Sanata - Paul Nas
19611
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19611,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Sanata

Laatst aangepast in oktober 2018

S Sanata is een balafoonritme met lied uit Mali. In het lied wordt opgeroepen om te verzamelen met de jongens / meisjes van betreffende (leeftijds)groep. In de tweede helft van het liedje wordt gezongen: aha, daar komt Sanata (de naam van een jongen) al aan. “Zullen we verzamelen voor onze (leeftijds)groep om iets te gaan doen? Ah ha, ik zie dat hij er al aan komt / de balafoonspelers, namen, etc., er aankomen”. Je ziet hier dat “Sanata” kan worden vervangen door “balani” (de balafoonspelers) of door een naam.

Manna manna koema mi bao da, am ben na do Sanata tho na

A- ah – ah Ni koni kadi, A- ah – ah Ni koni kadi

of:

Manna manna koema mi bao daauw be na doe do balani twa na)

A- ah – ah Ni koni kadi, A- ah – ah Ni koni kadi

 

Hier een opname van het nummer op een equi-pentatonische balafoon. Je kunt de uitgesproken tekst ook goed  beluisteren.Ook in enkele van onderstaande videos spelen verschillende balafola het nummer Sanata op een equi-pentatonische balafoon. Hierbij is het octaaf verdeeld in vijf gelijke delen. Er zijn dus een aantal tonen die niet uitkomen op onze ‘normale’ stemming van hele of halve noten.

Bronnen: Haruna Dembele, Frankrijk, 2008, Gert Kilian, Toulouse, 2010, Fatumata Keita (lied), Mali 2011, Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, 2016.

Aboubacar Konaté

Presentatie na workshop Gert Kilian

Tijdens Balafoon Meeting 2011

Makan Dembélé speelt Sanata

Mélissa en Ophlia Hié

Presentatie in Rijen (Nld)

Geen reactie's

Geef een reactie