Kuku / Coucou - WAP-Pages - Paul Nas Percussion
22566
page-template-default,page,page-id-22566,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 
WAP - Pages

Kuku / Coucou

Laatst aangepast op 1 april 2004

Engels

De Kuku (of Coucou) is eigenlijk een vrouwendans die in een kring wordt gedanst na terugkomst van het vissen. Het stamt van oorsprong uit het Beyla- en Nzerekore-gebied, dat deels gelegen is in Guinee en Ivoorkust. Naar dit gebied bestond ooit veel migratie door de Malinke. Daar vermengden zij zich met de plaatselijke etnische groepen en zo ontstonden de Konianka (,Konya, Konyagui of Manian, zoals de Malinke zeggen), die een Malinke-dialect spreken. Hier is het ritme ontstaan. Het ritme wordt er veel gespeeld, bij allerlei festiviteiten waaronder volle maan vieringen. Door de populariteit van het ritme is het nu in vele varianten bekend. In de traditie bestaat “het orkest” uit een laag gestemde djembé en een hele grote solo-djembé.

Twee liedjes:

Langinabé, ee ewontang
jaga langinabé, o ma la guinee borima

vrede met ons, vrede met de mensen uit Guinee

O ya, ité kuku fonié

He, ja, speel de kuku toch voor mij!

Bronnen

Lessen: Martin Bernhard, Famoudou Konaté, Dans workshops: Danielle van Son, Bebe Youla.
Schriftelijk materiaal : Mamady Keïta, Famoudou Konaté, Ponda O’Bryan, Age Delbanco, Serge Blanc, Stephan Rigert, Paul Janse, Larry Morris en Rafaël Kronberger.