 2023: Alles uitgebreid of veranderd. Engelse en Franse versie toegevoegd.
  • 3 oktober 2023: PDF aangepast, onduidelijkheid verholpen.
  • 21 juni 2023: Nieuw.
No Comments

Post A Comment