Senalé Malin - Bwa / Bwaba - Balafoonritmes - Paul Nas
24714
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-24714,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Senalé Malin / Mapouka

Laatst aangepast op 16 juni 2019

S/M Senalé Malin is een Bwaba (Bobo) ritme uit Mali / Burkina Faso. Een jongen zingt over zijn meisje. Die slimme meid! Hij houdt van haar, maar ze is ver weg. Komt ze niet terug dan zal hij een ander meisje moeten nemen. In de tweede zin wordt dan ook al meteen een oproep gedaan (aan een mogelijke kandidate) om samen een “ommetje” te maken. In het lied kan de nazang steeds bestaan uit ‘Hanzounou’ waarbij afwisselend hoog en laag wordt gezongen. In de tweede melodie wordt enkele malen het woord ‘Hanzounou’ weggelaten. Uit drie zinnetjes kan worden gekozen om herhaald te gebruiken of alle drie in een zin achter elkaar te plaatsen. Tegenwoordig noemt men het nummer ook wel ‘Mapouka’, la Danse de Fez (de billendans). Jenny Huijnen maakte een variatie op Patroon A.

Senalé Malin Hanzounou 4x

Senalé Malin, (2x), Senalé Malin Hanzounou
Bwe wa le na ngwa, Bwe wa le na ngwa, Bwe wa le na ngwa Hanzounou
Bwe wa le fe we, Bwe wa le fe we, Bwe wa le fe we Hanzounou
We zou bjo wa we ve, We zou bjo wa we ve , We zou bjo wa we ve Hanzounou
of
Senalé Malin, Bwe wa le fe we, We zou bjo wa we ve Hanzounou

senalé = ver weg / malin = slimme(rik) / hanzounou = jonge vrouw, zou je als vrouwelijke balafoniste de tekst net willen omdraaien dan zing je ipv ‘Hanzounou’ (= jonge vrouw) toch gewoon ‘Bo Yaro’(= jonge (Bobo) man)!

Weven
Weven
Weven
Weven

Weven van katoenen stoffen

Bronnen:

Youssouf & Kassoum Keita, Konsankuy, Mali 2011,
Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, Burkina Faso, 2017

update geschiedenis
  • 16 juni 2019: Patronen opgebouwd in moeilijkheidsgraad
  • januari 2018: Nieuw!
Geen reactie's

Geef een reactie