Sanata - Balafoonritmes - Burkina Faso - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
19611
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19611,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Sanata

Laatst aangepast 29 juni 2022

SSanata is een balafoonritme met Bambara lied uit Mali. Sanata is de naam van een jonge vrouw. Het verhaal gaat over haar bruiloft. Bij de Bambara is het gebruikelijk dat de bruid niet eet tijdens de bruiloft. Wel wordt er voor haar een schaal klaargemaakt voor als het moment is aangebroken dat ze wel mag gaan eten. Maar Sanata heeft trek en met het excuus naar het toilet te moeten, glipt ze even de keuken in. Ze ziet de voor haar bestemde schaal al staan en pakt een kippenboutje en begint dat te eten. Ze wordt echter betrapt door een balafoonspeler uit de band die speelt op de bruiloft. De griot (muziekant-troubadour) moet altijd vertellen over wat hij ziet doen en verhaalt erover tijdens een lied. Maar als de ‘wijzen’ binnen de familie dit horen zijn ze verontwaardigd; ‘Sanata moet gestraft worden!’. Maar de muziekanten nemen het voor haar op. Ze zeggen dat het geen goed onderdeel is van de cultuur en zou moeten verdwijnen. Bovendien geven ze aan als Sanata zou worden gestraft dat ze stoppen met spelen.

Manna manna koema mi bao da,)
am ben na do Sanata tho na
A- ah -ah Sanata yè landa ti’njè
Ou Ko, Sanata yè landa ti’njè
A- ah – ah ni koni kadi

alles wat je zegt, de woorden die uit je mond komen (van de griots)

maar wij de griots nemen het op voor Sanata, voor haar idee

Ah- ah a Sanata respecteert de gebruiken niet

ze zeiden dat Sanata de gebruiken niet respecteert

maar het is goed

 

Hier een opname van het nummer op een equi-pentatonische balafoon. Je kunt de uitgesproken tekst ook goed  beluisteren.Ook in enkele van onderstaande videos spelen verschillende balafola het nummer Sanata op een equi-pentatonische balafoon. Hierbij is het octaaf verdeeld in vijf gelijke delen. Er zijn dus een aantal tonen die niet uitkomen op onze ‘normale’ stemming van hele of halve noten.

Bronnen:

Haruna Dembele, Frankrijk, 2008, Gert Kilian, Toulouse, 2010, Fatumata Keita (lied), Mali 2011, Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, 2016, 2020, Tilburg 2022.

update geschiedenis
  • 29 juni 2022: Betekenis compleet veranderd nav verhaal Youssouf Keita (mijn excuses voor de voorheen foutieve interpretatie)
  • 5 december 2021: PDF gecomprimeerd
  • 9 februari 2020: tekst aangepast: Sanata is een meisjesnaam (en geen jongensnaam)
  • 8 december 2019: Variatie in Echauffement toegevoegd (E2)
  • 31 oktober 2018: Patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • mei 2018: Nieuw!
No Comments

Post A Comment