Yogolo Mansa - Bambara / Bobo - Balafoonritmes - Paul Nas
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
39956
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-39956,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-portfolio-single-template-4,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 
Pentatonische balafoon

Yogolo Mansa

Nieuw op 19 november 2023

YYogolo Mansa betekent ‘De Koninklijke Clown’. Het nummer wordt gespeeld als de kinderen in groepjes langs de deuren gaan, tussen de 20ste en de 25ste dag na het begin van de Ramadan. Ze zijn gek, clownesk uitgedost met gekke kleren en maskers. Ze zingen de eenvoudige versie van het nummer. Er bestaan vele en uitgebreide versies. Hier de ‘Malinese’ versie van Yogolo Mansa.

Naast het Djoula, wordt natuurlijk het Frans als taal gebruikt om tussen de verschillende etnische groepen te communiceren. Frans wordt vaak ook elementair op de basisscholen aangeleerd. Toch zijn kinderen zeker ook geïnteresseerd in het Engels. Zeker als ze internet gebruiken en veel Engels tegen komen in filmpjes en andere zaken. Hier wordt er door een groepje kinderen al een boek gebruikt om iets van het Engels te leren. In het studiecentrum in Bobo Dioulasso, vlakbij Hotel ZION, hebben we aan studenten tijdens onze Burkinareis 2020 ook Engelse les gegeven. Dat was als tegenprestatie voor het gebruik van het centrum voor de N’Goni lessen van Winnie en Bas. In het centrum kon ik ook afdrukken maken van de concept ritmes zoals ik ze had uitgewerkt.

Yogolo Mansa
Centre Jime Jege

Bronnen:

Youssouf Keïta, Tilburg NL, juni 2022.

Update geschiedenis
 • 19 november 2023; Nieuwe PDF met melodie lijnen
 • 1 oktober 2023: Nieuw.
4 Comments
 • Yvonne
  Posted at 09:53h, 13 oktober Beantwoorden

  Bravo Youssouf en Emilio voor de prachtige uitvoering!!
  Bravo Paul voor het weer geweldige voorbereiden. :))

 • Anja
  Posted at 16:32h, 13 oktober Beantwoorden

  ik ben het helemaal met Yvonne eens, bravo,.. Emilio en Youssouf,,,,,. heerlijk om te horen!!! en dankjewel Paul voor de voorbereiding!!!

 • Carl Nollen
  Posted at 18:54h, 03 november Beantwoorden

  Goed gedaan Balafoon artiesten! Dank je wel, ga aan de slag!

 • jenny Huynen
  Posted at 14:01h, 11 november Beantwoorden

  hee Paul, heb jij alleen de intro en patroon A en mag ik daar iets van maken? of heb je ook nog andere ritmes en de melodielijn?
  leuk om weer eens mee te spelen! liefs Jenny

Post A Comment