Sobonincun (Soboninkun, Sobonincu, Sogonincun) is een maskerdans. In de verschillende regio’s in West-Afrika is de betekenis die aan de dans / het ritme zijn gegeven verschillend.
Volgens Mamady Keïta spreekt men in Guinee van het masker van een antilope (sobo = antilope, ni = klein en kun = kop/hoofd). De bijbehorende dans, die wordt uitgevoerd op een grote zeef (die normaal wordt gebruikt om graan te zeven), vereist een hoge mate van dansvaardigheden en evenwicht. Vaak reist een specialist in deze dans, die is ingewijd in de geheimen ervan, de dorpen af om de dans aldaar uit te voeren. Zo’n dans kan tot enkele uren duren en wordt beloond met eten en andere giften.
In Mali lijkt een verband te bestaan met het zogenaamde ‘Banama ciwara antilope masker’ en in de zuidelijke staten van West-Afrika wordt de ‘Porou-society’ genoemd, een geheim genootschap van initiatie van het Senufo-volk dat stamt uit Ivoorkust, Sierra Leone en Liberia.
Het is riskant te proberen een accurate notatie te geven van dit ritme. Mamady Keïta zegt dat het hangt tussen ternair en binair in! Het is goed daarom ook zeker enkele uitvoeringen van CD te bestuderen om het “echte” sobonincun-gevoel te krijgen. Ik geef hierna zowel ternaire patronen als binaire patronen. Ook een notatie van Vincent Manuelle, die beter in staat lijkt het ‘hangen’ tussen ternair en binair (of liever quarternair, dat hij eigenlijk een betere benaming vindt) weer te geven. Ook heeft Rainer Polak een interessant artikel geschreven over ‘micro-timing’. Aan het eind een interessante oefening die ik te oefenen kreeg tijdens een workshop gegeven door Momo Touré tijdens het Kakilambe weekend in 1998. Ik hoop dat deze notatie kan helpen het inzicht in het ritme te vergroten. Er bestaat veel onduidelijkheid over de maatsoort van het ritme: binair (in tweeën) of ternair (in drieën). In de Wassolon-regio (waar Mamady Keïta vandaan komt) is het mogelijk dat bij een ternair ritme, de djembé solist er een binair patroon door heen speelt, waarbij sommige slagen dan ook nog enigszins verschoven zijn. In onderstaande notaties is daar sprake van.
Mory lee, dya n’di wa omori fe, Soboninkun Mory lee, Dya n’di wa omori fe
Ik ga met Mory mee, Mory, die het Soboninkun-masker draagt
Ik vertrek samen met Mory (op Wassolon CD van Mamady Keïta)
Aibo siyalaa wii mogulu Sobodonkanyee
Maak de weg vrij! De muziek kondigt de komst aan van Sobo!!
(op Balandugu Kan CD van Mamady Keïta)