TTérété gaat over heet aankaarten en bespreken van dingen die binnen een stel spelen op een vruchtbare manier. Het is een lied dat de vrouwen in de dorpen gebruiken om aan te geven dat zijn iets belangrijks willen bespreken met hun man. Dat kan van alles zijn. Als de man het hoort en begint mee te zingen, is dat een goed teken voor het te verwachten gesprek.
Het is ontstaan uit een verhaal over een Bwa-koppel, waar de sfeer niet zo goed is omdat de man – als hij drinkt – ‘een kwade dronk’ heeft. Als hij alcohol heeft genuttigd is hij niet meer vriendelijk en lief naar zijn vrouw en kinderen maar juist lastig en agressief. De vrouw en de kinderen in het gezin lijden onder het nare gedrag van hun man en vader tijdens zijn drankgebruik. Om tijdens dat alcohol gebruik zijn slechte gedrag aan te kaarten werkt meestal niet en daarom doet zijn vrouw dat op een dag terwijl hij nuchter is en zij bezig is met huishoudelijke taken zoiets als het stampen van het gierst, of het malen van meel op de molensteen of het doen van de was (iets met ritme waar je een liedje bij kan zingen). Tijdens het zingen benoemt ze zijn kwade dronk en de beproevingen die dat meebrengt voor de vrouw en het gezin. Ook benoemt ze in het lied dat ze hem (in nuchtere staat) ‘s nachts belet om haar aan te raken en dat ze hem dan vertelt dat hij onuitstaanbaar is als hij drinkt! Hij gaat meezingen en hetijs is gebroken om dit lastige onderwerp te bespreken!
Als het lied nu gezongen wordt en de man antwoord zingend mee, dan is de bodem gelegd voor een vruchtbaar gesprek! In het lied zoals dat nu wordt gezongen komen enkele regels uit het (oorspronkelijke) verhaal naar voren die kenmerkend zijn voor de situatie.
Térété Téré: De lijdensweg door een slecht humeur!
yvonne
Geplaatst op 12:59h, 28 januariknap werk van jullie beide!