Yokui / Yogui - WAP-Pages - Paul Nas Percussie
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
24423
page-template-default,page,page-id-24423,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 
WAP - Pages

Yokui / Yogui

Laatst aangepast op 14 mei 2019

Yogui (Yokui, Yongui) is een ritme uit Guinee en schijnt een geest te zijn die gerepresenteerd door een masker. De dans van het masker Yogui / Yokui wordt traditioneel begeleid op Baga – instrumenten, onder andere de sangbanji en de wassakhoumba, een soort shaker. Dat geeft de indruk dat oorpsonkelijk van de Baga etnische groep zou kunnen zijn geweest. De Baga is een kleine stam uit het zuid-westen van Guinee. Het masker is een rond masker met raffia tot op de grond. Sommigen zeggen dat het masker een jonge vrouw voorstelt met flinke borsten.

Ginè Faré

Ginè Faré betekent ‘vrouwendans’ bij de Sousou Een vrouwendans wordt dus in zijn algemeenheid aangeduid als Ginè (vrouw) Faré (dans). Het is een aanduiding die zowel voor Maane als voor Yogui wordt gebruikt want het zijn allebei vrouwendansen bij de Sousou. Sommigen beweren dat Yogui grote gelijkenissen heeft met Ginè Faré, anderen claimen dat Ginè Faré een andere naam is voor het ritme Maane.
Op internet staan verschillende interpretaties van ritmes die onder de namen Yogui, Maane en Ginè Faré worden uitgevoerd.
Soms vindt je de uitdrukking Guinée Faré, maar dat betekent ‘Dans van Guinée’ en lijkt een verkeerde spelling van Ginè Faré.

Volgens sommigen dansen vooral oude vrouwen. Anderen claimen dat het juist gaat om een jonge vrouw op de vooravond van haar huwelijk en waarbij ‘de hele vrouwelijke handel’ wordt ingezet tijdens de dans-strijd. Tegenwoordig is het een populair ritme dat veel gespeeld wordt op bruiloften en partijen. Het ritme is verder gerelateerd aan het ritme Tiamba dat op Sicco´s gespeeld wordt.

Bronnen

Geschreven materiaal: ‘Melodic rhythms by Arafan Touré’ (met nog een mooie intro en break, hier niet weergegeven, te bestellen via (de opbrengst van het boek komt ten goede aan een muziekcentrum in Conacry). Tevens enkele onbekende bronnen via internet