Sanata - Balafoonritmes - Burkina Faso - Paul Nas
19611
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19611,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Sanata

Laatst aangepast 5 december 2021

S Sanata is een balafoonritme met lied uit Mali. In het lied wordt opgeroepen om te verzamelen met de jongens / meisjes van betreffende (leeftijds)groep. In de tweede helft van het liedje wordt gezongen: aha, daar komt Sanata (de naam van een meisje) al aan. “Zullen we verzamelen voor onze (leeftijds)groep om iets te gaan doen? Ah ha, ik zie dat zij er al aan komt / de balafoonspelers, namen, etc., er aankomen”. Je ziet hier dat “Sanata” kan worden vervangen door “balani” (de balafoonspelers) of door een naam.

Manna manna koema mi bao da, am ben na do Sanata tho na

A- ah – ah Ni koni kadi, A- ah – ah Ni koni kadi

of:

Manna manna koema mi bao daauw be na doe do balani twa na)

A- ah – ah Ni koni kadi, A- ah – ah Ni koni kadi

 

Hier een opname van het nummer op een equi-pentatonische balafoon. Je kunt de uitgesproken tekst ook goed  beluisteren.Ook in enkele van onderstaande videos spelen verschillende balafola het nummer Sanata op een equi-pentatonische balafoon. Hierbij is het octaaf verdeeld in vijf gelijke delen. Er zijn dus een aantal tonen die niet uitkomen op onze ‘normale’ stemming van hele of halve noten.

Bronnen:

Haruna Dembele, Frankrijk, 2008, Gert Kilian, Toulouse, 2010, Fatumata Keita (lied), Mali 2011, Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, 2016, 2020.

update geschiedenis
  • 5 december 2021: PDF gecomprimeerd
  • 9 februari 2020: tekst aangepast: Sanata is een meisjesnaam (en geen jongensnaam)
  • 8 december 2019: Variatie in Echauffement toegevoegd (E2)
  • 31 oktober 2018: Patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • mei 2018: Nieuw!
Geen reactie's

Geef een reactie