Mag ik mij voorstellen? - Home - Paul Nas, Balafoon is mijn Passie!
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
16016
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16016,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Over Paul Nas

MAG IK MIJ VOORSTELLEN?

De Balafoon is mijn passie!

Ik ben Paul Nas.  Al meer dan vijf-en-twintig jaar ben ik een enthousiast liefhebber van West-Afrikaanse muziek. Ik begon met Afrikaanse dans, daarna bespeelde ik de djembe en doundouns. Tegenwoordig ben ik bijna full time bezig met de de balafoon. Studeren, repeteren en samenspelen met anderen. Les geven, lesmateriaal maken en het reviseren, onderhouden en stemmen van balafoons. Ook neem ik zelf elk jaar les in Afrika van een balafoonmeester.

Paul Nas
Mijn Goede Doelen:
  • Yiri Kan, balafoon-promotie in Burkina Faso, Mali en Ivoorkust
  • Greenpeace
  • Wakker Dier
  • FoodWatch
  • Extinction Rebellion
  • Natuurmonumenten
  • Unicef
  • Human
  • Oxfam – Novib
Meer over Paul ....

Van djembé naar balafoon

Sinds 1993 maak ik muziek die bekend staat als West Afrikaanse Percussie. Door Afrikaanse dansles kwam ik in contact met de djembé en de bijbehorende bastrommels. Ik ging zelf de trommels bespelen, eerst nam ik les waarna ik me aansloot bij muziekgroepen. Langzamerhand is mijn passie ontwikkeld voor het bespelen van de Balafoon. Een houten, pentatonisch gestemd, xylofoon-achtig instrument. Ik zing bijpassende liederen en speel verder nog steeds djembé, sangban, doundoun en kenkeni.

Boeken schrijven

De aantekeningen van ritmes en hun achtergronden die ik maakte van alle lessen die ik kreeg, verwerkte ik in 1995 voor het eerst in een boek met ritme notaties. Mijn laatste boek stamt uit 2003 “101 West Afrikaanse Ritmes”. Sinds 1997 bestaat de Engelstalige website The Wappages met vergelijkbare informatie in het Engels. Ook nu verwerk ik wat ik leer tot nieuw lesmateriaal. In Afrika doe ik voor mijn gevoel aan ‘cultuur-archeologisch werk’ als ik ritmes leer en beschrijf die mogelijk nooit eerder zijn opgetekend!

Actief betrokken bij Afrika

Tijdens een reis door Burkina Faso in 1997 ben ik voor het eerst betrokken geraakt bij ontwikkelingswerk. Sindsdien maak ik een koppeling tussen het maken van de muziek en het (op kleine schaal) bijdragen aan ontwikkelingsprojecten. Als bestuurslid en vrijwilliger van de Zongofamilie, werk ik binnen stichting De Zongofamilie, direct mee aan de financiering van waterpompen, een graanbank, een cultuuruitwisselingsproject en een landbouwproject in het dorp Ouezindougou in Burkina Faso (“het land van de oprechte mens”).

Muziek maken en les geven

Ik heb mijn eigen bedrijf Paul Nas Percussie

Ik heb 10 jaar gespeeld in de West Afrikaanse Dans en Percussiegroep IDON!

Nu speel ik met/bij verschillende groepen, percussie, zang en balafoon.

Ik ben anderen op gaan leiden om samen te kunnen spelen. De balafoon is namelijk een instrument dat je het liefst in twee-tallen of met meer bespeelt.

Om die lessen te kunnen geven heb ik gelijkgestemde balafoons nodig.

Daardoor ben ik zelf ook balafoons gaan omstemmen en reviseren.

Naast mijn werkzaamheden rond de balafoon heb ik lang voorstellingen verzorgd in het primair onderwijs. Dat was in het samenwerkingsverband met vriend en collega Jan Wilms binnen JeanPaul, interactieve kindervoorstellingen met muziek.

PASSIE IN PROCENTEN
BALAFOON0%
ZANG0%
DJEMBE0%
Paul Nas

“Met het optekenen van – nooit eerder beschreven – ritmes in Afrika doe ik Cultuur-Archelogisch onderzoek”

Paul Nas
Trio Balabos