Sanji - Sambla - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
38783
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-38783,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Sanji exercises

Nieuw op 12 maart 2023

S Sanji (Sandji) betekent ‘regen’ in het Bambara (/ Malinke). Patronen die ik geleerd heb van Corinne Durin. Zij heeft het tijdens een workshop in Victoria (Canada) geleerd van Mamadou Diabaté. Daar werd aangegeven dat deze patronen slechts oefeningen zijn die uiteindelijk richting het ritme Sanji gaan. Hier zijn ze dus alleen bedoeld als een oefening van verschillende patronen die door elkaar kunnen worden gespeeld.

Mamadou Diabaté is van de Sambla etnische groep. Mogelijk dat het ritme Sanji een Sambla-ritme is.

Tijdens de balafoon meeting waar Corinne de oefeningen introduceerde, waren de deelnemers toch enthousiast over de mooie combinatie van patronen! Het valt op dat ‘✱’nergens gespeeld wordt. De groove wordt best mooi gebruikt als intro. Het tweede deel van de ‘groove’ kan ook naar boven (hoger tonen) wordt getransponeerd.

Corinne Durin aan het werk tijdens de Balafon meeting in februari 2023. 

Met een korte maar duidelijk instructie werden ons de Sanji oefeningen bijgebracht en speelden we een interessant en mooi muziek stuk. Lees er meer over in het blog over de Balafoon Meeting. Het was erg leuk om Corinne aan het werk te zien met de leerlingen. Maar ook leerzaam voor mijzelf als docent en verschillen ten opzicht van mijn manier van lesgeven te ervaren.

Bronnen:

Corinne Durin, Balafoon Meeting, februari 2023 in Tilburg, NL. Facebook van Mamadou Diabaté.

Update geschiedenis
  • 12 maart 2023: Nieuw en ook Engelse en Franse versies
No Comments

Post A Comment