Vredes Tipi Tentenkamp - Blog - Paul Nas, Balafoonpassie
balafoon, balafon, Burkina Faso, pentatonic, pentatonisch
18185
post-template-default,single,single-post,postid-18185,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Vredes Tips Tentenkamp

Vredes Tipi Tentenkamp

Zondag 30 juli hebben we heerlijk gespeeld in het Vredes Tipi Tentenkamp in Breda op het Chassé Park achter de Stadsgalerij.. Met onze lesgroep Roermond grijpen we soms een gelegenheid aan om weer eens ‘op te treden’. Nou ja het is meer ‘in de openbaarheid spelen’ deze keer. Er was niet veel publiek, maar je toont je toch aan anderen en dat geeft iets extra’s. Het is een evenement waarbij enerzijds de Vrede van Breda (350 jaar geleden gesloten) wordt herdacht en anderzijds aandacht wordt gevraagd voor Vrede in deze tijd. Doel van het project, dat bestaat uit zeven tipi’s van kunstenaar, Ben Acket, is juist ‘een week lang praten, luisteren en mediteren over en voor vrede’. Er brandt al die tijd ook een vredevuur.

‘Het Verdrag van Breda, gesloten op 31 juli 1667 in de Grote Zaal van het Kasteel in de Brabantse stad Breda, was het verdrag tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Engeland, Frankrijk en Denemarken waarmee de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog eindigde.

Voorafgaand hieraan maakte Michiel de Ruyter zijn beroemde Tocht naar Chatham, die de bepalingen van het verdrag voor de Republiek gunstig beïnvloedde.

Afgesproken werd dat het Nederlandse Nieuw-Amsterdam officieel aan de Engelsen werd overgedragen. De Republiek behield Suriname, dat kort voor de Vrede was veroverd. De Bovenwindse eilanden bleven ook bij de Republiek, evenals het Molukse eiland Run en een aantal forten aan de kust van West-Afrika. Deze forten waren nodig voor de slavenhandel. Ook werden de Engelse Scheepvaartwetten versoepeld.’

We kwamen met wat mensen van de lesgroep Roermond aangevuld met Celinda en Juliette. We speelde in een mooie blauwe Tipi en hadden in de tent af en toe een aantal bezoekers. Soms werd er meegespeeld op Bara of Didgeridoo (filmpje hieronder). Het was niet super ruim binnen maar wel gezellig. Ook een meditatie-groep in één van de andere tipi’s werden gestuurd door de klanken van balafoon, fluit en didgeridoo. een mooie middag in dit Vredes Tipi Tentenkamp!

No Comments

Post A Comment