Over Paul Nas - Paul Nas
16016
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16016,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Over Paul Nas

MAG IK MIJ VOORSTELLEN?

De Balafoon is mijn passie!

Meer dan twintig jaar ben ik inmiddels enthousiast over het maken van West-Afrikaanse muziek. Ooit begonnen met Afrikaanse dans en de djembe,  tegenwoordig ben ik bijna full time bezig met de de balafoon. Instuderen en repeteren, les geven en les nemen (liefst in Afrika zelf!), lesmateriaal maken, onderhoud plegen en samenspelen met anderen.

Paul Nas
Meer over Paul ....
Van djembé naar balafoon

Sinds 1993 maak ik muziek die bekend staat als West Afrikaanse Percussie. Ik ben destijds begonnen met Afrikaanse dans, djembé en de bijbehorende bastrommels. Langzamerhand is mijn passie ontwikkeld voor het bespelen van de Balafoon; het houten, pentatonisch gestemde, xylofoon-achtig instrument. Ik zing bijpassende liederen en speel verder nog steeds djembé, sangban, doundoun en kenkeni.

Boeken schrijven

De aantekeningen van ritmes en hun achtergronden die ik in jaren maakte van alle lessen die ik kreeg, verwerkte in 1995 voor het eerst in een boek met ritme notaties. Mijn laatste boek stamt uit 2003 “101 West Afrikaanse Ritmes”. Sinds 1997 bestaat de Engelstalige website The Wappages met vergelijkbare informatie in het Engels. Ook nu verwerk ik wat ik leer tot nieuw lesmateriaal. In Afrika doe ik voor mijn gevoel aan ‘cultuur-archeologisch werk’ als ik ritmes leer en beschrijf die mogelijk nooit eerder zijn opgetekend!

Actief betrokken bij Afrika

Tijdens een reis door Burkina Faso in 1997 ben ik voor het eerst betrokken geraakt bij ontwikkelingswerk. Sindsdien maak ik een koppeling tussen het maken van de muziek en het op kleine schaal bijdragen aan ontwikkelingsprojecten. Als bestuurslid en vrijwilliger als lid van de Zongofamilie, werk ik, binnen stichting De Zongofamilie, direct mee aan de financiering van waterpompen, een graanbank, een cultuuruitwisselingsproject en een landbouwproject in het dorp Ouezindougou in Burkina Faso (“het land van de oprechte mens”).

Muziek maken en les geven

Ik heb 10 jaar gespeeld ik in de West Afrikaanse Dans en Percussiegroep IDON! Nu speel ik met verschillende groepen; onder ander bij Dalaba.; percussie, zang, balafoon; muziek om gelukkig bij te worden!

Ik ben les gaan geven om anderen op te leiden om samen te kunnen spelen. De balafoon is namelijk een instrument dat je het liefst in twee-tallen of met meer bespeelt. Om die lessen te kunnen geven had ik gelijkgestemde balafoons nodig en daardoor ben ik zelf ook balafoons gaan omstemmen en reviseren.

Naast mijn werkzaamheden rond de balafoon verzorg ik voorstellingen in het primair onderwijs. Hiervoor heb ik een samenwerkingsverband met vriend en collega Jan Wilms binnen JeanPaul, interactieve kindervoorstellingen met muziek.

PASSIE IN PROCENTEN
BALAFOON0%
ZANG0%
DJEMBE0%
IDON!

“Met het optekenen van – nooit eerder beschreven – ritmes in Afrika doe ik Cultuur-Archelogisch onderzoek”

Afrika reis met IDON!
Optreden met Didgeridoo