Yaro Bwan Tyo - Bwaba / Bobo - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
29439
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-29439,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Yaro Bwan Tyo

Nieuw op 14 maart 2021

Y Yaro Bwan Tyo is een Bobo ritme met Bwaba lied. Het paard van de jonge man; De jonge man voelt zich trots en verheven omdat hij (zo) hoog op het paard zit. Het fysieke aspect van hoog zitten heeft zijn gevolg voor zijn gevoel. Maar niet aleen de fysieke hoogte; het paard is ook het nobelste van de dieren. Kortom er is niets hoger dan het paard! Je voelt je verheven als je op een paard zit! (toba = zij, awa = wij, aro = hij, tyo = paard, yaro = jonge man, hanzounou = jonge vrouw).

Yaro Bwan Tyo yiro nje nje, toba mi o mwe wah-a
wa lo be ba yaro yiro sen sen, toro mi ha wme wah-a

Yaro Bwan Tyo yiro nje nje, awa la ha mwe wah-a
wa lo be wa yaro yiro sen sen, toro mi ha wme wah-a

Yaro Bwan Tyo yiro nje nje, aro mi o mwe wah-a
wa lo be wa yaro yiro sen sen, toro mi ha wme wah-a

De foto is onderdeel van ene mooie promotievideo over het project ‘Here Bugu’ in Mopti, in Mali, niet ver van Konsankuy, de geboorteplaats van Youssouf Keita ( en waar zijn familie woont).

Leuk om eens naar te kijken!

Yaro Bwan Tyo

Stichting Rondom Baba (2007) werkt in Mali aan duurzame ontwikkeling van de leef- en werkomstandigheden van de extreem armen. De stichting streeft ernaar om door opleiding en werk in combinatie met gedrags- en cultuurverandering de vicieuze cirkel van de armoede te doorbreken.

Daartoe is de gemeenschap Here Bugu (plaats van vrede) opgezet, waar samen wordt geleefd, gewerkt, gespeeld en geleerd. Door aan te sluiten bij oude, waardevolle tradities en van daaruit een nieuw samenwerkingsmodel en nieuw gedrag te ontwikkelen ontstaat stap voor stap een duurzaam project dat gedragen wordt door de bevolking zelf.

Bronnen:

Youssouf Keita, Bobo Dioulasso, januari 2013

update geschiedenis
  • 14 maart 2021: Nieuw op de website.
No Comments

Post A Comment