Sanata - Paul Nas
19611
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19611,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Sanata

Pentatonische balafoon

S Sanata is een balafoonritme met lied uit Mali. In het lied wordt opgeroepen om te verzamelen met de jongens / meisjes van betreffende (leeftijds)groep. In de tweede helft van het liedje wordt gezongen: aha, daar komt Sanata (de naam van een jongen) al aan. “Zullen we verzamelen voor onze (leeftijds)groep om iets te gaan doen? Ah ha, ik zie dat hij er al aan komt / de balafoonspelers, namen, etc., er aankomen”. Je ziet hier dat “Sanata” kan worden vervangen door “balani” (de balafoonspelers) of door een naam.

Manna manna koema mi bao da, am ben na do Sanata tho na

A- ah – ah Ni koni kadi, A- ah – ah Ni koni kadi

of:

Manna manna koema mi bao daauw be na doe do balani twa na)

A- ah – ah Ni koni kadi, A- ah – ah Ni koni kadi

 

Hier een opname van het nummer op een equi-pentatonische balafoon. Je kunt de uitgesproken tekst ook goed  beluisteren.Ook in enkele van onderstaande videos spelen verschillende balafola het nummer Sanata op een equi-pentatonische balafoon. Hierbij is het octaaf verdeeld in vijf gelijke delen. Er zijn dus een aantal tonen die niet uitkomen op onze ‘normale’ stemming van hele of halve noten.